Helva Tarifleri: İrmikli ve Unlu Çeşitleriyle 18 Farklı Helva Tarifi
Helva nasıl yapılır? Helva çeşitleri nelerdir? İrmik, un, peynir, ceviz gibi en sevilen helva tariflerini bir araya getirdik. İşte, ev yapımı 18 kolay helva tarifi:

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan helva, yöreden yöreye göre farklı çeşitleriyle hazırlanmaktadır. Düğünlerde, cenaze törenlerinde ve kandillerde sunulan, komşulara dağıtılan helva, aynı zamanda paylaşmanın da sembolü haline gelmiştir. En bilindik çeşitleri irmik ve unla yapılan helvalar olsa da, çekme helva, tahin helvası gibi farklı tatlar da mevcuttur. Kısa sürede hazırlanan helvalar, tatlı krizlerinin de vazgeçilmezidir. Az malzemeyle hazırlanan helvalar, fırında veya ocakta pişirilebilir. Biz de sizler için en lezzetli ve en sevilen helva tariflerini bir araya getirdik. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz 15 nefis helva tarifi:

  1. İrmik Helvası


Listemize helva denildiğinde ilk akla gelen helva çeşidiyle başlıyoruz. Ana malzemeleri irmik ve süt olan bu helva, Balkan ülkelerinde de tüketilir. İsteğe göre ceviz veya dolmalık fıstık ile zenginleştirilir.

  1. Un Helvası


Helva tarifleri listesine klasik bir tarifle devam ediyoruz. Unun tereyağında kavrulmasıyla hazırlanan bu helva, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşmıştır. İsteğe göre antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.

  1. Düğün Helvası


Bursa mutfağı ile özdeşleşen düğün helvası, özellikle Ege ve Marmara'da sık sık tüketilir. Un, süt ve tereyağı ile hazırlanan bu helva, düğünlerde ikram edildiği için düğün helvası ismiyle anılır.

  1. Çekme Helva


Kütahya ve Kastamonu mutfağıyla özdeşleşen çekme helva, yalnızca 3 malzeme ile hazırlanır. Sıkıştırma yöntemiyle hazırlanan çekme helvası, atıştırmalık olarak sunulur.

  1. Süt Helvası


Süt ve un ile hazırlanan süt helvası, hafifliği ile en sevilen tatlılardan biridir. Görünümü kazandibi tatlısını andıran süt helvası, ortalama 30 dakikada sofralardaki yerini alır.

  1. Umaç Helvası


Kars mutfağının en meşhur tatlılarından biri olan umaç helvası, un ile hazırlanır. Diğer helvalardan farklı olarak şerbetle zenginleştirilen bir tatlıdır. Umaç helvasının porsiyonu, yaklaşık 290 kalori değerindedir.

  1. Pekmez Helvası


Üzüm pekmezi ve un ile hazırlanan bu helva, 30-35 dakika içinde hazırlanır. Üzeri fındık ile süslenen pekmez helvasının yoğun bir tadı vardır. İsteğe göre şeker çıkartılarak kalori değeri düşürülebilir.

  1. Helva-i Hakani


Osmanlı mutfağından miras kalan helva-i hakani, ilk kez Edirne'de yapılmıştır. 'Hakan helvası' anlamına gelen bu helva, bal, pirinç unu ve süt ile hazırlanır. Helva-i hakani, eski dönemlerde padişahlara ikram edildiği için Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir.

  1. Gaziler Helvası


Edirne ile özdeşleşen gaziler helvası, süt, şeker ve un ile hazırlanır. Balkan ülkelerinde de rağbet gören gaziler helvası, düğün, bayram, mevlit ve asker uğurlaması gibi önemli törenlerde sunulur.

  1. Peynir Helvası


Trakya mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan peynir helvası, tuzsuz peynir ve irmik ile hazırlanır. Ortalama 25 dakikada hazırlanan peynir helvası ocakta pişirildiğinde daha yumuşak, fırında pişirildiğinde ise kek kıvamında sunulur.

  1. Sabuni Helva


Osmanlı'nın popüler lezzetlerinden biri olan sabuni helvası, bal, badem ve buğday nişastası ile hazırlanır. Yapımında yalnızca 5 malzeme kullanılan bu helva, kuru meyvelerle zenginleştirilir.

  1. Topak Helvası 


Topak helvası, Adıyaman'a özgü oldukça pratik, lezzetli ve doyurucu bir tatlıdır. Pekmez ve susamın birleşimi ile damaklarda iz bırakır. Oldukça uzun ömürlü bir helva olan topak helvası, kolay kolay bozulmaz.

  1. Meyveli İrmik Helvası 


Klasik irmik helvasının aksine meyveli irmik helvasını daha önce duymamış olabilirsiniz. Havuç, çilek, kayısı ve kivi ile hazırlanan meyveli irmik helvası görüntüsü ile özellikle çocuklarında ilgisini çeker. 

  1. Sütsüz İrmik Helvası 

Kandillerde, mevlütlerde, bayramlarda ve düğünlerde sık sık pişirilen irmik helvası, kalabalık sofraların tatlısı olarak da bilinir. Sütsüz olarak hazırlanan irmik helvası tarifini mutlaka deneyebilirsiniz. 

  1. Leblebi Helvası 


Un helvası, irmik helvası gibi klasik helva tariflerinden sıkılanlar için, Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan nefis leblebi helvası tarifini sizlere sunuyoruz.

  1. Halveter


Niğde'nin geleneksel tatlılarından olan halveter tatlısını un helvasından ayıran özelliği içine pekmez konulmasıdır.

  1. Yeşil Çaylı Ve Yulaflı Helva


Klasik un helvasının dışına çıkmak istiyorsanız bu tarif tam size göre. Yulaf ezmesi ve yeşil çaylı şahane bir helva tarifi Deniz Orhun’dan geliyor.

  1. Kakaolu İrmik Tatlısı


Kalabalık sofralarda ikram edilmesiyle bilinen irmik tatlısı, hafifliği ile herkesi kendine hayran bırakır. Üzeri badem, hindistan cevizi veya dolmalık fıstık ile zenginleştirilebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. İrmikli tatlılar
  2. Hafif tatlılar
  3. Fırınsız tatlı tarifleri
  4. 30 dakika altındaki tatlı tarifleri
  5. Az malzemeli kolay tatlılar

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Hindistan Cevizi Sütünün Yerine Ne Kullanılır: 7 Alternatif
Yaz Meyveleri İle Hazırlanmış 15 Lezzetli Kek Tarifi
Izgara Tavuk Yapmanın 6 Püf Noktası
Eskişehir'de Ne Yenir, Nerede Yenir: En İyi 10 Mekan
Evde Elma Nasıl Kurutulur?
Ağva Kahvaltı Mekanları: Ağva'da Gidebileceğiniz 7 Kahvaltı Mekanı