ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER TARİF LİSTELERİ İFTAR İÇİN GÜVEÇ TARİFLERİ: ETLİ VE SEBZELİ 11 NEFİS GÜVEÇ TARİFİ

İFTAR İÇİN GÜVEÇ TARİFLERİ: ETLİ VE SEBZELİ 11 NEFİS GÜVEÇ TARİFİ

Güveç nasıl yapılır? Güveç içine neler konur? İşte, iftar sofralarına çok yakışacak birbirinden lezzetli ve doyurucu 11 nefis güveç tarifi:
Güveç Tarifleri: Etli ve Sebzeli 15 Nefis Güveç Tarifi

Güveç, et ve sebzeleri pişirmek için üretilen, topraktan yapılmış özel bir yemek pişirme kabıdır. Isıya dayanıklı olmasıyla da bilinen güveç, küçük ve büyük boylarda sunulur. Bu kapta pişirilen yemeklere ise güveç tarifleri denir. Peki, güveçte hangi yemekler yapılır? İşte, sofralarınızı ziyafete dönüştürecek 11 nefis güveç tarifi:



Malzemeler;

  • 20 adet mantar
  • 2-3 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kekik
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • Üzeri için
  • 150 g rende kaşar peyniri 


Yapılışı: Mantarları temizleyip saplarını çıkartın. Sarımsakları ezin baharat sarımsak ve zeytinyağı ile harmanlayın. Ardından mantarların içlerine birer parça tereyağı ve bir küp kaşar peynir koyarak fırına verin.  180-200 derece fırında, 10-15 dakika kadar pişirin. 



Malzemeler;

  • 100 gr tereyağı
  • 1 orta boy soğan, doğranmış 
  • 1-2 su bardağı doğranmış havuç, mısır, bezelye
  • 500 gr kıyma
  • Et suyu
  • 1 tatlı kaşığı Worcestershire sosu
  • Tuz, karabiber, tercih edilen diğer baharatlar 


Yapılışı: Soyulmuş ve dörde bölünmüş patatesleri orta boy tencereye koyun.  Bir çay kaşığı tuz ekleyin. Kaynatın, kaynatın ve yumuşayana kadar pişirin (yaklaşık 20 dakika). Patatesler pişerken tereyağını büyük bir tavada orta ateşte eritin. Doğranmış soğanları ekleyin ve yumuşayana kadar yaklaşık 6 ila 10 dakika pişirin. Sebzeleri pişirme sürelerine göre ekleyin. Havuç soğanla birlikte pişirilmelidir çünkü soğanlar kadar pişmeleri de uzun sürer. Ardından kıyma ve diğer sebzeler eklenir. Bezelye veya mısır ekliyorsanız, soğanları pişme süresinin sonuna doğru veya et pişmeye başladıktan sonra çok az piştikleri için ekleyin. Ardından Worcestershire sosunu ve et suyunu ekleyin. Patatesler pişirildikten sonra (bir çatal kolayca delebilir), tencereden çıkarın ve kalan tereyağı ile bir kaseye koyun. Çatal veya patates ezici ile ezin ve tuz ve karabiber ekleyin. Et karışımını ve patates püresini bir güveç kabına koyun. Fırını önceden 200 dereceye ısıtın. Patates püresini kıymanın üzerine yayın. Patates püresinin yüzeyini bir çatalla pürüzlendirin, böylece iyice kızaracak tepeler elde edin. Yaklaşık 30 dakika kızarana ve köpürene kadar pişirin. Dilerseniz pişmesine yakın üzerine peynir rendesi atabilirsiniz. 



Malzemeler;

  • 4 kabak
  • 2 adet kereviz (isteğe göre)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 soğan
  • 1 sivri biber
  • 1 kırmızı biber
  • 1 dolmalık sarı biber
  • 30 gr tereyağı
  • 1 kahve fincanı un
  • 2 su bardağı sıcak süt
  • 100 gr rendelenmiş eski kaşar peyniri
  • 1 tutam kekik
  • Tuz 


Yapılışı: Kabakların kabuğunu temizleyip çizin ve yuvarlak ya da kuşbaşı doğrayın. Kabakları tuzlu kaynar suda hafifçe diri kalacak şekilde haşlayın. Haşlama suyuna karbonat atabilirsiniz. Kabakları güveç kaplarına alın. Soğanı doğrayın, Biberlerin çekirdeklerini temizleyip küçük parçalar şeklinde doğrayın. biberle birlikte tavaya ilave edin. Soteleyip kabakların üzerine alın. Tuz, karabiber ve kekikle tatlandırın. Fırını 200 derecede ısıtın. Tereyağı ve unu tencereye alıp un pembeleşip kokusu çıkana kadar kavurun. Sütü yavaşça ekleyip beşamel sos kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Kaşar peynirinin yarısı, tuz ve karabiberi ekleyip tencereyi ocaktan alın. Kabakların üzerine dökün ve fırına verin yarı piştikten sonra kaşar serpip tekrar fırına verin. Sıcak servis yapın. Grateni porsiyonluk güveçlerle servis edebilirsiniz. 



