İftar İçin Güveç Tarifleri: Etli ve Sebzeli 17 Nefis Güveç Tarifi

Güveç nasıl yapılır? Güveç içine neler konur? İşte, iftar sofralarına çok yakışacak birbirinden lezzetli ve doyurucu 17 nefis güveç tarifi:
İftar ��çin Güveç Tarifleri: Etli ve Sebzeli 17 Nefis Güveç Tarifi
24 Nisan 2024, 21:40

Güveç, et ve sebzeleri pişirmek için üretilen, topraktan yapılmış özel bir yemek pişirme kabıdır. Isıya dayanıklı olmasıyla da bilinen güveç, küçük ve büyük boylarda sunulur. Bu kapta pişirilen yemeklere ise güveç tarifleri denir. Peki, güveçte hangi yemekler yapılır? İşte, sofralarınızı ziyafete dönüştürecek 17 nefis güveç tarifi:

  1. Güveçte Karnabaharlı Fırın Makarna

güveçte karnabaharlı fırın makarna

Malzemeler;

  1. 20 adet mantar
  2. 2-3 diş ince kıyılmış sarımsak
  3. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  4. Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kekik
  5. 1 tatlı kaşığı tereyağı
  6. Üzeri için
  7. 150 g rende kaşar peyniri 

Yapılışı: Mantarları temizleyip saplarını çıkartın. Sarımsakları ezin baharat sarımsak ve zeytinyağı ile harmanlayın. Ardından mantarların içlerine birer parça tereyağı ve bir küp kaşar peynir koyarak fırına verin.  180-200 derece fırında, 10-15 dakika kadar pişirin. 

  1. Güveçte Patlıcanlı Lazanya

güveçte patlıcanlı lazanya

Malzemeler;

  1. 100 gr tereyağı
  2. 1 orta boy soğan, doğranmış 
  3. 1-2 su bardağı doğranmış havuç, mısır, bezelye
  4. 500 gr kıyma
  5. Et suyu
  6. 1 tatlı kaşığı Worcestershire sosu
  7. Tuz, karabiber, tercih edilen diğer baharatlar 

Yapılışı: Soyulmuş ve dörde bölünmüş patatesleri orta boy tencereye koyun.  Bir çay kaşığı tuz ekleyin. Kaynatın, kaynatın ve yumuşayana kadar pişirin (yaklaşık 20 dakika). Patatesler pişerken tereyağını büyük bir tavada orta ateşte eritin. Doğranmış soğanları ekleyin ve yumuşayana kadar yaklaşık 6 ila 10 dakika pişirin. Sebzeleri pişirme sürelerine göre ekleyin. Havuç soğanla birlikte pişirilmelidir çünkü soğanlar kadar pişmeleri de uzun sürer. Ardından kıyma ve diğer sebzeler eklenir. Bezelye veya mısır ekliyorsanız, soğanları pişme süresinin sonuna doğru veya et pişmeye başladıktan sonra çok az piştikleri için ekleyin. Ardından Worcestershire sosunu ve et suyunu ekleyin. Patatesler pişirildikten sonra (bir çatal kolayca delebilir), tencereden çıkarın ve kalan tereyağı ile bir kaseye koyun. Çatal veya patates ezici ile ezin ve tuz ve karabiber ekleyin. Et karışımını ve patates püresini bir güveç kabına koyun. Fırını önceden 200 dereceye ısıtın. Patates püresini kıymanın üzerine yayın. Patates püresinin yüzeyini bir çatalla pürüzlendirin, böylece iyice kızaracak tepeler elde edin. Yaklaşık 30 dakika kızarana ve köpürene kadar pişirin. Dilerseniz pişmesine yakın üzerine peynir rendesi atabilirsiniz. 

