ANASAYFA TARİFLER PRATİK YEMEK TARİFLERİ TARHANA

Tarhana

Anadolu'nun en sevilen lezzetlerinden birini sizler için sunuyoruz. Ekşilisi, sütlüsü, kıymalısı, nohutlusu tarhana çorbasının en sevilen çeşitleridir. Çorba yapımında kullanılan tarhanalar genellikle Ağustos-Eylül ayında kış için hazırlanır ve kavanozlara doldurulur. Hazırlanan tarhanalar kış aylarının başlangıç menülerini süsler. Diyabet hastalarına önerilen bu besin, özellikle grip, nezle gibi hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirir. Tarhana çorbasının faydaları nelerdir diye merak edenler için yazımızı buraya bırakıyoruz. Bununla birlikte her yörenin kendine has çorba hazırlama teknikleri vardır. İster kıymalı, ister ekşili hazırlayabileceğiniz tarhana nasıl yapılır? Listedeki malzemeleri hazırlayıp kolları sıvadıysanız ev yapımı tarhana tarifine başlayabiliriz.

Nefis ve sıcacık tarhana çorbası tarifini de buraya bırakıyoruz. Ev yapımı erişte ve ev yapımı yoğurt tariflerine de göz atmayı unutmayın.

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

40 dakika

Pişirme
Süresi

40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Tarhana Tarifi İçin malzemeler

  • 1 kg soğan
  • 1 kg domates
  • 5~6 salçalık kırmızı biber
  • 100 gr tereyağı
  • 12 gr instant maya
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı ılık su
  • 500 gr süzme yoğurt
  • Tuz
  • Nane
  • 4 yumurta
  • 3 kg un

Tarhana Nasıl Yapılır?

  • Soğanları soyup kıyın. Domatesleri yıkayıp rendeleyin. Biberleri iyice yumuşayana kadar közledikten sonra kabuklarını soyun.
  • Daha sonra mutfak robotunda püre haline getirin. Tereyağını eritip soğanı kavurun. Rendelenmiş domatesi ve püre haline getirilmiş biberi ilave edin.
  • Suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Mayayı şekerle birlikte ılık suda eritin.
  • 15 dakika bekletip yoğurdu, tuzu, yumurtaları ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra biberli karışıma ilave edin.
  • Hazırladığınız karışımı geniş bir tepsiye aktarın. Unu azar azar ilave ederek sert ve pütürsüz bir hamur elde edin.
  • İsteğe göre kuru nane ilave edin. Hamurun üzerini temiz bir bezle örtün. Oda ısısında 3 gün boyunca bekletin.
  • Dördüncü gün hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Hamur parçalarını temiz bir çarşafın üzerine yayın.
  • Direkt güneş almayan fakat sıcak ve kuru bir ortamda kurumaya bırakın. Kurutma işlemi sırasında 3 saatte bir harmanlayın.
  • 2 gün sonra biraz daha küçük parçalara bölüp kurutmaya devam edin. Son olarak parçaları elinizle iyice ufalayarak kevgirden geçirin.
  • Bez torbalara veya cam kavanozlara aktarın. Kuru ve kapalı bir ortamda muhafaza edin. Afiyet olsun.

Ev Yapımı Tarhana Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarhanayı kuruturken temiz bir mutfak bezini evinizin direkt güneş ışığı almayan ancak havadar ve kuru bir yerine serin. Tarhana hamuru parçalarını bezin üzerine yayıp tarif edildiği şekilde kurutun.
  • Havalar soğuksa instant yerine kuru maya da kullanabilirsiniz.
  • Tarhanaları bekletirken sulanırsa, üzerine az miktarda un ilave edebilirsiniz.
  • Tarhanaların kuruma süresi güneşte bekletme ya da beklettiğiniz ortamın ısısına göre değişiklik gösterebilir.
  • Tarhana yapımında sebzeleri haşlarken ortaya çıkan suyu, çorba yapımında da kullanabilirsiniz.
  • Son kurutma işlemini yarı gölge bir ortamda yapılabilir. Bu sayede tarhananın renginin değişmesi önlenir.
  • Tarhana yapımında sebzeleri normal tencere yerine düdüklüde pişirerek süreyi kısaltabilirsiniz.

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!