ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER AHUDUDUNUN FAYDALARI NELERDİR? AHUDUDU ÇAYI NASIL YAPILIR?

AHUDUDUNUN FAYDALARI NELERDİR? AHUDUDU ÇAYI NASIL YAPILIR?

Ahududunun faydaları nelerdir, nasıl tüketilmeli? Ahududu yaprağı çayı nasıl hazırlanır? İşte, kan yapıcı bir besin olan ahududunun faydaları ve besin değerleri
Ahududunun Faydaları Nelerdir? Ahududu Çayı Nasıl Yapılır?

Gülgiller familyasından olan ahududu, yaz ve sonbahar aylarında toplanan kırmızı bir meyvedir. Frambuaz olarak da bilinen ahududu, Kuzey Anadolu ve Avrupa kıtasında yetişir. Ülkemizdeki ahududu üretiminin %90'ı Bursa'da, kalanı ise Karadeniz kıyılarında yapılmaktadır. Genellikle böğürtlen ile karıştırılan ahududu, böğürtlene göre daha açık renkte ve tatlıdır. Peki, ahududunun faydaları nelerdir, nasıl tüketilir? Ahududunun kalorisi ve besin değerleri nedir? Gelin, tatlıların içerisinde sık sık kullandığımız ahududuyu daha yakından tanıyalım:


Ahududunun Faydaları Nelerdir?

  • Vücudu güçlendirir, enerji vererek zinde kalmayı sağlar.
  • Enfeksiyonların vücuttan atılmasında etkilidir.
  • Nezle, grip gibi hastalıklarda ter yoluyla iyileşmeyi hızlandırır. Ateş düşürücü özellikleri vardır.
  • Boğaz ağrıları ve bademcik iltihabının geçmesine yardımcı olur.
  • Antioksidan özellikleri sayesinde toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Ağız ülseri ve diş eti kanamalarına karşı iyileştirici etkileri mevcuttur.
  • Bazı kanser türlerine karşı etkilidir. Kanser hücrelerinin yayılıp çoğalmasını önler.
  • Stresi azaltarak vücudun rahatlamasını sağlar.
  • İçeriğinde bulunan C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir, hastalık direncini arttırır.
  • Lif açısından zengindir. Bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu nedenle diyet listelerinde tüketilebilir.
  • Hafızayı güçlendirir. Özellikle yaşlılık durumunda ortaya çıkan unutkanlık problemini azaltır.
  • Kalp sağlığını korur ve güçlendirir.
  • Zihinsel gelişimi destekler. Beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
  • Kan basıncını düşürür, yüksek tansiyona karşı etkilidir.
  • Maske olarak kullanıldığında ciltteki sivilce ve siyah noktaların geçmesini sağlar.
  • Erkeklerde sperm kalitesini arttırır.
  • Hamilelikte doktor tavsiye ederse kullanılabilir. Düşük yapma riskini azaltır.
  • Doğum sancılarının azalmasında, kasılmaların düzene girmesinde etkilidir.
  • Regl dönemi düzensiz olan kadınlarda, regl zamanını düzene sokar.
  • Menopozda tüketilmesi önerilir. Menopozun olumsuz etkilerini azaltır.


Ahududunun Besin Değerleri

100 gram ahududunun besin değerleri;

  • Enerji: 52 kcal
  • Su: 85,75 g
  • Lif: 6.5 g
  • Toplam şeker: 4.42 g
  • Protein: 1.2 g
  • Kalsiyum: 25 mg
  • C vitamini: 26.2 mg
  • Potasyun: 151 mg
  • Magnezyum: 22 mg
  • Fosfor: 29 mg


Ahududu Nasıl Kullanılır?

Ahududu direkt olarak tüketilebilen bir meyvedir. Özellikle regl döneminde ve hamilelikte doktor onay verirse tüketilmelidir. Ahududu Temmuz, Ağustos aylarında olgunlaşır. Fakat hava almayan poşetlere konularak buzlukta saklanabilir. Ahududunun yapraklarından bitki çayı yapılmaktadır. Ayrıca meyveyi sade tüketmek istemeyenler, meyveyi ahududu reçeli yapımında kullanarak değerlendirebilir. Bununla birlikte, birçok tatlının içerisinde kendine yer bulur. Özellikle pasta ve ahududulu pay gibi hamur işi tariflerinin en sevilen meyvelerindendir. Ahududu püre haline getirilerek cilt maskesi olarak da kullanılabilir. Veya kozmetik ürün mağazalarından ahududu içeren cilt maskelerini de kullanabilirsiniz.


Ahududu Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?

1-2 çay kaşığı kurutulmuş ahududu yaprağını, bir bardak kaynar suyun içerisine ekleyin. Çayı demlenmesi için 5 dakika dinlendirin. Ardından süzerek tüketebilirsiniz. Çayı tatlandırmak için bal ve limon ekleyebilirsiniz. Ahududu yaprağı çayını güne en fazla 2 fincan için.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!