Antioksidan Besinler Nelerdir: Antioksidan Zengini 11 Besin
Antioksidanlar vücudumuzu birçok zararlı oluşuma karşı koruma altına alırlar. Bu antioksidanları dışarıdan, gıdalar sayesinde de alabiliriz. Sizler için antioksidan oranı yüksek 11 gıdayı listeledik. Hazırsanız yazının detayları aşağıda...

Antioksidanlar, vücudunuzda üretilen ve gıdalarda bulunan bileşiklerdir. Serbest radikaller olarak bilinen potansiyel olarak zararlı moleküllerin neden olduğu hasarlardan hücrelerinizi korumaya yardımcı olurlar. Serbest radikaller biriktiğinde strese neden olabilirler. Bu, DNA'nıza ve hücrelerinizdeki diğer önemli yapılara zarar verebilir. Kronik stres ise şeker, kalp gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Eğer beslenme düzeninizde antioksidan oranı yüksek gıdalara yer verirseniz hastalıklara karşı bünyenizi güçlendirmeye yardımcı olacaktır.  Bu sebeple sizler için antioksidan oranı yüksek olan gıdaları bir liste halinde sıraladık. Hazırsanız antioksidan oranı yüksek gıdalarda bahsettiğimiz yazı aşağıda.

  1. Bitter Çikolata


Çikolata severler için güzel bir haber. Bitter çikolata oldukça besleyicidir, mineral ve antioksidan açısından zengin bileşikler içerir.100 gram bitter çikolata başına 15 mmol antioksidan içerir. Bu miktar birçok meyvenin içerdiği antioksidan miktarından daha fazladır.  Ayrıca, kakao ve bitter çikolatadaki antioksidanlar, daha az iltihaplanma ve kalp hastalığı için azaltılmış risk faktörleri gibi etkileyici sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. Yüksek kakao içeriği antioksidan miktarını artırır. 

  1. Ceviz


Ceviz özellikle pikan cevizi iyi bir sağlıklı yağ ve mineral kaynağıdırlar, ayrıca yüksek miktarda antioksidan içerirler. 100 gram başına 10,6 mmol antioksidan içerirler. Cevizler harika bir sağlıklı yağ kaynağı olmasına rağmen, kalorileri de yüksektir. Bu nedenle, çok fazla kalori tüketmekten kaçınmak için cevizleri ölçülü olarak yemek önemlidir.

  1. Yaban Mersini


Kalorileri düşük olmasına rağmen, yaban mersini antioksidanlarla doludur. 100 gram yaban mersini 9.2 mmol kadar antioksidan içeriğine sahiptir. Hatta bazı araştırmalar yaban mersininin yaygın olarak tüketilen tüm meyve ve sebzeler arasında en yüksek miktarda antioksidan içerdiğini öne sürüyor. Kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antosiyaninler ve diğer antioksidanlar açısından zengindirler.

  1. Çilek


Çilek, gezegendeki en popüler meyveler arasındadır. Tatlıdırlar, çok yönlüdürler ve zengin bir C vitamini ve antioksidan kaynağıdırlar. 100 gram başına 5,4 mmol antioksidan içerirler. Ayrıca çilekler, onlara kırmızı rengini veren antosiyaninler adı verilen bir tür antioksidan içerir. Daha yüksek antosiyanin içeriğine sahip çilekler daha parlak kırmızı olma eğilimindedir. Araştırmalar, antosiyaninlerin "kötü" LDL kolesterol düzeylerini azaltarak ve "iyi" HDL kolesterolü yükselterek kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

  1. Enginar


Enginar, Akdeniz stili beslenme düzeninin içerisinde yer alan bir lezzettir. Ayrıca eski zamanlarda insanlar yapraklarını sarılık gibi karaciğer rahatsızlıklarını tedavi etmek için bir çare olarak kullanırlardı. Enginar aynı zamanda bol lifli, mineral ve antioksidan açısından zengin bir besin kaynağıdır.  100 gram başına 4,7 mmol antioksidan içermektedir. Enginar, özellikle klorojenik asit olarak bilinen antioksidan açısından zengindir. Araştırmalar, klorojenik asidin antioksidan ve antienflamatuar faydalarının belirli kanserler, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini düşündürmektedir. Enginarların antioksidan içeriği, nasıl hazırlandıklarına bağlı olarak değişebilir. Enginarları kaynatmak antioksidan içeriğini sekiz kat, buharda pişirmek ise 15 kat artırabilir. Öte yandan, enginarları kızartmak antioksidan içeriğini azaltabilir. 

  1. Ahududu


Ahududu, tatlılarda sıklıkla kullanılan yumuşak, ekşi meyvelerdir. Bunlar harika bir diyet lifi, C vitamini, manganez ve antioksidan kaynağıdır. 100 gram başına 4 mmol antioksidan içerir. Birkaç çalışma, ahudududaki antioksidanları ve diğer bileşenleri kanser ve kalp hastalığı risklerini azaltmakla ilişkilendirmiştir.

  1. Kara Lahana


Kara lahana özellikle bu ailenin üyesi kale turpgillerden bir sebzedir. Brokoli ve karnabahar ile aynı ailedenlerdir. Dünyadaki en besleyici yeşilliklerden biridir ve A, K ve C vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca, 100 gram başına 2,7 mmol sağlayan antioksidanlar açısından da zengindir. Kemik sağlığının korunmasına yardımcı olan ve diğer hücresel işlevlerde rol oynayan önemli bir mineral olan bitki bazlı harika bir kalsiyum kaynağıdır. 

  1. Kırmızı Lahana


Kırmızı lahana, etkileyici bir besin profiline sahiptir. Mor lahana olarak da bilinen C, K ve A vitaminleri açısından zengindir ve yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. 100 gram başına 2,2 mmol kadar antioksidan içeriğine sahiptir. Bu oran normal pişmiş lahanaya göre dört kat fazladır. Bunun nedeni, kırmızı lahananın kırmızı lahana rengini veren bir grup antioksidan olan antosiyaninleri içermesidir. Antosiyaninler ayrıca çilek ve ahudududa bulunur. Bu antosiyaninler, çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. Enflamasyonu azaltabilir, kalp hastalığına karşı koruma sağlayabilir ve belirli kanser riskini azaltabilirler. Ayrıca kırmızı lahana, vücutta antioksidan görevi gören zengin bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve cildi sıkı tutmaya yardımcı olabilir.

  1. Fasulye


Fasulye, ucuz ve sağlıklı olan çok çeşitli bir baklagil grubudur. Ayrıca, bağırsak hareketlerinizi düzenli tutmanıza yardımcı olabilecek inanılmaz derecede yüksek lif içerirler. Fasulye ayrıca en iyi bitkisel antioksidan kaynaklarından biridir. 100 gram başına 2 mmol'e kadar antioksidan içeriği bulundururlar.  

  1. Pancar


Pancar, hafif bir tada sahiptirler ve harika bir lif, potasyum, demir, folat ve antioksidan kaynağıdırlar. 100 gram başına 1,7 mmol'e kadar antioksidan içerir. Özellikle betalain adı verilen bir grup antioksidan bakımından zengindirler. Bunlar pancarlara kırmızımsı rengini verir ve sağlık yararları ile bağlantılıdır.

  1. Ispanak


Ispanak, besin değeri en yüksek sebzelerden biridir. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla yüklüdür ve kalorisi inanılmaz derecede düşüktür. 100 gram başına 0,9 mmol'e kadar antioksidan içeriğine sahiptir. Ispanak ayrıca, gözlerinizi zararlı UV ışınlarından ve diğer zararlı ışık dalga boylarından korumaya yardımcı olabilecek iki antioksidan olan harika bir lutein ve zeaksantin kaynağıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Doyurucu besinler nelerdir?
  2. Strese iyi gelen besinler
  3. Uyku kaçıran besinler
  4. Selenyum içeren besinler nelerdir?
  5. Cinsel gücü arttıran besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Mayıs Ayı Sebze ve Meyveleri
Yatmadan Önce Uzak Durmanız Gereken 7 Besin
Karahindiba Nasıl Kurutulur?
Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla