Quercetin (Kuersetin) Nedir, Hangi Gıdalarda Bulunur?

Bir bitki flavonolü olan quercetin nedir ve ne işe yarar? Hangi besinler kuersetin içerir? Kuersetinin vücuttaki rolü nedir? İşte, quercetin içeren besinler ve faydaları:
Quercetin (Kuersetin) Nedir, Hangi Gıdalarda Bulunur?
06 Kasım 2023, 11:10

Quercetin'in iltihaplanmayı azaltmak ve bazı hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmak da dahil olmak üzere sağlık açısından faydaları olabilir. Quercetin birçok bitkide bulunan doğal bir pigmenttir. Diyette en çok bulunan antioksidanlardan biridir ve vücudunuzun kronik hastalıklarla bağlantılı serbest radikal hasarıyla mücadele etmesine yardımcı olmada önemli bir rol oynar. Quercetin, flavonoidler adı verilen bir grup bitki bileşiğine ait bir pigmenttir. Quercetin gibi flavonoidlerin faydalı etkileri vücudunuzda antioksidan olarak işlev görme yeteneklerinden gelir. Quercetin bazı sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunur. Ayrıca takviye olarak da satılır. Özellikle bağışıklığı güçlendirmek, iltihapla mücadele etmek, egzersiz performansını artırmak için kullanılır.

quersetin

Kuersetin'in Faydaları Nelerdir?

  1. Serbest radikaller hücrelerinize zarar vermekten daha fazlasını yapabilir. Araştırmalar, yüksek düzeydeki serbest radikallerin inflamasyonu teşvik eden genlerin aktive edilmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Araştırmalar quercetin'in inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Romatoid artritli 50 kadın üzerinde yapılan 8 haftalık bir çalışma, 500 mg quercetin alan katılımcıların sabah saatlerinde ağrı ve aktivite sonrası ağrıda önemli ölçüde azalma yaşadığını gözlemledi.
  2. Quercetin'in potansiyel anti-inflamatuar özellikleri alerji semptomlarının hafifletilmesini sağlayabilir. Örneğin bir çalışma, quercetin takviyeleri almanın farelerde yer fıstığına bağlı anafilaktik reaksiyonları baskıladığını gösterdi.
  3. Quercetin antioksidan özelliklere sahip olduğundan kanserle mücadele özelliklerine sahip olabilir. Test tüpü ve hayvan çalışmaları üzerinde yapılan bir incelemede, quercetin'in prostat kanseri hücrelerinde hücre büyümesini baskıladığı ve hücre ölümünü tetiklediği bulunmuştur. Bu bulgular umut verici olsa da, quercetin'in kansere alternatif bir tedavi olarak önerilebilmesi için insanlar üzerinde çalışmalara ihtiyaç var.
  4. Araştırmalar, quercetin'in antioksidan özelliklerinin Alzheimer hastalığı ve demans gibi dejeneratif beyin bozukluklarına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
  5. Araştırmalar, quercetin'in kan basıncı düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Test tüpü çalışmalarında bileşiğin kan damarları üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğu ortaya çıktı.
  6. Test tüpü ve hayvan araştırmaları, quercetin'in yaşlanan hücreleri gençleştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve yaşlanma belirteçlerini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Ancak daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç var.
  7. 11 insan çalışmasının yer aldığı bir inceleme, quercetin almanın dayanıklılık egzersizi performansını biraz artırabileceğini buldu.
  8. İnsan ve hayvan araştırmaları, quercetinin açlık kan şekeri düzeylerini azaltabileceğini ve diyabetin komplikasyonlarına karşı koruma sağlayabileceğini gösteriyor.

kuercetin

Quercetin Hangi Besinlerde Bulunur?

Quercetin içeren en iyi besin kaynakları şunlardır;

  1. Sarı ve yeşil biber
  2. Kapari
  3. Soğan
  4. Kuşkonmaz
  5. Kiraz
  6. Domates
  7. Kırmızı üzüm
  8. Kırmızı elma
  9. Lahana
  10. Brokoli
  11. Kırmızı yapraklı marul
  12. Kızılcık, yaban mersini, ahududu gibi meyveler
  13. Yeşil ve siyah çay

Gıdalardaki quercetin miktarının, gıdanın yetiştirildiği koşullara bağlı olabileceğini unutmayın.

quercetin

Quercetinin Yan Etkisi Var Mı?

Quercetin birçok meyve ve sebzede bulunur ve tüketilmesi güvenlidir. Bazı durumlarda günde 1000 mg'dan fazla quercetin almak baş ağrısı, mide ağrısı veya karıncalanma hissi gibi hafif semptomlara neden olabilir.

Bununla birlikte, hamile ve emziren kadınlar için kuersetin takviyelerinin güvenliğine ilişkin çalışmalar eksiktir, bu nedenle hamileyseniz veya emziriyorsanız keersetin almaktan kaçınmalısınız. Herhangi bir takviyede olduğu gibi, kuersetin almadan önce sağlık uzmanınıza danışın; çünkü antibiyotikler ve tansiyon ilaçları da dahil olmak üzere bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Ferritin eksikliği nedir?
  2. Potasyum düşüklüğü belirtileri nelerdir?
  3. Magnezyum fazlalığı neden olur?
  4. Çinko eksikliği nasıl anlaşılır?
  5. D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo