Eklem Kireçlenmesi İçin Beslenme Önerileri

Eklem kireçlenmesine ne iyi gelir? Eklem kireçlenmesi için nasıl beslenmeliyiz? Dyt. Hülya Çağatay'dan eklem kireçlenmesi olanlara 6 farklı beslenme önerisi:
Eklem Kireçlenmesi İçin Beslenme Önerileri
24 Nisan 2024, 22:24

Kireçlenme, kemiklerin ucunda yer alan kıkırdak dokunun zamanla aşınması ve yıpranması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Zamanla kötü gidişatlar gerçekleşebilir. Kemikler parçalanarak eklem içinde birikmeye başlayabilir. Bu durum vücutta iltihabi bir süreci ve sonrasında ağrı ataklarını ortaya çıkarır. 40 yaşın üstündeki bireylerde daha fazla görülür. Ayrıca ağır yük taşımak gibi zorlu fiziksel hareketlerde bulunan insanlarda, daha fazla rastlanmaktadır. Eklem kireçlenmesi, eklem hastalıklarının da temel nedenlerinden biridir. Kireçlenmeden diz, kalça, boyun, bel ve başparmak eklemleri etkilenir. Yaşın artması, obezite, eklemlerin aşırı kullanımı ve genetik yatkınlıklar riski artırır. 

Eklem Kireçlenmesini Önlemek İçin Beslenme Önerileri

  1. Bol bol su tüketin.

Su, eklemlere destek sağlar. Bu yüzden her gün en az 8 bardak su içmek gerektiğini unutmayın. Suyun haricinde süt, kefir, ayran gibi yüksek kalsiyumlu besinler de, kemik sağlığına katkı sağlar.



  1. Sebze ve meyve tüketin.

Kemik sağlığı için, vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde alınması önerilir. Bu yüzden vitamin ve mineral değeri yüksek olan sebze ve meyveleri beslenmenize ekleyin.

  1. Yağlı kırmızı et tüketimini azaltın.

Kırmızı et tüketimi, hayvansal proteinlerin fazla alımı sonucunda idrarla birlikte kalsiyum atımını artırır. Kemik sağlığını korumak için kırmızı et tüketimini azaltın. Bunun yerine fasulye, mercimek, bezelye gibi protein bakımından zengin bakliyatları beslenmenize ekleyin.

  1. Yağlı balık tüketimini artırın.

Omega 3 bakımından zengin olan yağlı balıklar, eklem hastalıklarına karşı çok etkilidir. Hamsi, somon, orkinos gibi balık türlerinin tüketimi, kemik sağlığını olumlu yönde etkiler.

  1. Yeşil çay için.

Yeşil çay, eklem kireçlenmesinde olumlu etkilere sahiptir. Antioksidan ve anti-inflamatuar etkilere sahip olduğu için, kemiklere destek olur. Ayrıca kireçlenmeden kaynaklanan ağrılara ve şişkinliğe de iyi gelir. 

  1. Kalça kireçlenmesini azaltmak için yemeniz gerekenler;

Yapılan araştırmalara göre meyve ve sebze bakımından zengin beslenmek, kalça kireçlenmesi riskini azaltır. Bu sebzelerin etkili bileşeni diallil disülfitindir. Elma, muz, armut, şeftali, kavun, üzüm ve kuru meyveler, soğan, pırasa ve sarımsak gibi sebzeler kalça kireçlenmesi riskini azaltır.


Yazar:

Dyt. Hülça Çağatay

instagram.com/diyetisyenhulyacagatay


Şunlara da göz atın;

  1. Sağlıklı kemikler için öneriler
  2. Kemik erimesine hangi besinler iyi gelir?
  3. Kemikleri güçlendiren besinler
  4. Bağışıklığı zayıflatan besinler
  5. Karaciğere iyi gelen besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo