ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER KAPYA BİBERİN FAYDALARI NELERDİR, NASIL TÜKETİLİR?

KAPYA BİBERİN FAYDALARI NELERDİR, NASIL TÜKETİLİR?

Kapya biber neye iyi gelir? Kapya biber nasıl tüketilmeli? Kapya biberin zararları nelerdir? İşte, mutfağınızdan eksik edemeyeceğiniz kapya biberin faydaları ve kullanımı:
Kapya Biberin Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?

Patlıcangiller familyasına ait bir tür olan biber, dünya çapında yetiştirilir. Ana vatanı Amerika kıtasına dayanan biberin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Sivri biber, kırmızı biber, paprika biber, kapya biber ve dolmalık biber en sevilen çeşitleridir. Yemek yapımında sık sık kullanılan biber, aynı zamanda salçaya dönüştürüldüğünde de sofralardaki yerini alır. Peki, ana yemeklerin içerisinde kullanılan kapya biberin faydaları nelerdir? İşte, kapya biberin faydaları ve kullanımı:


Kapya Biberin Faydaları Nelerdir?

  • 1 bardak kırmızı biber günlük C vitamini alımınızın yüzde 200'ünden ve A vitamini alımınızın %100’ünden fazlasını içerir. Bu iki vitamin güçlü antioksidan özellikleri ile hücreye zarar veren bir molekül türü olan, beraberinde damar sertliği, kalp hastalığı, eklem kireçlenmesi, eklem romatizması ve astım gibi iltihabi durumların oluşmasına yol açan serbest radikalleri etkili bir şekilde nötralize eder.
  • Bunların yanı sıra C vitamini, demirin uygun şekilde emilmesine yardımcı olur. Demir eksikliğiniz varsa, maksimum emilim için kırmızı biberleri demir içeren besinlerle birleştirmeyi unutmayın.
  • Harika bir B6 vitamini ve folat kaynağıdır. Hem bu vitaminler hem de mineraller kansızlığı önlemeye ve kan damarı bütünlüğünü düzenlemeye yardımcı olur.
  • Sindirim sağlığı için lif kaynağıdır. 
  • Kırmızı biber, yüksek A vitamini içeriği ile özellikle gece görüşü başta olmak üzere genel sağlıklı görüşü desteklemeye yardımcı olur. Düzenli olarak kırmızı biber tüketimi katarakt ve sarı nokta gibi görme bozuklukları riskini azaltabilir. 
  • Kırmızı biber, kendisine kırmızı rengini veren mükemmel bir antioksidan olan likopen kaynağıdır. İçeriğindeki A ve C vitamininin birleşik etkileri ile de büyük bir antioksidan kapasite yaratır. Bu sayede kırmızı biber, rahim ağzı, mesane, prostat ve akciğer de dahil olmak üzere birçok kanseri önlemeye yardımcı koruyucu bir fayda sağlar. 
  • Kırmızı biberle kalori yakımı artırılabilir. Son araştırmalar, tatlı kırmızı biberlerinde daha fazla kalori ve yağ yakmanızı aktive edebileceğini ve metabolik hızı artırabileceğini göstermiştir.
  • Kırmızı biber, biberleri acı yapan ve terlememize neden olan kapsaisin içermez, ancak acı biberler gibi kalp atış hızımızı ve kan basıncımızı artırmadan metabolizmamızı artıran hafif bir termojenik (daha fazla kalori ve yağ yakımı) etkiye sahiptirler. Bu sayede kilo kaybını destekleyebilirler.   
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek C vitamini içeriği beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ederek vücudu enfeksiyona karşı koruyabilir. 
  • Kemik sağlığını iyileştirebilir. Kırmızı biber, kemik kıkırdağı, kemik kolajen oluşumu ve kemik mineralizasyonu için gerekli olan manganez mineralini içerir. Beraberinde içeriğindeki K vitamini kemiklerin güçlenmesinde ve kemik erimesine karşı korunmada rol oynar. 
  • Kaygıyı azaltabilir. Kırmızı biberin yüksek magnezyum ve B6 vitamin içeriği sinir fonksiyonu için gereklidir ve kaygıyı hafifletmeye ve panik atakları önlemeye destektir. 
  • Magnezyum ayrıca kaygıdan kaynaklanan gergin kaslara ve kalp atışı düzenlemesine yardımcı olur.


Kapya Biber Nasıl Tüketilmeli?

Kapya biberin en yaygın kullanımı dilimlenerek yemeklerin içerisine ilave etmektir. Kapya biber salatalarda kullanılacaksa, közlenerek tüketilmesi önerilir. İsteğe göre ızgarada, ocakta veya fırında közlenebilir. Közleme işleminden sonra sonra dışındaki kabuklar soyulur ve küçük küçük doğranarak salataya ilave edilir. Kapya biber genelde pişirilerek tüketilse de, çiğ olarak yemek de mümkündür.


Kapya Biberin Zararları Nelerdir?

Her besinde olduğu gibi kapya biberin aşırı tüketilmesi de ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Aşırı kapya biber tüketmek, gastrit, reflü, mide yanması ve hazımsızlığa yol açar. Bu yüzden mutlaka ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.

Önemli Not: Özellikle ülser, gastrit, reflü, mide yanması şikayetleri olan kişiler, acılı besinlerden uzak durmalıdır. Kapya biberi tüketmeden önce doktora danışmalı, doktorun onay vermediği besinler tüketilmemelidir.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!