En Sağlıklı 8 Kış Sebzesi

Kış ayları ile birlikte reyonlarda kış sebzeleri yer almaya başlar. Sizler için en sağlıklı kış sebzelerini listeledik. İşte, en sağlıklı kış sebzeleri:
En Sağlıklı 8 Kış Sebzesi
07 Aralık 2022, 15:59

İlkbahar ve yaz aylarında mevsiminde yemek yemek bir esintidir, ancak soğuk havalar başladığında zorlayıcı olabilir. Bununla birlikte, bazı sebzeler bir kar örtüsü altında bile soğuğa dayanabilir. Bunlar, soğuğa ve sert hava koşullarına dayanma yetenekleri nedeniyle kış sebzeleri olarak bilinir. Bu soğuğa dayanıklı çeşitler, içerdikleri daha yüksek miktarda şeker nedeniyle soğuk sıcaklıklara dayanabilir. Kış sebzelerinin suyunda bulunan şeker, daha düşük bir noktada donmalarına neden olarak soğuk havalarda hayatta kalmalarını sağlar. Ek olarak, bu süreç, soğuğa dayanıklı sebzelerin daha soğuk aylarda daha tatlı tatmalarını sağlayarak kışı hasat için en uygun zaman haline getirir. İşte, en sağlıklı kış sebzeleri:

Kale

Kale, yeşil yapraklı ve sağlıklı bir sebze olmasının yanı sıra soğuk havalara karşı oldukça dayanıklıdır. Brüksel lahanası, lahana ve şalgam gibi soğuğa dayanıklı bitkileri içeren turpgiller familyasının bir üyesidir. Yıl boyunca hasat edilebilmesine rağmen daha soğuk havaları tercih eder ve karlı koşullara bile dayanabilir. Kale ayrıca son derece besleyici ve çok yönlü bir yeşildir. Vitaminler, mineraller, lif, antioksidanlar ve güçlü bitki bileşikleri ile doludur. Aslında, sadece bir fincan (67 gram) karalahana A, C ve K vitaminleri için önerilen günlük alım miktarını içerir. Ayrıca B vitaminleri, kalsiyum, bakır, manganez, potasyum ve magnezyum açısından da zengindir.

Brüksel Lahanası

Lahana gibi, Brüksel lahanası da besin açısından zengin turpgiller familyasının bir üyesidir. Brüksel lahanası bitkisinin mini, lahana benzeri başları soğuk havalarda gelişir. Dondurucu sıcaklıklara dayanabilirler, bu da onları mevsimlik kış yemekleri için bir zorunluluk haline getirir. Küçük olmasına rağmen, Brüksel lahanası etkileyici miktarda besin içerir. Mükemmel bir K vitamini kaynağıdır. K vitamini kemik ve kalp sağlığı için kritiktir ve beyin fonksiyonu için önemlidir (9, 10). Brüksel lahanası ayrıca A, B ve C vitaminleri ile manganez ve potasyum mineralleri için harika bir kaynaktır. Ek olarak, Brüksel lahanası, her ikisinin de kan şekeri seviyelerini sabit tutmaya yardımcı olduğu kanıtlanmış lif ve alfa-lipoik asit bakımından yüksektir.

Havuç

Bu popüler kök sebze, yaz aylarında hasat edilebilir, ancak sonbahar ve kış aylarında en yüksek tatlılığa ulaşır. Soğuk koşullar, havuçların, hücrelerindeki suyun donmasını önlemek için depolanan nişastaları şekere dönüştürmesine neden olur. Bu, soğuk havalarda havuçların daha tatlı olmasını sağlar. Aslında dondan sonra hasat edilen havuçlara genellikle “şeker havuçları” denir. Bu gevrek sebze aynı zamanda oldukça besleyicidir. Havuç, vücutta A vitaminine dönüştürülebilen mükemmel bir beta-karoten kaynağıdır. Bir büyük havuç (72 gram), günlük önerilen A vitamini alımının %241'ini içerir. A vitamini göz sağlığı için gereklidir ve ayrıca bağışıklık fonksiyonu ve uygun büyüme ve gelişme için önemlidir. Dahası, havuçlar karotenoid antioksidanlarla yüklüdür. Bu güçlü bitki pigmentleri, havuçlara parlak rengini verir ve kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Pazı

Pazı sadece soğuk havaya toleranslı olmakla kalmaz, aynı zamanda kalorisi çok düşük ve besin değeri yüksektir. Aslında, 35 gram sadece 7 kalori sağlar, ancak günlük önerilen A vitamini miktarının neredeyse yarısını içerir ve günlük önerilen K vitamini alımını karşılar. Aynı zamanda iyi bir C vitamini, magnezyum ve manganez kaynağıdır.

