ANASAYFA SAĞLIK VE GÜZELLİK SAĞLIKLI MUTFAK

SAĞLIKLI MUTFAK

Çorbaların baharat aşk'ı

Baharatlar yemeklerin lezzet tılsımıdır. Kimi zaman baskın tatları vardır, kimi zamansa rayihalarını pek belli etmez gizemli kalmayı tercih ederler. Bu gizemli kahramanlar, yemeklere eşsiz tatlar kattığı gibi sağlık için de oldukça faydalıdır. Özellikle kış aylarında önemi hissedilen, metabolizmayı hızlandıran, bağışıklık sistemini koruyan baharatlardan bir kaçını sizler için mercek altına aldık… 



Biberiye:
Yaprak dökmeyen, küçük bir ağaca benzeyen biberiye bitkisi, çam kokusuna benzer kokusuyla başta balık ve et yemekleri olmak üzere mutfaklarda pek çok yemeğe lezzet vermek amacıyla baharat olarak tüketilir. Kurutulmuş olanların yerine, taze olanları tüketmek daha fazla fayda sağlayacaktır. Aktarlardan satın alacağınız bitkinin kapalı ortamlarda saklanmış olmasına dikkat ediniz. Açık havada bırakılan bitkilerin, etkilerini kaybedeceğini unutmamalısınız.


Köri:
Genelde en çok tavuk soslarında kullanılan köri, bakteri ve mantarlara karşı koruma sağlıyor. Çayla birlikte tüketildiğinde kilo verdirici etkisi olan bu baharat, hazım ve karaciğer sorunlarına da oldukça faydalıdır. Körinin içinde yer alan maddenin kanserin ilerlemesini durdurucu özelliği vardır. bağırsak kanserinde etkilidir.


Kimyon:
Keskin kokusu ve tadıyla baharatların arasında özel yeri vardır. Genellikle toz olarak kullanılır. Kimyonun sinirleri uyarıcı, mideyi yatıştırıcı ve bağırsak gazını giderici özelliği vardır. Avrupa’nın büyük bir bölümünde ve Akdeniz ülkelerinde yetişen Karaman kimyonu olarak bilinen bir türü de bulunur. Özellikle kıyma ile yapılmış köftelerde, şarküteri ürünlerinde ve turşularda lezzet verici olarak kullanılır.


Pul biber:
Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olan acı pul biberin kanser hücrelerini yok edici özelliği de vardır. Her türlü yemekle uyum içerisinde olan bu baharat, acı severlerin mutfaklarının vazgeçilmezlerindendir.


Zencefil:
Zerdeçal, kakule ve havlıcan ile aynı aileden olan zencefil, başta Asya, Arap ve Hint mutfakları olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde yemeklere tat katmak için kullanılan popüler bitkilerin başında gelir. Aynı zamanda geleneksel Çin tıbbında, çeşitli sağlık sorunlarına karşı en çok kullanılan bitkilerden biridir. Zencefilin faydaları arasında ilk sıralarda sindirim sorunlarına, mide ağrısına, hazımsızlığa ve mide bulantısına iyi gelmesi sayılabilir.


Beyaz biber:
Karabiberle aynı ağaçta yetişen bir baharat olmasına rağmen, yemeklerin ve sosların rengini karabiber gibi karartmadığı için özellikle beyaz soslarda ve beyaz etle yapılan yemeklerde sıkça kullanılır. Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi olan beyaz biber ayrıca kan dolaşımını da hızlandırır.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!