Sorgumun Faydaları Nelerdir?

Sorgum, dünya üzerindeki en önemli bitkilerden biridir. Birçok ülkede temel gıda besini olarak tüketilen sorgum, zorlu iklim şartlarına dayanıklılığı ile hemen hemen her yerde yetiştirilebilir. Peki, sorgumun faydaları nelerdir? İşte, sorgumun faydaları ve besin değerleri:
Sorgumun Faydaları Nelerdir?
13 Şubat 2024, 15:24

Sorgum, besin açısından zengin, temel vitamin ve mineraller, lif, antioksidanlar ve protein açısından zengin bir tahıldır. Diyetinize kolaylıkla eklenebilir. Herkes sorguma aşina olmasa da, bu tahıl yüzyıllardır ortalıkta dolaşıyor. Sorgum, Poaceae ot familyasına aittir. Küçük, yuvarlak ve genellikle beyaz veya soluk sarı renktedir; ancak bazı türleri kırmızı, kahverengi, siyah veya mor renktedir. Sorgum dünyada en çok üretilen beşinci tahıl ürünüdür. İklim şartlarına uyum sağlayabilmesi nedeniyle birçok ülkede yetiştirilebilir. Bu tahıl, pirinç gibi pişirilebilir, un haline getirilebilir veya mısır gibi patlatılarak tüketilebilir. 

sorgum

Sorgum Çeşitleri Nelerdir?

Sorgumun birkaç türü vardır ve bunların her birinin farklı kullanım alanları vardır. Tahıl sorgum, besi hayvanlarını beslemek için kullanılan ve yediğimiz yiyecekler için un haline getirilen bir ottur. Beyaz, ten rengi, turuncu, kırmızı, bronz ve siyah çeşitleri mevcuttur. Kırmızı, turuncu ve bronz sorgum, hayvan yeminden yakıta kadar her şeyde kullanılabilecek kadar çok yönlüdür. Ten, krema ve beyaz taneli sorgum, gıda endüstrisi için un haline getirilir. Bordo ve siyah sorgum özellikle antioksidan bakımından yüksektir.

  1. Tam tahıllı sorgum: Tahılın tamamını içerir. Kaynatılarak veya buharda pişirilerek pilava, garnitürlere ve salatalara eklenebilir.
  2. Sedefli sorgum: Kepekten ve bazı tohumlardan arındırılır. Yumuşaktır ve çorba yapımında kullanılır.
  3. Sorgum şurubu: Tatlı sorgumların saplarından elde edilir. Unlu mamullerde tatlandırıcı olarak kullanılır.
  4. Patlamış sorgum: Patlamış mısırdan daha küçüktür. Daha az yağ ve kalori içerir. Mikrodalgada veya ocakta patlatılarak tüketilebilir.

sorgum

Sorgumun Faydaları Nelerdir?

  1. Sorgum, metabolizmada, sinir hücresi gelişiminde ve sağlıklı saç ve ciltte önemli bir rol oynayan B vitaminleri de dahil olmak üzere çeşitli besinler açısından zengindir. 
  2. Aynı zamanda kemik oluşumu, kalp sağlığı ve vücudunuzdaki enerji üretimi ve protein metabolizması gibi 600'den fazla biyokimyasal reaksiyon için önemli olan bir mineral olan zengin bir magnezyum kaynağıdır.
  3. Ayrıca sorgum flavonoidler, fenolik asitler ve tanenler gibi antioksidanlar açısından da zengindir. Bu antioksidanlar açısından zengin bir diyet yemek vücudunuzdaki oksidatif stresi ve iltihabı azaltabilir.
  4. Yarım bardak sorgum, 7 gramdan fazla lif sağlar; bu da önerilen günlük lif alımının yaklaşık %25'ine denk gelir. Lif açısından zengin bir diyet kilo kontrolüne, kolesterolün düşürülmesine, kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
  5. Gluten, belirli tahıllarda bulunan ve gıda ürünlerine esnek bir kalite ve yapı kazandıran bir grup proteindir. Çölyak hastalığı veya çölyak dışı glüten duyarlılığı gibi sağlık nedenleriyle glütenden kaçınan insanların sayısı arttıkça glütensiz ürünlere olan talep artıyor. Glutensiz tahıl arayanlar için sorgum süper sağlıklı bir seçenektir. Ekmek, kurabiye veya diğer tatlılar gibi fırınlanmış ürünlerde gluten içeren unu sorgum ile değiştirebilirsiniz.
  6. Pekmeze benzer şekilde sorgum şurubu da gıda endüstrisinde tatlandırıcı olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Her iki ürün de koyu kıvamlı ve koyu kahverengidir ancak farklı şekilde işlenirler. Hem sorgum şurubu, hem de pekmez Poaceae otu ailesinin üyeleridir, ancak ilki sorgum bitkisinin suyundan gelirken ikincisi şeker kamışından elde edilir.

sorgum

Sorgumun Besin Değerleri

1/2 bardak (100 gr) pişmemiş sorgum şunları içerir;

  1. Kalori: 329 kcal
  2. Protein: 11 gram
  3. Karbonhidrat: 72 gr
  4. Yağ: 3 gr
  5. Lif: 7 gr

Sorgum aynı zamanda B1 vitamini, B6 vitamini, magnezyum, bakır, demir, fosfor, potasyum, selenyum ve çinko bakımından da zengin bir kaynaktır. 

Önemli Not: Sorgumu ilk defa tüketecekseniz, kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Sorgum yenir mi?
  2. Kinoa nasıl yenir?
  3. Karabuğdayın faydaları nelerdir?
  4. Mısır neye iyi gelir?
  5. Çörek otunun faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo