Astımı Olan Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

Astımı olan çocuklarda nelere dikkat edilmeli? Astımlı çocuklar nasıl beslenmeli? İşte, Dr. Esra Karabıyık Yüksel'den astımlı çocuklar için beslenme önerileri:
Astımı Olan Çocuklar Nasıl Beslenmeli?
22 Aralık 2022, 12:27

Özel Acıbadem Bodrum Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karabıyık Yüksel, astımlı çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Astım, çocuklarda sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjen dediğimiz hastanın duyarlı olduğu maddeler veya egzersiz ile tetiklenen, tekrarlayan hışıltı ve öksürük atakları ile karakterize bir solunum yolu hastalığıdır. Hava kirliliği olan sanayi toplumlarında sıklığı artmakta olan bir hastalıktır. Ailede alerjik hastalık öyküsü bulunması veya çocuğun geçmişinde besin alerjisi, egzema gibi alerjik hastalık öyküsü bulunması hastalığın sıklığını arttırmaktadır.

Astımı olduğundan şüphelenilen bir çocuğun öncelikle bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Eğer hekim hastanın tekrarlayan hışıltı ve öksürük ataklarının astım olduğunu düşündüyse ve tedavi başladıysa, hasta öncelikle bu tedaviye uymalıdır. Astım ataklarını önlemenin en önemli yolu koruyucu tedavileridir. Onun dışında çocukların tam olarak ve zamanında aşılanması, enfeksiyonların yoğun olduğu dönemlerde kapalı alanlarda maske kullanımı, sık sık elleri yıkama, iyi beslenme ve iyi uyku ile hastanın bağışıklığının güçlü tutulması ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunması sağlanmalıdır.

brokoli yiyen çocuk

Astımlı Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

Beslenmede A, C ve E vitamininden zengin beslenme astımdan korunma ve belirtilerin azaltılması için önemlidir. C vitamini taze meyve sebzelerde, E vitamini yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, ceviz gibi kuruyemişlerde, A vitamini sarı, turuncu ve yeşil sebze-meyvelerde, balık, süt ve yumurta sarısında bolca bulunur. Ayrıca deniz ürünleri ve etlerde zengin bulunan, antioksidan bir mineral olan selenyum, E vitaminin etkilerini arttırarak; bitter çikolata, avokado, yeşil sebzeler, muz, süt, kuru baklagillerde zengin bulunan magnezyum da akciğer fonksiyonlarını iyileştirdiği için ve astımın temel mekanizması olan bronşial inflamasyonun önlenmesinde rol oynadığı için astımı olan çocukların beslenmesinde önemli bir rol oynar.

muayene olan bebek

  1. Astımı olan çocukların düzenli vitamin desteği alması ile ilgili anlamlı veri yoktur. Ancak A, C, E vitaminleri ve selenyum gibi antioksidanlardan zengin beslenmek hastalığın kontrolü için önemlidir.
  2. Astımlı hastaların alerjisi olduğu bir besinin diyetinden çıkarılması dışında belirli bir diyet programı yoktur.
  3. Son yıllarda yapılan birçok çalışma ile D vitaminin bağışıklık sistemi ile direkt bir bağlantısı olduğu ispatlanmıştır. Ayrıca astımlı hastalarda D vitamini düzeyinin normal sınırlarda tutulması hastalığın kontrolünde etkili olduğu görülmüştür.
  4. Bununla beraber meyve,sebze ve balıktan zengin beslenmenin, yağ, şeker ve tuz içeren besinlere göre astım sıklığını azalttığı çalışmalarla gösterilmiştir.
  5. Obezitenin astım riskini arttırdığı ve astımı olan bir hastanın şikayetlerini kontrol altına almayı zorlaştırdığı kanıtlanmış bir gerçek. Bu nedenle çocuklarda beslenme kontrolü ile obezitenin önlenmesini; obezite gelişimi riskini azalttığı için ve astım ve beraberinde diğer tüm alerjik hastalıkların gelişimini önlediği için ilk 6 ay sadece anne sütü alımını çok önemsiyoruz.

uzm. dr. esra karabıyık yüksel

Yazar:

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karabıyık Yüksel

Şunlara da göz atın;

  1. Astım hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Zayıf çocuklar nasıl kilo alır?
  3. Çocuklar için omega 3'ün faydaları
  4. Bebekler balık yiyebilir mi?
  5. Çocukların beyin gelişimini destekleyen besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo