Tırnaklarınız Sağlığınız Hakkında Ne Diyor?

Tırnaktaki bazı değişiklikler, daha büyük sağlık sorunlarına işaret ediyor olabilir. İşte, tırnaklarda görülen değişikliklerin sağlığınız üzerindeki etkileri:
Tırnaklarınız Sağlığınız Hakkında Ne Diyor?
12 Eylül 2022, 14:22

Hiç kırılgan, siyah veya beyaz çizgili tırnaklarınıza baktığınızda, neden böyle göründüğünü merak ettiniz mi? Görünüşe göre tırnak sağlığı, vücudun diğer alanlarıyla yakından ilişkili. Sağlıklı tırnaklar, renk değişikliği olmadan pürüzsüz bir şekilde kabul edilir. Ancak doku veya tırnak renginde bir terslik varsa, bu durum hastalıkların göstergesi olabilir. Dr. Sara Norris , “Genel nüfus için tırnak sağlığı, çoğunlukla yetersiz besin alımının veya zayıf sindirimin bir göstergesidir” diye açıklıyor . "Kırılgan, zayıf ve soyulan tırnaklar benim muayenehanemde gördüğüm en yaygın endişeler ve bu belirtiler sistemik hastalıktan çok kötü beslenmenin sonucu." diyor. Bu yüzden tırnakta görülen değişiklikler, sağlık açısından oldukça önemli kabul ediliyor.


tırnak

Tırnaktaki İşaretler Sağlığınız Hakkında Ne Diyor?

  1. Kırılgan tırnaklar

Kolayca çatlayabilen, pürüzlü ve sürekli kırılan tırnaklar, en yaygın görülen sorunlardan biridir. Kırılan tırnaklar, genelde tırnaklarınızın tekrar tekrar ıslanması ve kurumasından kaynaklanır. Özellikle bulaşıkları elinizle yıkıyorsanız veya sürekli suyla temas ediyorsanız, bu durumun yaşanma ihtimali yükselir. Eğer tırnak kırılması bunlardan kaynaklanıyorsa, ellerinizi ıslatırken eldiven kullanmayı deneyebilirsiniz. Bununla birlikte, bazı durumlarda kırılgan tırnaklar demir eksikliği veya hipotiroidizmin belirtisi olabilir. Bu durumda doktorun önereceği lanolin içeren losyonlar sürmeyi ve demir seviyenizi ölçtürmeyi deneyebilirsiniz.

  1. Yumuşak ve zayıf tırnaklar

Bu tırnaklar, kırılmadan önce bükülür ve kısa süre içinde kırılır. Yumuşak tırnaklar, bol miktarda deterjan, aseton gibi kimyasal ürün kullanımından kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca B vitamini, kalsiyum ve yağ asitleri eksikliğiyle de ilişkili olabilir. Tırnaklarınızı güçlendirmek için, kimyasal madde kullanımından kaçının. Vitamin değerlerinizi ölçtürün. Eğer vitamin eksikliğiniz varsa, doktorunuzun önereceği takviyelerden destek alabilirsiniz.

  1. Tırnak soyulması

Tırnak soyulması, genelde tırnağınızı bir alet olarak kullanmak, ojeyi çıkartmak ve tırnağa çok sıkı bir şekilde bastırmaktan kaynaklanır. Ayrıca ellerinizi uzun süre köpüklü suda bekletirseniz de, tırnaklarınız soyulabilir. Eğer tırnak soyulması problemi, ayaklarınızda da görülüyorsa, bu durum demir eksikliğinden kaynaklanabilir. Bu durumu gidermek için, diyetinize demir açısından zengin gıdalar ekleyin. Tırnaklarınız kuruyorsa, mutlaka losyon kullanarak nemlendirin.


tırnak

  1. Tırnak sırtları

Tırnaklarınızda yatay veya dikey dalgalar şeklinde görünen çıkıntılar fark ettiniz mi? Dikey çıkıntılar, genelde orta yaşlarda ortaya çıkar ve kütiküle kadar uzanır. Renk değişikliği gibi semptomlar eşlik etmiyorsa, genelde endişe verici değildir. Yatay sırtlar ise, böbrek hastalığı gibi altta yatan başka bir durumun habercisi olabilir. Bu durumda mutlaka bir sağlık uzmanına görünmek gerekir.