  1. Güveçte Sebze Graten

güveçte sebze graten


Malzemeler;

  1. 4 kabak
  2. 2 adet kereviz (isteğe göre)
  3. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  4. 1 soğan
  5. 1 sivri biber
  6. 1 kırmızı biber
  7. 1 dolmalık sarı biber
  8. 30 gr tereyağı
  9. 1 kahve fincanı un
  10. 2 su bardağı sıcak süt
  11. 100 gr rendelenmiş eski kaşar peyniri
  12. 1 tutam kekik
  13. Tuz 

Yapılışı: Kabakların kabuğunu temizleyip çizin ve yuvarlak ya da kuşbaşı doğrayın. Kabakları tuzlu kaynar suda hafifçe diri kalacak şekilde haşlayın. Haşlama suyuna karbonat atabilirsiniz. Kabakları güveç kaplarına alın. Soğanı doğrayın, Biberlerin çekirdeklerini temizleyip küçük parçalar şeklinde doğrayın. biberle birlikte tavaya ilave edin. Soteleyip kabakların üzerine alın. Tuz, karabiber ve kekikle tatlandırın. Fırını 200 derecede ısıtın. Tereyağı ve unu tencereye alıp un pembeleşip kokusu çıkana kadar kavurun. Sütü yavaşça ekleyip beşamel sos kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Kaşar peynirinin yarısı, tuz ve karabiberi ekleyip tencereyi ocaktan alın. Kabakların üzerine dökün ve fırına verin yarı piştikten sonra kaşar serpip tekrar fırına verin. Sıcak servis yapın. Grateni porsiyonluk güveçlerle servis edebilirsiniz. 

  1. Güveçte Tavuklu Mantarlı Lazanya

güveçte tavuklu mantarlı lazanya

Malzemeler;

  1. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  2. 1 su bardağı doğranmış soğan
  3. 2 yemek kaşığı kıyılmış sarımsak
  4. 500 gr ince dilimlenmiş beyaz mantarlar
  5. 1 çay kaşığı kurutulmuş fesleğen
  6. 1 çay kaşığı kurutulmuş kekik
  7. 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  8. 1 1/2 çay kaşığı tuz
  9. 1 paket taze bebek ıspanak
  10. 2 su bardağı didiklenmiş haşlanmış tavuk göğüs
  11. 1/2 su bardağı tavuk suyu
  12. 1/2 su bardağı süt 
  13. 1/4 çay kaşığı muskat
  14. 1/4 su bardağı çok amaçlı un
  15. 1/2 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
  16. 1 paket lazanya (8 adet kullanılacak)
  17. 1 1/4 su bardağı rendelenmiş mozzarella peyniri 

Yapılışı: Fırını önceden 180 dereceye ısıtın. Tavukları haşlayın ve didikleyin. Suyunu dökmeyin. Sıcak tavaya yağı ve ardından soğan, sarımsak, mantar, fesleğen, kekik, pul biber ve 1/2 çay kaşığı tuz ekleyin. Ara sıra karıştırarak 5 dakika veya mantarlar yumuşayana kadar soteleyin. 3. adıma geçmeden önce tüm sıvının mantarlardan buharlaştığından emin olun. Ispanağı ekleyin karıştırın ve ıspanak solana kadar pişirin. Ardından tavayı ocaktan alın ve pişmiş didiklenmiş tavuğu ilave edin. Kenara koyun. Bir de küçük bir tencereye , tavuk suyu, süt, muskat, ve 1 tatlı kaşığı tuz kalan birleştirir. Orta ateşte yavaş yavaş kaynatın. Karışım kenarlarda kabarmaya başladığında, yavaş yavaş unu çırpın ve koyulaşana kadar yaklaşık 5-10 dakika pişirin. Parmesan peynirini karıştırın ve ocaktan alın. Yassı güvece su bardağı sosu dökün , üstüne 2 lazanya, 1 su bardağı tavuk karışımı, 1 su bardağı sos ve 1/4 su bardağı mozzarella peyniri dökün ve eriştelerin sosla kaplı olduğundan emin olun. Hatta hafifçe bastırabilirsiniz. Erişte, tavuk, sos ve peynirle 3 kat daha tekrarlayın. Son katmanda biraz daha sos ve üstte kalan peynir olacaktır. Fırın tepsisini alüminyum folyo ile örtün ve 25 dakika pişirin. Açın ve 15 dakika daha uzun süre pişirin. Üstü kızarıncaya kadar fırınlayın. Servis yapmadan önce 5-8 dakika bekletin. 

  1. Mantarlı Kuzu Güveç

mantarlı kuzu güveç

Malzemeler;

  1. 500 gr kuzu kuşbaşı doğranmış
  2. 1 kg mantar
  3. 2 adet soğan
  4. 1 adet kırmızı kapya biber
  5. 1 adet sarı biber
  6. 2 adet domates
  7. Tuz
  8. Karabiber
  9. 2 adet defne yaprağı
  10. Kırmızı toz biber
  11. 2 kaşık tereyağı 

Yapılışı: Etleri önceden mühürleyip su ekleyerek haşlıyoruz. Etler suyunu çekip yağı kalıncaya dek pişirilmelidir. Ancak fazla pişirilmemelidir. Ardından güveç kavına kuşbaşı doğranmış sebzeler et ve en üste domatesler eklenir. Domatesin soyulup kuşbaşı doğranması gerekmektedir. En üste baharatlar ve bir su bardağı su eklenir. Ağzı sıkıca kapatılarak fırına verilir. Sıcak fırında 200 C de 40 dakika 1 saat pişirmek yeterli olacaktır. 

  1. Güveçte Kaşarlı Karides

güveçte kaşarlı karides


Malzemeler;

  1. 500 g karides (çimçim)
  2. 4 diş sarımsak
  3. 10-12 adet çeri domates
  4. 2 domates rendesi yada domates sos
  5. 1 soğan
  6. 200 gr rende kaşar peynir
  7. 2 yemek kaşığı tereyağı
  8. Kekik, biberiye gibi taze baharatlar
  9. 1 limon
  10. Tuz
  11. Karabiber
  12. Zeytinyağı 

Yapılışı: Soğanlar tereyağı ile birlikte güvece alınır ve sotelenir ardından domatesler ve domates suyu eklenir. Sarımsaklar da eklenerek kokusunun çıkması beklenene kadar kavrulur. Ardından baharatlar hariç tüm malzemeler eklenir ve tekrar sotelenir. Karidesleri ekleme işlemi bu aşamada yapılmalıdır. Ardından tüm baharatlar eklenir. Farklı baharatlar ile dilediğiniz gibi tatlandırabilirsiniz. En son üzerine rendelenmiş kaşar peynir atılır ve kızarana kadar fırınlanır.  

  1. Mevsim Sebzeli Güveç

mevsim sebzeli güveç

Malzemeler;

  1. 3 adet kırmızı kapya biber
  2. 2 adet çarliston biber
  3. 1 adet kabak
  4. 2 adet patates
  5. 1 adet soğan ya da 10 adet arpacık soğan
  6. 1 baş sarımsak
  7. 5 adet domates
  8. 2 adet patlıcan 
  9. 300 gr taze fasulye
  10. 1 kaşık salça
  11. Tuz 
  12. Karabiber
  13. Kırmızı toz biber
  14. 2 kaşık tereyağı 

Yapılışı: Sebzeler kuşbaşı doğranır. Tüm sebzeler sırası fark etmeksizin güveç kabına alınır. En üstüne su ile açılmış salça baharatlar ve tereyağı eklenir ve ağzı yağlı kağıt ve kapakla sıkıca kapatılır. Fırına verilir. 200 dereceli fırında 1 saatte pişmiş olacaktır. Eğer güvecinizi fırında değil de ocakta yapmak isterseniz, önce harlı ateşte kaynayıncaya dek pişirin ardından kısın ve yaklaşık 40 dakika sonra güveciniz hazır olacaktır.  

  1. Güveçte Etli Taze Fasulye

güveçte etli taze fasulye

Malzemeler;

  1. 1 kg taze fasulye
  2. 750 gr kuzu kuşbaşı et
  3. 1 soğan ya da 15 adet arpacık soğan
  4. 2 kırmızı kapya biber
  5. 3 domates
  6. 3 diş sarımsak
  7. 1 yemek kaşığı biber salçası
  8. 3 kaşık tereyağı
  9. 1 bardak kadar su
  10. Tuz
  11. Karabiber
  12. Kırmızı pul biber 

Yapılışı: Tereyağı ile beraber kuzu etlerini güvece  alıp soteleyin ardından su ekleyin. Suyunu salıp çekinceye kadar pişirin. Yalnızca yağı kalıp çıtırdamaya başlayacaktır.  Etin pişme derecesine göre su ekleme işlemi yapabilirsiniz. Suyu kademeli olarak ekleyin. Etler pişmeye yakın yıkayıp ayıkladığınız sebzeleri ve soğanı (normal soğan kullanacaksanız kuşbaşı arpacık soğan kullanacaksanız bütün halde) güvecin zeminine dizin etler sebzeler ve son olarak da ayıklanmış taze fasulyeleri güvece alın üzerine soyulup doğranmış domatesleri ekleyin. Bir kaşık salça ve baharatları da ekleyip güvecin ağzını sıkıca kapatın ve önceden ısıtılmış fırında tüm malzemeler pişinceye dek pişirin. 

  1. Güveçte Patatesli Köfte

güveçte patatesli köfte

Malzemeler;

  1. 500 gr kıyma
  2. 1 adet yumurta
  3. 1 adet soğan
  4. 3 adet sarımsak
  5. Pul biber, nane, karabiber, tuz
  6. 1 su bardağı galeta unu ya da ekmek içi 
  7. 2 adet patates kuşbaşı doğranmış
  8. Sıvı yağ
  9. Üzeri için;
  10. Kaşar peyniri rendesi
  11. Kırmızı toz biber
  12. Sosu için;
  13. 1 su bardağı su
  14. 1 yemek kaşığı salça 

Yapılışı: Köfteyi yapmak için, bütün malzemeleri bir kapta güzelce yoğuruyoruz ve yarım saat dinlendirmek için dolaba koyuyoruz. Köfteleri dinlendikten sonra yuvarlayıp fırına vererek ön pişirme işlemi sağlıyoruz. Ardından elma dilim şeklinde doğranmış patatesleri de kızartıyoruz. Porsiyonluk güveçlere köfte ve patatesleri koyup salçalı sosu üzerine koyuyoruz. En son üzerine rende peynir koyup fırına veriyoruz. Üzeri kızarana kadar fırınlıyoruz üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirerek servis edebiliriz.  

  1. Patlıcan Güveç

patlıcan güveç

Malzemeler;

  1. 5 adet patlıcan
  2. 2 adet soğan
  3. 1 baş sarımsak 
  4. 5 adet domates
  5. Tuz 
  6. Karabiber
  7. 2 yemek kaşığı tereyağı
  8. 500 gr. Kuzu gerdan eti (isteğe göre) 

Yapılışı: Patlıcanla soyulur alacalı bir şekilde soyulduktan sonra parmak şeklinde doğranır. Suya konulur acısı çıktıktan sonra süzdürülür. Güvece tüm malzemeler alınır. En üste soyulmuş doğranmış domatesler baharatlar ve yağ eklenir. Ağzı sıkıca kapatılarak fırına verilir. Önceden ısıtılmış fırında kapağı kapalı olarak 180 derecede 40 dakika pişirilir. Eğer tarifte et kullanmak istiyorsanız, kuzu gerdanı önce haşlayın. Ardından güveç kabına paylaştırın ve patlıcanlarla birlikte fırına verin. 

  1. Sebzeli Tavuk Güveç

sebzeli tavuk güveç

Malzemeler;

  1. 1 kg tavuk but
  2. 1 adet kuru soğan
  3. 2 adet çarliston biber
  4. 1 adet kırmızı biber
  5. 300 gr mantar 
  6. 4 adet domates 
  7. 1 kaşık domates salçası
  8. Tuz 
  9. Karabiber
  10. Kırmızı toz biber
  11. Tereyağı 

Yapılışı: Tavuklar kuşbaşı doğranıp suyunu kaybetmeyecek şekilde az yağda sotelenir. Ardından güveç içerisine tüm sebzeler le beraber tavuklar alınır ve üzerine salçalı su karışımı aktarılır üzerine baharatlar ve tereyağı eklenerek ağzı sıkıca kapatılır. İster fırında ister ocakta 40 dakika 1 saat 180 C de pişirilir. Pişirme işlemi sebzelerin pişme derecesine göre ayarlanır. En son üzerine ince kıyılmış maydanoz ile servis edebilirsiniz.

  1. Tereyağında Zerdeçallı Karides

Tereyağında Zerdeçallı Karides

Malzemeler:

  1. 500 g çimçim karides
  2. 2 yemek kaşığı tereyağı
  3. 3 diş sarımsak (İnce kıyılmış)
  4. 1/2 tatlı kaşığı zerdeçal
  5. 1/2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  6. Tuz
  7. Karabiber

Yapılışı: Karidesler donuk ise çözülmesi için soğuk suyun altında veya buzdolabının normal bölümünde bekletin. Taze karides kullanacaksanız kabuklarından ayıklayın ve bol suyun altında üzerlerinde herhangi bir kalıntı kalmayacak şekilde yıkayın. Güveci ocakta ısıtın ve sıcak haldeyken 2 yemek kaşığı tereyağı ilave edin. Ardından karidesleri ve sarımsağı ekleyin ve 3-4 dakika kadar yavaş yavaş karıştırarak pişirin. Karideslerin renkleri dönmeye başladığında zerdeçal ve toz kırmızı biberi ilave ederek hızlıca karıştırın. Son olarak tuz ile karabiberi ekleyin ve tekrar karıştırın. Sıcak servis edin.

  1. Güveçte Yaprak Sarma

Güveçte Yaprak Sarma

Malzemeler:

  1. 1 su bardağı pirinç
  2. 250 gr salamura yaprak
  3. 1 adet kuru soğan
  4. ½ su bardağı sıvı yağ
  5. 1 tatlı kaşığı biber salçası
  6. 2 yemek kaşığı domates salçası
  7. 1 su bardağı su
  8. ½ çay bardağı zeytinyağı
  9. Tuz
  10. Bol nane
  11. Karabiber
  12. Pul biber
  13. Kimyon
  14. Kaynar su
  15. Yarım limon suyu

Yapılışı: Sıvıyağ tencereye alınır. Yemeklik doğranan soğan kavrulur. Renk almaya başladığında salça eklenerek kokusu çıkana kadar kavrulmaya devam edilir. Baharatlar ve yıkanan pirinç ilave edilerek bütün malzemeler birbiri ile karıştırılır. Biraz su eklenerek hafif diri kalacak şekilde pişirilir. Yaprakların içerisine sarılmaya başlanır. Güvecin altına yaprakların uzun sapları ve maydanoz sapları koyulur. Üzerine yaprak sarmaları dizilir. Üzerine limon suyu, su ilave edilir. Kapağına tabak koyulur ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Yaklaşık 40 dakika pişen dolmalara son 10 dakika da zeytinyağı eklenir. Tabakta ya da güvecin içerisinde servis edilir. Afiyet olsun.


  1. Saray Yahnisi 

Saray Yahnisi

Malzemeler:

  1. 500 gr dana kuşbaşı
  2. 5 diş sarımsak
  3. 1 yemek kaşığı domates salçası
  4. 200 gr arpacık soğan
  5. 1 çay kaşığı karabiber
  6. 3 yemek kaşığı elma sirkesi
  7. 100 gr tereyağı
  8. 5 su bardağı su
  9. 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: Tereyağını çelik bir tencerede veya toprak güveçte eritelim. Eriyen yağın içine 500 gr etimizi atalım ve 10 dakika orta ateşte kavuralım. Etlerin dışı kahverengi rengi aldığında domates salçasını ekleyelim ve kokusu çıkana kadar etlerle beraber sürekli karıştırarak kavuralım. Salça tencerenin dibine yapışmaya başladığında sirkeyi ekleyelim ve ocağın altını kısığa alalım. 2 dakika sirkenin salçayla özleşmesini bekleyelim. Soyduğumuz arpa soğanları ve sarımsakları tüm olarak tenceremize atalım.
Suyu ekleyelim ve ocağın altını tekrar açalım. Yemek kaynamaya başladığında ocağı kısalım ve tencerenin kapağını sıkıca kapatalım. (Alüminyum folyo kullanabilirsiniz.) Yaklaşık 2 saat boyunca kapağını açmadan pişirelim. 2 saat sonunda tencerenin kapağını açalım tuz ve karabiberi ekleyelim, karıştırıp servis edelim.