Malzemeler;

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı doğranmış soğan
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış sarımsak
  • 500 gr ince dilimlenmiş beyaz mantarlar
  • 1 çay kaşığı kurutulmuş fesleğen
  • 1 çay kaşığı kurutulmuş kekik
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 paket taze bebek ıspanak
  • 2 su bardağı didiklenmiş haşlanmış tavuk göğüs
  • 1/2 su bardağı tavuk suyu
  • 1/2 su bardağı süt 
  • 1/4 çay kaşığı muskat
  • 1/4 su bardağı çok amaçlı un
  • 1/2 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
  • 1 paket lazanya (8 adet kullanılacak)
  • 1 1/4 su bardağı rendelenmiş mozzarella peyniri 


Yapılışı: Fırını önceden 180 dereceye ısıtın. Tavukları haşlayın ve didikleyin. Suyunu dökmeyin. Sıcak tavaya yağı ve ardından soğan, sarımsak, mantar, fesleğen, kekik, pul biber ve 1/2 çay kaşığı tuz ekleyin. Ara sıra karıştırarak 5 dakika veya mantarlar yumuşayana kadar soteleyin. 3. adıma geçmeden önce tüm sıvının mantarlardan buharlaştığından emin olun. Ispanağı ekleyin karıştırın ve ıspanak solana kadar pişirin. Ardından tavayı ocaktan alın ve pişmiş didiklenmiş tavuğu ilave edin. Kenara koyun. Bir de küçük bir tencereye , tavuk suyu, süt, muskat, ve 1 tatlı kaşığı tuz kalan birleştirir. Orta ateşte yavaş yavaş kaynatın. Karışım kenarlarda kabarmaya başladığında, yavaş yavaş unu çırpın ve koyulaşana kadar yaklaşık 5-10 dakika pişirin. Parmesan peynirini karıştırın ve ocaktan alın. Yassı güvece su bardağı sosu dökün , üstüne 2 lazanya, 1 su bardağı tavuk karışımı, 1 su bardağı sos ve 1/4 su bardağı mozzarella peyniri dökün ve eriştelerin sosla kaplı olduğundan emin olun. Hatta hafifçe bastırabilirsiniz. Erişte, tavuk, sos ve peynirle 3 kat daha tekrarlayın. Son katmanda biraz daha sos ve üstte kalan peynir olacaktır. Fırın tepsisini alüminyum folyo ile örtün ve 25 dakika pişirin. Açın ve 15 dakika daha uzun süre pişirin. Üstü kızarıncaya kadar fırınlayın. Servis yapmadan önce 5-8 dakika bekletin. 



Malzemeler;

  • 500 gr kuzu kuşbaşı doğranmış
  • 1 kg mantar
  • 2 adet soğan
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 adet sarı biber
  • 2 adet domates
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 adet defne yaprağı
  • Kırmızı toz biber
  • 2 kaşık tereyağı 


Yapılışı: Etleri önceden mühürleyip su ekleyerek haşlıyoruz. Etler suyunu çekip yağı kalıncaya dek pişirilmelidir. Ancak fazla pişirilmemelidir. Ardından güveç kavına kuşbaşı doğranmış sebzeler et ve en üste domatesler eklenir. Domatesin soyulup kuşbaşı doğranması gerekmektedir. En üste baharatlar ve bir su bardağı su eklenir. Ağzı sıkıca kapatılarak fırına verilir. Sıcak fırında 200 C de 40 dakika 1 saat pişirmek yeterli olacaktır. 



Malzemeler;

  • 500 g karides (çimçim)
  • 4 diş sarımsak
  • 10-12 adet çeri domates
  • 2 domates rendesi yada domates sos
  • 1 soğan
  • 200 gr rende kaşar peynir
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Kekik, biberiye gibi taze baharatlar
  • 1 limon
  • Tuz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı 


Yapılışı: Soğanlar tereyağı ile birlikte güvece alınır ve sotelenir ardından domatesler ve domates suyu eklenir. Sarımsaklar da eklenerek kokusunun çıkması beklenene kadar kavrulur. Ardından baharatlar hariç tüm malzemeler eklenir ve tekrar sotelenir. Karidesleri ekleme işlemi bu aşamada yapılmalıdır. Ardından tüm baharatlar eklenir. Farklı baharatlar ile dilediğiniz gibi tatlandırabilirsiniz. En son üzerine rendelenmiş kaşar peynir atılır ve kızarana kadar fırınlanır.  



Malzemeler;

  • 3 adet kırmızı kapya biber
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 adet kabak
  • 2 adet patates
  • 1 adet soğan ya da 10 adet arpacık soğan
  • 1 baş sarımsak
  • 5 adet domates
  • 2 adet patlıcan 
  • 300 gr taze fasulye
  • 1 kaşık salça
  • Tuz 
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • 2 kaşık tereyağı 


Yapılışı: Sebzeler kuşbaşı doğranır. Tüm sebzeler sırası fark etmeksizin güveç kabına alınır. En üstüne su ile açılmış salça baharatlar ve tereyağı eklenir ve ağzı yağlı kağıt ve kapakla sıkıca kapatılır. Fırına verilir. 200 dereceli fırında 1 saatte pişmiş olacaktır. Eğer güvecinizi fırında değil de ocakta yapmak isterseniz, önce harlı ateşte kaynayıncaya dek pişirin ardından kısın ve yaklaşık 40 dakika sonra güveciniz hazır olacaktır.