  1. Sarı tırnaklar

Tırnakların sarı renge dönüşmesi, genelde oje gibi kullandığınız bir üründen kaynaklanan enfeksiyon veya reaksiyon sebebiyle görülür. Ancak nadir durumlarda da olsa, tiroid rahatsızlığı, diyabet veya sedef hastalığı gibi daha büyük bir sorunun işareti olabilir. Tırnaklarınızdaki sararmaları gidermek için, çay ağacı yağı veya E vitamini gibi doğal tedavileri deneyebilirsiniz. Eğer birkaç hafta sonra iyileşme görülmezse, bir doktora başvurmayı düşünebilirsiniz.

  1. Siyah çizgiler

Siyah çizgiler, tırnak üzerinde kıymık gibi görünür. Bu çizgilerin en yaygın nedeni, yanlışlıkla bir kapıyı parmağınıza çarpmak gibi tırnağa gelen bir travmadır. Nadir durumlarda, endokardit, sedef hastalığı ve tırnak melanomu gibi sorunların işareti olabilir. Eğer siyah çizgiler yaralanma nedeniyle olduysa, tırnağınız uzadıkça bu çizgiler kaybolur. Ancak birkaç hafta içinde herhangi bir değişiklik olmadıysa, ek olarak ciltte iltihaplanma, gece terlemesi gibi başka belirtiler de görülüyorsa, en kısa sürede doktora başvurmanız önerilir.

  1. Beyaz noktalar

Tırnakta görülen beyaz noktalar, genelde ortaokul çağında ortaya çıkmaya başlar ve çinko eksikliğinin göstergesi olabilir. Ek olarak alerjik reaksiyon, yaralanma ve mantar enfeksiyonundan da kaynaklanabilir. Bu durumu gidermek için, beslenmenize çinko içeren besinleri ekleyebilir, tırnaklarınıza cila veya oje gibi ürünler sürmeyi bir süreliğine bırakabilirsiniz. Noktalar hala devam ediyorsa, sağlık uzmanından yardım alabilirsiniz.

  1. Yarım ay olmaması

Tırnağınızın dibinde yarım ay yok mu? Bu durum çoğu zaman bir şey ifade etmese de, bazen yetersiz beslenme, anemi ve depresyon gibi bir problemin işareti olabilir. Yarım ayların olmaması genelde endişelenecek bir şey değildir. Ancak bir süre görünür olduktan sonra kırmızıya dönmeye başlarsa, ek olarak kilo değişiklikleri, ruh hali değişiklikleri ve baş dönmesi gibi semptomlar eşlik ediyorsa, doktora danışmanız daha iyi olacaktır.


Yukarıda bahsettiğimiz gibi, tırnakta görülen bu sorunlar genelde yetersiz beslenme ve besin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Çoğu zaman endişe verici olmasa da, bu işaretler uzun süre devam ediyorsa ve tırnaklarınızdaki değişikliklere aşağıdaki semptomlar eşlik ediyorsa, bir doktora başvurmak daha iyi olacaktır;

  1. Kilo kaybı
  2. Zayıflık
  3. Tükenmişlik
  4. İltihaplı cilt
  5. Aşırı susuzluk
  6. Gece terlemeleri
  7. Kalp çarpıntısı
  8. Şişme
  9. Depresyon
  10. Baş dönmesi


tırnak bakımı

Tırnak Sağlığı Nasıl Korunur?

  1. Meyve, sebze, kepekli tahıl gibi besinler, genelde tırnaklarınızın ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri size sağlar. 
  2. Ayrıca, vitamin eksiklikleri için bir multivitamin de kullanabilirsiniz.
  3. Bunun dışında elleriniz sürekli suyun içindeyse, mutlaka bir eldiven kullanın.
  4. Ellerinizin kimyasal ürünlerle temas etmesinden kaçının.
  5. Düzenli olarak tırnak bakımı uygulayın.
  6. Tırnaklarınız için doktorun önerdiği losyon ve kremlerden de yardım alabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Tırnaktaki beyaz lekeler neden olur?
  2. Sararan tırnaklar nasıl beyazlatılır?
  3. En iyi tırnak bakım yağları
  4. El peelingi nasıl yapılır?
  5. El terlemesine ne iyi gelir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo