Aç Kalmadan Kilo Vermek Mümkün Mü?
Kilo vermek isteyenlerin en çok düşündüğü sorulardan biri 'Aç kalmadan kilo vermek mümkün mü?' sorusudur. Dyt. Gülçin Işık, aç kalmadan kilo vermenin püf noktaları tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

Aç kalmadan kilo vermek tabii ki mümkün. Hatta bu şekilde kilo verdiğinizde daha uzun soluklu, kalıcı, keyifli, mutlu kilo vermeniz mümkün olacaktır. Yemeklerden mahrum kalmayarak, açlıktan uzak şekilde en sağlıklı biçimde kilo vermek ancak size uygun bir diyet listesiyle mümkündür.

Porsiyon Kontrolü Çok Önemli!

Diyetisyenler olarak; aç kalmadan, size uygun diyet listeleri uygulamanızı önermekteyiz. Bizler kişinin sosyal yaşantısına göre, istekleri ve talepleri doğrultusunda hareket ediyoruz. Burada önemli olan sizin öncelikleriniz, neyi sevip neyi sevmediğinizdir. Ancak porsiyonlar oldukça önemlidir!


En sevdiğiniz yiyecek gözünüzün önünden geçerken, bunlardan uzak kalmak için kendinizi tüm sosyal hayatınızdan kısıtlamak zorunda kalabilirsiniz. Ancak bu sizin için sürekli olmayacaktır ve maalesef ki geri dönüşü kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden de aç kalmadan, yiyerek zayıflamanız sizin için daha uygun olacaktır. Burada önemli birkaç nokta var.

Aç Kalmadan Kilo Vermek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Su içmeyi ihmal etmeyin

Özellikle kış ayıyla beraber su tüketimi oldukça azalmış durumda. Kişi susuzluk yaşadığında bazen acıktığını zannedebilir. Bunlar beyinde birbirine yakın noktalarda yer aldığından kişiyi şaşırtabilmektedir. O yüzden de acıktığınızda öncesinde 1 büyük bardak su için ve bekleyin. Hala açlık haliniz devam ederse kendinize uygun porsiyon belirleyerek öğününüzü tamamlayın.

  1. Beyaz yerine kepekli tahıllara geçin

Beyaz ekmek yerine tam tahıllı, kepekli ekmek yemek, pirinç yerine bulgur, karabuğday tüketmek sizin hem daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacak, hem de vücut için gerekli vitaminlerin temin etmenizi sağlayacaktır.

  1. Yoğurt tüketimini artırın

Özellikle akşam saatlerinde meyve yerine yoğurt tükettiğinizde kan şekeri regülasyonunu kontrol ettiğiniz için gece acıkmalarını engellemiş olacaksınız. Hatta içerisine size uygun baharatlar ekleyebilirsiniz (zerdeçal, zencefil, pul biber, keten tohumu, tarçın vb.).

  1. Lif tüketimini artırın

Salata, yapması zor ancak tüketmesi keyifli yiyeceklerden. Sabah, öğle ve akşam öğünlerine mutlaka sebze ekleyin ki lif içeriği sayesinde iştah kontrolünüz daha kolay olsun. Özellikle; brokoli, karnabahar, kereviz, havuç, pancar ve lahana gibi sebzelerin lif içeriği oldukça yüksektir. 

  1. Her öğünde mutlaka proteine yer verin

Örneğin canınız makarna istiyor. Bunun yanına salata eklediğinizde lif içeriğini artırmış olacaksınız ve belki de makarnayı daha az yemiş olacaksınız. Ancak, sadece lif yetmez. Bir de protein içeriğini artırmalısınız ki daha uzun süre tok tutsun. Yanına yoğurt ya da ton balığı gibi ekleme yapabilir, isterseniz makarnayı kıymalı veya tavuklu pişirebilirsiniz.

  1. Ev yemeklerine özen gösterin

Dışarıda yediğiniz yemeklerde kullanılan malzemeleri bilmediğimiz için kalori açısından hesaplaması zor olabiliyor. Siz kendi yemeğinizi yapıp, hazırlarken hem gözünüzü hem ruhunuzu doyuracaksınız, hem de içine ne koyacağınızı bildiğinizden daha kontrollü olacaksınız. Unutmayın ki dışarıda kullanılan malzemeler maliyet hesabı yapılarak kalitesi ve ucuz ürün olabiliyor. Siz evinizde buna özen gösterebilirsiniz.

  1. Tatlı krizi kontrolü

Tatlı krizlerinde bitter çikolata vazgeçilmezimiz olduğu gibi meyveler veya kendi hazırladığınız farklı fit tarifler sayesinde bu krizleri yaşamayacaksınız. Burada önemli olan hazırlıklı olup, paketli ürünlere yönelmemektir.

  1. Asitli içeceklerde yerine soda tercih edin

Hazır meyve suları, asitli içecekler, enerji içecekleri farkında olmadan kalori yoğunluklu besinler olup, gün içinde aldığınız kalorileri bir anda fırlatır. Bunun yerine su ve soda tercih edilebilir. Gün içerisinde de bitki çayı, sade çay ya da kahve tercih etmelisiniz. 

  1. Egzersiz de önemsenmelidir!

Bu gibi birkaç püf noktaya dikkat ettiğinizde ve yediklerinizi dengelemeye özen gösterdiğiniz takdirde yavaş yavaş kilo vermeye başlayacaksınızdır. Vücut ihtiyacı olan besin öğelerini yeteri kadar aldığında ve kalori açığı oluşturduğunda kilo vermeye başlar. Kalori açığını sağlamanın en kolay yolu gün içinde egzersiz yaparak olur. Bu kalori dengesi bozulduğunda kilo vermek durur. Bunun takibi yapılması gerekir. Burada bir uzmandan yardım almanız sizin için faydalı olacaktır. Bazen de kişi bu kalori açığını oluşturduğu halde kilo verme durabilir. O zaman da kişideki mevcut vitamin mineral eksikliği var mı yok mu diye kontrol edilmesi gerekir.


Yazar:

Dyt. Gülçin Işık

instagram.com/isik_gulcin


Şunlara da göz atın;

  1. Kanıtlanmış kilo verme yöntemleri
  2. Diyet kahvaltı tarifleri
  3. Tok tutan diyet yemekleri
  4. Kabaklı diyet yemekleri
  5. Diyet bozdurmayan tatlılar

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Mayıs Ayı Sebze ve Meyveleri
Yatmadan Önce Uzak Durmanız Gereken 7 Besin
Karahindiba Nasıl Kurutulur?
Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla