ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER ÖZEL GÜNLERİNİZ İÇİN SİHİRLİ PASTALAR

ÖZEL GÜNLERİNİZ İÇİN SİHİRLİ PASTALAR

Özel günleriniz için sihirli pastalar
Özel günleriniz için sihirli pastalar

Lezzet dergisi olarak son yılların trend pastalarını konuşmak ve fotoğraflamak üzere, pasta tasarım ustası Burçin Birdane’nin atölyesini ziyaret ettik; butik pasta meraklıları için son zamanların trend pastalarını öğrendik. Bu şahane pastaların ustasından temel pasta tarifini alıp süslemesini sizin zevkinize bıraktık. İster meyve, ister renkli makaron, isterseniz yenilebilir taze çiçeklerle süsleyin, tercih sizin. Eğer butik pasta yapmak istiyor ve figürleme stillerini öğrenmeye merak duyuyorsanız, Burçin Birdane’nin düzenlediği workshoplara katılarak siz de hayalinizdeki pastaları yapabilirsiniz.

Temel pasta tarifi
Keki için (18 cm’lik
2 adet kelepçeli kalıp ya da çember için)
Malzemeler
280 g tereyağı (Oda ısısında)
620 g toz şeker
6 yumurta
200 ml krema
225 g un
160 g kek unu
70 g kakao
4 g karbonat

Hazırlanışı
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Derin bir karıştırma kabına, oda sıcaklığındaki tereyağı ve toz şekeri alarak mikser yardımıyla krema kıvamına gelene kadar çırpın. Yumurtaları tek tek ekleyerek çırpmaya devam edin. Kremayı ilave edip karıştırın. Un, kakao ve karbonatı bir kaba eleyin ve sıvı karışıma ekleyip homojen bir hamur elde edinceye kadar çırpın. İki ayrı kalıbın tabanını yağlı kağıt ile kaplayın ve hazırladığınız hamuru eşit bir şekilde kalıplara paylaştırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 50 dakika pişirin (İlk 20 dakika fırının kapağını açmayın). Kürdan testi yapın ve kuru çıkıyorsa fırından alın. Pasta kekiniz tamamen soğuduktan sonra kalıbından çıkarıp 1 gün dinlendirin.


Pasta süslemelerindeki her detay konsepte göre önceden hazırlanıp bekletiliyor. Pasta oluşturulduktan sonra titizlikle üzerine yerleştiriliyor.


Ganaj kreması için
Malzemeler
1 lt süt kreması
700 g bitter çikolata
300 g sütlü çikolata
100 g tereyağı

Hazırlanışı
Kremayı derin bir tencereye alın ve kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Ocaktan alın ve çikolatayı ekleyip eriyene kadar spatula ile karıştırın. Çikolata eridikten sonra tereyağını ilave edin ve tamamen eriyene kadar karıştırmaya devam edin. Kremayı hazırladıktan sonra buzdolabına alarak 1 gün bekletin.


Pastanın hazırlanması
Pasta keklerinin her birinden 2’şer parça elde edecek şekilde eşit kalınlıkta olmasına özen göstererek kesin. Önceden hazırladığınız kremayı buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelmesi için bekletin. Oda sıcaklığına getirdiğiniz ganaj kremasından bir miktar alarak birinci kek tabanının üzerine sürün ve ikinci katı yerleştirin. Tekrar bir miktar daha krema sürün. Kremayı sürdükten sonra istediğiniz ek malzemeleri (Antep fıstığı, çikolata parçaları, meyve vb.) bu aşamada ekleyerek 4 kat kek, 3 kat krema olacak şekilde pastanın katlarını tamamlayın. Kalan krema ile pastanın tamamını kaplayın ve buzdolabında 2-3 saat kadar bekletin. Şeker hamurunu ha f nişasta serptiğiniz tezgah üzerinde pastayı tamamen kaplayacak büyüklükte açarak pastanın tamamını kaplayın ve fazlalıkları keserek pastanızı tamamlayın. Önceden hazırladığınız süsleme detaylarıyla pastanızı dilediğiniz gibi süsleyin.


Özellikle düğün ya da doğum günü kutlamalarında ana pastanın her iki yanında özel bir standa yerleştirilerek elde edilen makaron kuleleri tercih ediliyor.


“Unicorn çılgınlığı bizi de sardı”
“Günümüz pasta trendinde yelpaze oldukça geniştir. Son dönemde en çok hazırladığımız pastalar canlı çiçek ve çikolata akıtma ile süslenen, makaronlu, renkli bezeler eklenmiş, çok fazla yenilesi duran çalışmalar. Bununla birlikte harf ve rakam şeklindeki kurabiye pastalar da oldukça trendy. Modası hiç geçmeyen çalışmalar da yine sıklıkla hazırladığımız kişiye özel, kendi  gürü ve onu anlatan çalışmalar. Unicorn çılgınlığı ise tüm dünya ile birlikte Türkiye’yi de sarmış durumda. Unicorn temalı pastalar son dönemde en çok hazırladıklarımızdan. Hem Türkiye’de hem de dünyada şeker hamuru kaplamalı pastaların yanı sıra krema ile sıvanmış, bazen renkli bazen beyaz ve şeker hamurundan çiçekler ile süslenmiş pastalar da oldukça popüler. Çocukların sevdiği kahramanlar, özellikle yeni çıkan animasyonların pastaları da modası geçmeyenlerden. Hem animasyon karakterleri hem de insan  gürlerini hazırlarken dikkat edilmesi gereken orantılar oldukça önemli. İtalya’ya giderek dünyaca ünlü  gür sanatçısı Mary Torte’den almış olduğum eğitimin bu anlamda oldukça faydasını görmekteyim. Bu işin sonu yok. Kesinlikle her gün yeni bir şeyler öğrenip kendinizi geliştiriyorsunuz. Başarı için en önemlisi çok çalışmak ve sabırlı olmak.”


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!