Karalahana

Lahana ve Brüksel lahanası gibi, kara lahana da Brassica sebze ailesine aittir. Ayrıca grubun soğuğa en dayanıklı bitkilerinden biridir. Bu hafif acı yeşil, uzun süreli donma sıcaklıklarına dayanabilir ve tadı en iyi dona maruz kaldıktan sonra olur. Kara lahananın acılığı, aslında bitkide bulunan yüksek miktarda kalsiyum ile ilişkilidir. Aslında, bir çalışma, en yüksek kalsiyum içeriğine sahip sebzelerin en acı tadı verdiğini buldu. Karalahanadaki kalsiyum miktarı etkileyicidir, bir fincan (190 gram) pişmiş kara lahana günlük önerilen alımın %27'sini içerir. Kalsiyum, diğer önemli işlevlerle birlikte kemik sağlığı, kas kasılması ve sinir iletimi için gereklidir. Ayrıca bu yeşillikler, kemik sağlığında kilit rol oynayan K vitamini ile yüklüdür.

Kırmızı Lahana

Lahana, serin havalarda yetişen turpgillerden bir sebzedir. Hem yeşil hem de kırmızı lahana son derece sağlıklı olsa da, kırmızı çeşidin daha büyük bir besin profili vardır. 90 gram çiğ kırmızı lahana, günlük önerilen C vitamini alımının %85'ini ve yüksek miktarda A ve K vitamini içerir. Aynı zamanda iyi bir B vitamini, manganez ve potasyum kaynağıdır. Ancak kırmızı lahananın gerçekten parladığı yer antioksidan içeriğindedir. Bu sebzenin parlak rengi, antosiyaninler adı verilen pigmentlerden gelir. Antosiyaninler, bir dizi sağlık yararı ile bağlantılı olan flavonoid antioksidan ailesine aittir. Bu faydalardan biri, kalp hastalığı riskini azaltma potansiyelidir.

Turp

Bu mücevher tonlu sebzeler, baharatlı lezzetleri ve gevrek dokuları ile bilinir. Dahası, bazı çeşitler çok soğuğa dayanıklıdır ve donma sıcaklıklarında hayatta kalabilir. Turp, B ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum açısından da zengindir. Biber tadı, birçok sağlık yararına bağlı olan izotiyosiyanatlar adı verilen özel bir kükürt içeren bileşikler grubuna atfedilir. Bu güçlü bitki bileşikleri vücutta antioksidan görevi görerek iltihabı kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Turp, potansiyel kanserle mücadele özellikleri nedeniyle kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Umut verici olmasına rağmen, turpların potansiyel kanserle mücadele yetenekleri hakkında daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

Maydanoz

Havalar soğuduğunda birçok bitki ölürken, maydanoz soğuk havalarda ve hatta karda büyümeye devam edebilir. Son derece soğuğa dayanıklı olmasının yanı sıra, bu aromatik yeşil besinle doludur. Sadece 28 gram günlük önerilen K vitamini alımını karşılar ve günlük önerilen C vitamini alımının yarısından fazlasını içerir. Ayrıca A vitamini, folat, demir, kalsiyum ve potasyum ile yüklüdür. Maydanoz, birçok potansiyel sağlık yararına sahip bitki bileşikleri olan apigenin ve luteolin dahil olmak üzere mükemmel bir flavonoid kaynağıdır. Bu flavonoidler, beyindeki hafıza kaybını ve yaşa bağlı değişiklikleri engellemede özellikle yardımcı olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. En sağlıklı meyve suyu türleri
  2. Derin yağda kızartmaya uygun yağlar
  3. En sağlıklı kök sebzeler
  4. En sağlıklı orman meyveleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo