Sardalya Nasıl Pişirilir: 10 Farklı Sardalya Tarifi
Sardalya tavada mı, ızgarada mı kızartılır? Sardalya pişirme yöntemleri nelerdir? İşte, evde kolayca uygulayabileceğiniz sardalya pişirme yöntemleri ve nefis sardalyalı tarifler:

Sardalya, ışınsal yüzgeçlilere ait bir balık türüdür. 'Sardina' olarak da bilinen bu balık, Akdeniz ve Karadeniz'de görülür. Diğer balıklara göre daha açık bir renge sahiptir ve üzerinde koyu lekeler mevcuttur. Sardalya, Temmuz ayında tezgahlardaki yerini almaya başlar. Ve Ekim-Kasım ayına kadar afiyetle tüketilir.

Sardalya Nasıl Pişirilir?

  1. Fırınlama Yöntemi:

Sardalyayı, yağsız bir şekilde pişirmek isteyenlerin en çok tercih ettiği yöntem fırınlamaktır. Baharatlarla marine edilen sardalya, yağlı kağıdın üzerine aralıklı olacak şekilde dizilir. İsteğe göre soğan, limon dilimleri ve maydanoz ilave edilir. 200 dereceli fırında içi yumuşayıp dışı kızarana kadar, yaklaşık 30 dakika, pişirilir. Pişen balıklar, sıcak sıcak servis edilir.

  1. Izgara Yöntemi:

Sardalya, mangal ve ızgara için de ideal bir balık türüdür. Sardalyaları ızgara dizdikten sonra üzerinde zeytinyağı ve limon suyu gezdirin. Önlü arkalı bir şekilde pişirdikten sonra soğan ve maydanoz ekleyerek servis edebilirsiniz. Izgara yöntemiyle sardalyaları, yaklaşık 20 dakikada pişirebilirsiniz.

  1. Kızartma Yöntemi:

En çok tercih edilen yöntemlerden biri de kızartma yöntemidir. Ancak sardalyayı pişirmek için, mutlaka yapışmaz yüzeyli tava kullanılmalıdır. Ayrıca kılçıksız sardalya alarak, işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Sardalya kızartma için, öncelikle mısır ununa sevdiğiniz baharatları ekleyerek karıştırın. Balıkları bu karışıma batırdıktan sonra, zeytinyağı eklenmiş tavada önlü arkalı bir şekilde kızartın. İki tarafı da piştikten sonra, kağıt havlu üzerinde bekleterek fazla yağını süzdürebilirsiniz.

  1. Konserve Yöntemi:

Marketlerde hazır paketler halinde satılan sardalya konservelerini de sevdiğiniz yemeklere dönüştürebilirsiniz. Bunun için bol soğanlı, marul salatası yaparak içerisine konserve sardalyaları ekleyebilirsiniz.

Sardalya Tava Mı, Izgara Mı?

Yaz aylarında ızgara yöntemini tercih etmek daha ideal olacaktır. Ancak kış aylarında soğuk hava ve rüzgarı hesaba katarsanız, bu yöntemin zorlaştığını düşünebilirsiniz. Kızartma yöntemi balığın kılçıksız bir şekilde pişmesi ve kısa sürede hazırlanmasıyla oldukça avantajlıdır. Diğer yandan, fırınlama yöntemine göre balık daha yağlı olduğu için, fazla tüketilmemesi gerekir. 

Mutlaka Denemeniz Gereken 10 Nefis Sardalya Tarifi

  1. Fırında Sardalya


Listemize klasik bir tarifle giriş yapıyoruz. Tuz ve karabiberle harmanlanan balıkları, fırında 15-20 dakika pişirdikten sonra sofralardaki yerine alabilirsiniz.

  1. Soslu Sardalya


Sardalyayı, önlü arkalı bir şekilde kızarttıktan sonra yanına bulgur salatası, peynirli sos ve roka yaprakları ekleyerek eşsiz bir menü oluşturabilirsiniz.

  1. Sardalya Şiş


Sardalya balığını, domates ve biber ile birlikte çöp şişlere geçirerek de pişirebilirsiniz. Hazırladığınız şişleri isteğe göre fırında veya ızgarada pişirmeyi tercih edebilirsiniz.

  1. Sardalya Dolma


Sardalya ile yapabileceğiniz eşsiz yemeklerden biri de, dolmadır. Domatesli iç harcıyla çok sevilen sardalya dolmasını, kapama şeklinde hazırlayabilir, fırında kolayca pişirebilirsiniz.

  1. Kızarmış Ekmek Diliminde Sardalya


Konserve sardalya ile yapabileceğiniz nefis bir tarifimiz var. Kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine yerleştirilen sardalyaları, guacamole sosu ile zenginleştirebilirsiniz.

  1. Narenciye Soslu Sardalya Buğulama


Balık yaparken farklı aromalardan yararlanmak isteyenler için, leziz bir önerimiz var. Limon, portakal ve portakal kabuğuyla tatlandırılan soslu sardalyaları, buğulama yöntemiyle pişirerek afiyetle yiyebilirsiniz.

  1. Sardalya Mücveri


Sardalya, dereotu, nane, maydanoz, arapsaçı ve mısır unu ile hazırlanan sardalya mücverini çok seveceksiniz. Hazırladığınız karışımı kızarttıktan sonra, bekletmeden servis edin.

  1. Sardalya Ezmesi


Sardalyayı yalnızca yemeklerde değil, meze yapımında da kullanabilirsiniz. Sadece 6 malzemeden oluşan sardalya ezmesinin porsiyonu, yaklaşık 140 kalori değerindedir.

  1. Sardalya Kuşu


Sardalya, peynir ve biberiye ile hazırlanan bu yemek, hem şık sunumu, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakır. Sardalya kuşunu, ortalama 35-40 dakikada sunabilirsiniz.

  1. Sardalya Limon ve Karamelize Soğanlı Tart


Milföy, sardalya konservesi ve mercanköşk ile hazırlanan bu tart, farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Hazırlanan tartlar, limon dilimleri ile birlikte sunulur.


Şunlara da göz atın;

  1. Somon tarifleri
  2. Palamut nasıl pişirilir?
  3. Kolay hamsi tarifleri
  4. Ton balığı nasıl yenir?
  5. Somon mu ton balığı mı?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

İstanbul Künefe Mekanları: En Lezzetli 10 Künefe Mekanı
Lahana Sarmasının Yanına Ne Gider: 13 Tamamlayıcı Tarif
Crumble Tarifleri: Meyvelerle Hazırlanan 10 Nefis Crumble Tarifi
Pırasa Nasıl Seçilir?
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir: Mide Dostu 15 Besin
Çileğin Faydaları Nelerdir?