ANASAYFA TARİFLER SOS TARİFLERİ EV YAPIMI MAYONEZ

Ev Yapımı Mayonez

Ev Yapımı Mayonez

Yemeklerin yanında sık sık kullanılan mayonez, Fransız mutfağından dünyaya yayılan bir sos çeşididir. Ülkemizde en çok tüketilen soslardan biridir. Ana malzemeleri bitkisel yağ ve yumurta olan mayonez, genellikle hazır paketlerde satılır. Peki, evde mayonez nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Malzemeleriniz hazırsa, kendi ellerinizle yapabileceğiniz kolay mayonez tarifine geçebiliriz.

Alternatif olarak ev yapımı ketçap, acı biberli sos ve barbekü sos tarifini de deneyin.

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

5 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Ev Yapımı Mayonez Tarifi İçin malzemeler

  • 500 ml zeytinyağı
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı su
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • Yarım limonun suyu
  • 1 çay kaşığı çekilmiş karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Ev Yapımı Mayonez Nasıl Yapılır?

  • Yumurta sarılarını dikkatlice ayırın ve bir kabın içerisine aktarın.
  • Kabın alt kısmına soğuk nemli bir bez yerleştirin. Bu sayede malzemelerin ısınmasını önleyebilirsiniz.
  • El çırpıcısı ile yumurta sarılarını güzelce çırpın.
  • Yumurtaların içerisine yağın yarısını yavaş yavaş ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  • Bu esnada bir tatlı kaşığı su ekleyerek kıvamın daha iyi olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Karışıma hardal ekleyerek çırpmaya devam edin.
  • Yağın geri kalan kısmını da azar azar ekleyin. Bu aşamada yağın hepsini kullanmak değilsiniz.
  • Yağı eklerken çırpmaya devam edin. İstediğiniz kıvamı elde ettiğinizde, yağ eklemeyi bırakabilirsiniz.
  • Üzerine limon suyunu ekleyerek karıştırın.
  • Ardından karabiber ve tuz ekleyip karıştırmaya devam edin. Homojen bir kıvam elde edince, ağzını kapatıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
  • Ev yapımı mayonezi, hamburger tariflerinde ve kibrit patates tarifinde kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

Ev Yapımı Mayonez Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte zeytinyağı yerine ayçiçek yağı kullanabilirsiniz.
  • Yumurtanın ve yağın oda ısısında olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Mayonezi hazırlarken sürekli çırpmanız gerekir. Çırpma işlemi tek yöne doğru olmalıdır.
  • Yağın miktarını kıvama göre ayarlayabilirsiniz. İstediğiniz kıvamı tutturunca yağ eklemeyi bırakın.
  • Yağın hepsini bir anda beklemek kıvamını bozacaktır. Bu yüzden azar azar eklemeye özen gösterin.
  • Hazırladığınız mayonez hazır mayonezlerden daha sarımsı bir renkte olabilir. Dilerseniz, 2 yumurta sarısı yerine, 1 adet büyük yumurta sarısı da kullanabilirsiniz.
  • Mayonezi kapaklı bir kavanozda, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Mayonez Tarifi Çeşitleri

  • Tahinli mayonez için; 1 ufak kase klasik mayonez, 3 yemek kaşığı tahin ve 3 yemek kaşığı kavrulmuş susam gereklidir. Malzemeleri karıştırarak üzerine susam serpiştirin.
  • Körili mayonez için; 1 ufak kase klasik mayonez, 1 çay kaşığı köri ve 2 yemek kaşığı yoğurt gereklidir. Tüm malzemeyi karıştırarak servis edebilirsiniz.
  • Acılı mayonez için; 1 ufak kase klasik mayonez, 1 tatlı kaşığı hardal ve 1 çay kaşığı acı sos gereklidir. Malzemeleri karıştırmak yeterlidir.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!