Kırmızı Lahana Nasıl Yenir ve Nasıl Saklanır?

Kırmızı lahana yemeklerde nasıl kullanılır? Kırmızı lahana nasıl yenir? Kırmızı lahana nasıl saklanır? İşte, vitamin deposu olarak da bilinen kırmızı lahanayı tüketme ve saklama yöntemleri:
Kırmızı Lahana Nasıl Yenir ve Nasıl Saklanır?
30 Kasım 2021, 13:15

Turpgiller familyasına ait bir bitki olan kırmızı lahana, geniş, kalın ve kat kat yapraklara sahiptir. Güz sebzesi olarak da yetiştirilen bu sebzenin yaprakları bordo/koyu kırmızı karışımıdır. Bu yüzden bazen kırmızı lahana, bazen de mor lahana ismi kullanılır. Kırmızı lahana pişirildiğinde genellikle mavi rengini almaya başlar. Ancak içerisine sirke veya asitli bir meyve konulursa, renk değişimi en aza indirgenir. Kırmızı lahana, diğer lahana türlerine karşı kışın daha uzun süre muhafaza edilebilir. Kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olan ve kalbi koruyan bu besin, yemeklerde farklı şekillerde kullanılabilir.

Kırmızı Lahana Nasıl Yenir?

  1. Kırmızı lahanayı doğrayıp bol tuz ile derin bir kapta bir gün bekletin. Ertesi gün elinizle suyunu sıkıp süzdürdükten sonra kavanoza doldurun. Ağzına kadar üzüm sirkesiyle doldurup, salata yapmaya hazır hale getirin. İsteğe göre roka, dilimlenmiş zeytin, mısır konservesi ilave edip salata yapın.
  2. Kırmızı lahanayı haşlayıp ince doğrayın. 2 kaşık mayonez, 3 ince kıyılmış sarımsak ve 1 kaşık yoğurt ilave edip iyice karıştırın. Üzerini ince kıyılmış maydanoz ile süsleyerek salatanızı hazırlayın.
  3. Kırmızı lahana yemeği yapmak için, lahananın iç yapraklarını üst üste dizip boyunca kesin. Soğanları doğrayıp tereyağında kavurun. Lahana yapraklarını ilave edip 5 dakika daha kavurun. 1 çay kaşığı toz şeker, 1 yemek kaşığı sirke, tuz ve karabiber ilave edip 10 dakika pişirin. Ekşi elmanın kabuklarını soyup küp doğrayarak yemeğinize ilave edin. 10 dakika daha pişirin. Farklı bir tat yaratın.
  4. Kırmızı lahana turşusu yapmak için, 3 adet kırmızı lahana, 1 şişe üzüm sirkesi, 1 limonun suyu yeterli olacaktır. Lahanaları ince kıyın. Üzerine sirke ve limon suyunu ekleyip kavanozlara doldurun. Bir hafta bekletin. Turşunuz hazır. Kıvırcık salata, kırmızı turp, havuç, mısır, domates ve zeytinyağı ile enfes salatalar hazırlayabilirsiniz.
  5. Üç portakal, 500 gr ince kıyılmış kırmızı lahana, tuz, karabiber, 50 gr file badem, 150 gr yağlı yoğurt ile enfes bir tat yakalayın. Bir portakalın suyunu sıkın. Kırmızı lahanayı 1 çay bardağı portakal suyu, tuz, karabiber ile karıştırıp 5 dakika ezerek yumuşatın. Kalan portakalları elma soyar gibi soyun, böylece beyaz kısımlarını tamamen kesin. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra dilimleyin. Keserken çıkan suyu bir yerde toplayın. Bademleri tavada pembeleşinceye kadar kavurun. Yoğurda tuz, karabiber ve portakal suyunu ilave edin. İnce kıydığınız yeşillikleri ekleyin. Kırmızı lahanayı portakal ve bademle karıştırıp yoğurt sos ile birlikte servis yapın.



Kırmızı Lahana Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Kırmızı lahana ile yapabileceğiniz, okurlarımız tarafından çok sevilen tarifler;

  1. Elmalı kırmızı lahana
  2. Yeşil mercimekli kırmızı lahana sarması
  3. Tavuk etli kırmızı lahana
  4. Kırmızı lahanalı patates köftesi
  5. Kırmızı lahana salatası

Kırmızı Lahana Nasıl Saklanır?

  1. Kırmızı lahanalarınızı buzdolabında rahatlıkla 1 ay süreyle saklayabilir, dolaptan alıp direkt salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Nasıl mı? Lahanayı ince dilimleyin ve üzerine tuz dökerek elinizle ovun. Ovduğunuzda lahanaların suyu çıkacaktır. Bu suyu iyice süzdürün. Lahanaların üzerine zeytinyağı ve sirke dökün ve ağzı sıkıca kapanan cam bir kapta buzdolabında saklayın.
  2. Kırmızı lahanayı saklamanın bir diğer yöntemi ise, lahanaları üst kabuğundan ayırıp dörde bölün. Böldüğümüz parçaları orta incelikte doğrayın. Kavanoz içine aktarıp yarısından fazlasını dolduracak şekilde sirke ilave edin. 1 su bardağı su ekleyin. Bu şekilde lahanalarınızı 2 yıl süreyle saklayabilirsiniz.
  3. Şok haşlama yöntemini kullanarak da lahanaları muhafaza edebilirsiniz. Bu yöntem için lahanaların yapraklarını ayırın. Tencerede sıcak su kaynatın. Lahana yapraklarını kaynar suyun içerisine atarak 2 dakika haşlayın. Ardından süzgeç yardımıyla alın ve yaprakları buzlu suyun içerisine atın. Lahanalar soğuyana kadar bu şekilde bekletin. Ardından yapraklardaki suyun süzülmesini bekleyin. Lahana yapraklarını buzdolabı poşetine veya hava almayacak bir kabın içerisine yerleştirin. Lahanayı buzlukta 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
  4. Kırmızı lahana doğrarken elleriniz boyanırsa, limon suyu ile ellerinizi ovuşturarak boyanın çıkmasını sağlayabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Lahana nasıl haşlanır?
  2. Brüksel lahanası nasıl pişirilir?
  3. Lahananın faydaları nelerdir?
  4. Yer elması nasıl yenir?
  5. Mango nasıl yenir?

Benzer Yazılar

Lezzet Logo