  1. Harem Güveci

Harem Güveci

Malzemeler:

  1. 500 gram dana eti (iri doğranmış)
  2. 1 adet soğan
  3. 1/3 çay bardağı sıvı yağ
  4. 3 diş sarımsak (iri doğranmış)
  5. 3 adet köy biberi
  6. 3 adet domates
  7. 1 çay kaşığı pul biber
  8. 1 çay kaşığı karabiber
  9. 1 çay kaşığı tuz

Arpa şehriye harcı için:

  1. 1 su bardağı arpa şehriye
  2. 2 su bardağı su
  3. 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  4. 1 yemek kaşığı tereyağı
  5. 1.5 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  1. 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  2. 1 su bardağı beşamel sos

Yapılışı: Tavayı ısıtın ve dana etini ekleyerek mühürleyin. (Et mühürleme tekniklerinden yararlanabilirsiniz.) Et kendi suyunu önce salıp, sonra çekecektir. Çektikten sonra üzerine sıvı yağ ekleyerek karıştırın. Ardından doğranmış biber, soğan, sarımsak ve domatesleri ekleyin. Daha sonra baharatları da ekleyerek karıştırın ve etli harcı birkaç dakika daha pişirin. Başka bir tavada tereyağı ve sıvı yağı ekleyin. Yağ eridiğinde arpa şehriyeleri ekleyerek 1-2 dakika kavurun. Tuzunu ve suyunu ekleyerek kısık suyunu çekene kadar pişirin. Pişirme esnasında kapağını kapatın. Arpa şehriyeler piştikten sonra etli harca ekleyerek karıştırın. Bu karışımı 4 adet güveç kabına paylaştırın. Güveçlerin üzerine beşamel sos ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Önceden ısıtılmış 185 dereceli fırında 15 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.

  1. Beypazarı Kuşbaşılı Güveç

Beypazarı Kuşbaşılı Güveç

Malzemeler:

  1. 1 kg kuşbaşı et
  2. 250 gr pirinç
  3. 100 gr tereyağı
  4. 1 adet domates
  5. 1 adet sivri biber
  6. Su
  7. Tuz

Yapılışı: Soğan, domates ve biberler küp küp yemeklik doğranır. Güveç içerisine sebzeler yerleştirilir. Ardından etler ilave edilir. Su eklenerek güvecin kapağı kapatılır. Etler pişmeye bırakılır. Pirinç sıcak suda bekletilir. Pişen etler ayrı bir kaba alınır. Pirinç ilave edilir. Gerekirse su eklenir, güveç içerisinde pişirilir. Etler ve sebzeler eklenerek 15 dakika daha pişirilir. Ardından sıcak servis edilir. Afiyet olsun.

  1. Dana Kuşbaşı Güveç

Dana Kuşbaşı Güveç

Malzemeler:

  1. 200 gr Dana Kuşbaşı
  2. 2 dal Taze Kekik
  3. 20 gr Sarımsak
  4. 1 adet Defne Yaprağı
  5. 100 gr Havuç, Medium Dice doğranmış
  6. 50 gr Arpacık Soğan
  7. 50 gr Bezelye, blanch edilmiş
  8. 200 ml Kahverengi Et veya Tavuk Stock
  9. Su
  10. Ayçiçek Yağı
  11. Tuz – Karabiber

Yapılışı: Kuzu etlerini tencerede ayçiçek yağı ile her tarafını karamelize edin. Tuz, karabiber, taze kekik, sarımsak, stock ve su ekleyin. Simmer halde pişmeye bırakın. Etin pişmesine az kala, havuç ve soğanı da ekleyin. Tüm yemek piştikten sonra bezelyeleri ekleyin. Bezelyeler ile de piştikten sonra tuz ve karabiberini kontrol edip dinlenmeye bırakın.

Şunlara da göz atın;

  1. Günlük iftar menüsü
  2. Değişik iftar yemekleri
  3. Pratik iftar yemekleri
  4. Etsiz iftar yemekleri
  5. Doyurucu iftar yemekleri
  6. İftar ve sahur vakitleri 2023
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo