Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?

Kış aylarında beslenme nasıl olmalı? Kışın hangi besinler tüketilmeli, nelere dikkat edilmeli? İşte, Dyt. Gökhan Çelik'ten bağışıklığınızı güçlü tutmak için kış aylarında beslenme önerileri:
Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?
11 Ocak 2023, 11:35

Kış aylarında havadaki sıcaklık değişimiyle birlikte vücuttaki enerji seviyesinde, metabolizmada ve besin tercihlerinde de değişiklikler meydana gelir. Gerek artan grip salgınlarına karşı bağışıklığımızı güçlendirmek gerek iştah değişiklikleri için kış aylarında beslenmede bazı değişiklikler yapılmalıdır.

Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?

  1. Kapalı alanda geçirdiğimiz vaktin artmasıyla beraber iştahta da artış meydana gelebilir ve özellikle yüksek kalorili olan yiyeceklere karşı ilgimiz artar. Bu durumdan korunmak için öncelikli hedefimiz öğün atlamamaktır. Kış aylarında alarmı erteleme alışkanlığı kahvaltıyı atlamamıza sebep olur. Bu da günün ilerleyen saatlerinde hamur işi ve tatlı gibi yiyeceklere yönelmeye yol açar.  
  2. Soğuk havalarda su tüketiminizi azaltmak da hem bağışıklığınızı korumayı hem de kilo kontrolünü sağlamayı baltalayan en büyük sorunlardan biridir. Günde 2,5 litre suyun altına düşmemeye dikkat edilmelidir.
  3. Kış döneminde sıcak çikolata gibi şekerli içeceklerin tüketimiyle birlikte farkında olmadan sıvı gıdalardan aldığımız kalori artar. Bu tarz içecekleri her gün tüketmekten kaçınmamız gerekir. Bunun yerine çubuk tarçınlı bitki çayları veya sütlü kahve tüketerek hem gereksiz kalori alımından korunur hem de tatlı isteği giderilir.

kış sebzeleri

  1. Bağışıklık hücrelerinin verimli çalışmasında görevli olan C vitamininden zengin bir beslenme düzeni kış mevsiminde dikkat etmemiz gereken temel noktalardan biridir. Portakal, mandalina, limon, kivi gibi C vitamininden zengin meyveler her gün tüketilmelidir. Kahvaltıda roka, maydanoz gibi söğüş sebze, akşam yemeğinde bir büyük kase limonlu su, ara öğünlerde tüketmek üzere günde 2 porsiyon meyve günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamak için gereklidir.
  2. Bir diğer adı anti-enfeksiyon vitamin olan A vitamini de grip salgınlarından korumak için kış aylarında tüketimini artırmamız gereken besin ögelerinden biridir. Havuç, balkabağı, tatlı patates, ıspanak, yumurta sarısı gibi besinler yüksek oranda A vitamini içerdiğinden kış sofralarında yerini almalıdır. Ancak A vitamini yağda çözünen bir vitamin olduğundan, bu tür besinleri tüketirken yanında mutlaka bir yağ kaynağı olmalıdır. Örneğin havuçlu salataya zeytinyağı ekleyerek vücudun A vitaminini daha verimli kullanması sağlanır.

bal kabağı çorbası

  1. Brokoli, karnabahar, lahana gibi sebzeler de kış aylar��nda özellikle tüketilmesi gereken besinler arasındadır. Bu besinlerin içeriğindeki sülforafan maddesi iştah kontrolünü sağlayarak kış aylarında kilo kontrolüne destek olurken, içeriğindeki yüksek C ve A vitamini gibi besin ögeleri sayesinde bağışıklığı korumakta da çok etkilidir.
  2. Sülfür içeren bileşikler sayesinde antimikrobiyal etkisi olan soğan ve sarımsak da bağışıklık için her gün yemeklere eklenmesi gereken besinlerdir.
  3. Kış mevsiminde sofralarda sıklıkla yerini alan çorbalar, midede dolgunluk sağlayarak gece geç saatlerde aşırı yemeyi önler. Ancak çorbalara fazla yağ, un, krema eklendiğinde kalorisi arttığından eklenmemesi gerekir.
  4. Baharatlar termik etkileri sayesinde metabolizmayı hızlandırarak hem vücuttaki ısı dengesini korumaya hem de kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendiren, grip enfeksiyonlarını hafifleten bazı bileşenler içerirler. Zerdeçal, zencefil, karabiber, tarçın, pul biber gibi baharatları yemeklere eklenebilir ve çay olarak da tüketilebilir.  

Yazar:

Dyt. Gökhan Çelik

instagram.com/dytgokhancelik

Şunlara da göz atın;

  1. En sağlıklı kış sebzeleri
  2. Kış aylarında kilo alımı neden artar?
  3. Böbreklere iyi gelen besinler
  4. Kan şekerini düşüren besinler
  5. Çocuklar için sağlıklı beslenme tüyoları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo