Sindiriminize ve Sağlığınıza İyi Gelecek 8 Fermente Besin

Sindirim sisteminizi ve sağlığınızı olumlu yönde etkileyecek 8 fermente besini sizlere anlattık. Hazırsanız, sindirime iyi gelen 8 fermente besini yakından inceleyelim.
Sindiriminize ve Sağlığınıza İyi Gelecek 8 Fermente Besin
24 Nisan 2024, 22:12

Fermantasyon, bakteri ve mayanın şekerleri parçaladığı bir süreçtir. Sadece gıdaların korunmasını arttırmakla kalmaz, aynı zamanda fermente gıdalar yemek de bağırsaklarınızdaki faydalı bakteri veya probiyotiklerin sayısını artırabilir. Probiyotikler, gelişmiş sindirim, daha iyi bağışıklık ve hatta artan kilo kaybı dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları ile ilişkilidir. İşte sağlığı ve sindirimi iyileştirdiği gösterilen 8 fermente yiyecek ve içecek.

  1. Kefir


Kefir, kültürlü bir süt ürünüdür. Süte maya ve bakteri karışımı olan kefir taneleri eklenerek yapılır. Tadı genellikle yoğurtla benzerlik gösterse de yoğurda göre daha kesin bir tada sahiptir. Araştırmalar kefirin sindirimden iltihaplanmaya ve kemik sağlığına kadar birçok sağlık yararına sahip olduğunu ortaya koyuyor. Kefir ayrıca sütten daha az laktoz içerir. Kefir taneleri ve süt kefir yapmak için birleştiğinde, tanelerdeki bakteriler sütteki laktozun fermente edilmesine ve parçalanmasına yardımcı olur. Bu içecek ayrıca kemik sağlığını da artırabilir. Kefiri tek başına tüketebilirsiniz, aynı zamanda karışık içeceklerinizin içerisine atarak tüketebilirsiniz. 

  1. Tempeh


Tempeh, kompakt bir kek haline getirilmiş fermente soya fasulyelerinden yapılır. Et ürünleri yemeyenler için et ikamesi yerine kullanılabilir. Yüksek proteinli tempeh çiğnenebilir yapısı ile etle benzerlik gösterir. Buharda, fırına ya da sotelenerek pişirilebilir ve tüketilebilir. Etkileyici probiyotik içeriğine ek olarak, tempeh sağlığınızı iyileştirebilecek birçok besin açısından zengindir. Örneğin, soya proteininin kalp hastalığı için belirli risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Tempeh, hem vejetaryenler hem de omnivorlar için mükemmeldir. Özellikle sandviç ve patates kızartması gibi yemekler için uygundur.

  1. Kombucha


Kombucha, gazlı, ekşi ve lezzetli fermente bir çaydır. Yeşil veya siyah çaydan yapılır ve bu içeceklerin güçlü sağlığı geliştirici özelliklerini sunar. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, hayvan ve test tüpü çalışmaları, karaciğeri korumaya, kan şekerini düşürmeye ve kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

  1. Miso


Miso, Japon mutfağında yaygın kullanılan bir baharattır. Soya fasulyesinin tuz ve bir tür mantar olan koji ile fermente edilmesiyle yapılır. Çoğunlukla miso ezmesi ve stoktan yapılan lezzetli bir yemek olan miso çorbasında bulunur. Miso çorbası geleneksel olarak kahvaltıda servis edilir. Miso ayrıca kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Aslında, sıçanlarda yapılan bir araştırma, uzun süreli miso çorbası alımının kan basıncı seviyelerini normalleştirmeye yardımcı olduğunu buldu. Misoyu çorbaya karıştırmanın yanı sıra, onu şu amaçlarla kullanmayı deneyebilirsiniz:

Pişmiş sebzeler ile birlikte, 

Salata soslarının içerisinde

Marinasyon

  1. Kimchi


Kimchi, genellikle fermente lahana veya turp gibi diğer fermente sebzelerden yapılan popüler bir Kore yemeğidir. Çok çeşitli sağlık yararlarına sahiptir ve özellikle kolesterolü düşürmede ve insülin direncini azaltmada etkili olabilir. İnsülin, glikozu kanınızdan dokularınıza taşımaktan sorumludur. Uzun süre yüksek insülin seviyelerine devam ettiğinizde, vücudunuz buna normal şekilde yanıt vermeyi durdurur ve bu da yüksek kan şekeri seviyelerine ve insülin direncine neden olur. Kimchi yapmak kolaydır ve erişte kaselerinden sandviçlere kadar her şeye eklenebilir.

  1. Lahana Turşusu


Lahana turşusu, laktik asit bakterileri tarafından fermente edilmiş kıyılmış lahanadan oluşan popüler bir çeşnidir. Kalorisi düşüktür ancak bol miktarda lif ve C ve K vitamini içerir. Yeşil yapraklı sebzelerle yapılan diğer yiyecekler gibi, iyi miktarda lutein ve zeaksantin içerir. Bu antioksidanlar göz sağlığını geliştirmeye ve göz hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olur. Lahana turşusunun antioksidan içeriği ayrıca kanser önleme üzerinde umut verici etkilere sahiptir. Lahana turşusunu güveçten çorbaya ve sandviçlere kadar sayısız yemekte kullanabilirsiniz. Sağlığa en fazla faydayı elde etmek için pastörize edilmemiş lahana turşusu seçtiğinizden emin olun çünkü pastörizasyon faydalı bakterileri öldürür.

  1. Yoğurt


Yoğurt, çoğunlukla laktik asit bakterileri ile fermente edilmiş sütten üretilir. Kalsiyum, potasyum, fosfor, riboflavin ve B12 vitamini de dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından yüksektir. Yoğurt ayrıca çok çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. Başka bir çalışma, daha yüksek yoğurt alımını yaşlı erişkinlerde kemik mineral yoğunluğu ve fiziksel işlevdeki gelişmelere bağladı. Yoğurt aynı zamanda kilo kontrolü yapmanıza da yardımcı olur. 

  1. Tarhana


Tarhana fermente bir besindir. Genellikle çorba formunda tüketilir. Çorba olarak tüketmek istemezseniz ekmeklerde, sos ve unlu mamüllerde kullanabilirsiniz. Sindirimi destekler, saç ve cilt yapınızı güçlendirir, kemik gelişimini destekler ve tansiyonu kontrol eder. Beslenmenize mutlaka almanız gereken süper bir besindir. 


Şunlara da göz atın;
  1. Probiyotikler ve prebiyotikler nelerdir?
  2. Sağlıklı probiyotikler nelerdir?
  3. Dünyadaki en sağlıklı sebzeler
  4. Kan sulandırıcı besinler
  5. Laktoz içeren besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo