Şerbetini Çekmeyen Tatlıya Ne Yapılır?

Tatlı neden şerbeti çekmez? Tatlının şerbeti az gelirse ne yapılır? Şerbet katı olursa ne yapılır? İşte, şerbetini çekmeyen tatlıyı kurtarma yöntemleri:
Şerbetini Çekmeyen Tatlıya Ne Yapılır?
07 Kasım 2022, 10:50

Türk mutfağında çok özel bir yere sahip olan şerbetli tatlılar, farklı lezzetleri ile herkesi kendine hayran bırakır. Şerbetli tatlılar denildiğinde ilk akla gelenler baklava, şam tatlısı, lokma vs. olsa da, yörelere göre farklı şekillerde hazırlanan tatlılar da mevcuttur. Şerbetli tatlı yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, şerbetin kıvamı ve yoğunluğudur. Aslında şerbet çok basit bir oranla hazırlansa da, malzemelerin az veya çok konulması tüm tatlının mahvolmasına yol açabilir. Tam da bu yüzden, tatlının şerbeti çekmeme nedenlerini ve şerbetini çekmeyen tatlıyı kurtarma yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz.


Tatlı Şerbeti Neden Çekmez?


Daha önce de söylediğimiz gibi, şerbetin oranı çok önemlidir. Her tatlıda aynı ölçüyü kullanmak yerine, tatlıya özel şerbet ölçüsü kullanabilirsiniz.

  1. Revani, şekerpare gibi irmikli tatlılarda şerbet oranı 2,5 su bardağı su, 2 su bardağı şeker olmalıdır.
  2. Baklava gibi kat kat hamurlu tatlılarda şerbet bire bir oranda uygulanmalıdır. Yani 2 su bardağı su ve 2 su bardağı şeker şeklinde olmalıdır.
  3. Kadayıf, ekmek kadayıfı, kalburabastı gibi hamurlu tatlılarda 2 su bardağı su, 2,5 su bardağı şeker şeklinde olmalıdır.
  4. Bunun dışında şerbet sık sık karıştırılmalı, şekerin suyun içerisinde güzelce erimesi sağlanmalıdır.
  5. Şerbetin içerisine eklenen limon suyu miktarı, çok fazla olmamalıdır. Ayrıca limon suyu, şerbet kaynamaya başladığında eklenmelidir.
  6. Tatlı sıcaksa şerbet soğuk, tatlı soğuksa şerbet sıcak olmalıdır. Tatlı ve şerbet hiçbir zaman aynı ısıda olmamalıdır.
  7. Şerbet, tatlının üzerine yavaş yavaş eklenmeli, tatlının şerbeti çekmesi için bir süre beklenmelidir.
  8. Hazırlanan şerbet oda sıcaklığında mutlaka dinlendirilmelidir. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmez veya şerbet şekerlenir.




Şerbetini Çekmeyen Tatlıya Ne Yapılır?


Eğer tatlının yapım aşamasında sorun varsa, yani tatlı çok ince veya çok kalın olduysa, şerbeti döktükten sonra kurtarmak hayli zordur. Ancak sorun oda sıcaklığı veya şerbetten kaynaklanıyorsa, bu sorunu kolayca çözebilirsiniz.

  1. Tatlının şerbetini çekmesi için, oda sıcaklığında üstü açık bir şekilde bekletin. Tatlı bekledikçe, şerbeti çekebilir.
  2. Beklemenize rağmen çekmiyorsa, tatlınızı 100 dereceli fırında ortalama 15 dakika bekletin.
  3. Fırından çıkan hafif ısınmış tatlıyı tekrar oda sıcaklığında bekletin.
  4. Eğer tatlı şerbeti hala çekmiyorsa, sorun yapım aşamasında olmuştur. Bu durumda tatlının üzerine dondurma ekleyebilir veya muhallebi yaparak tadını dengeleyebilirsiniz.


Şerbet Katı Olursa Ne Yapılır?


Şerbetin oranını doğru ayarlayamadınız ve olması gerekenden daha koyu oldu. Bu durumda şerbeti tatlının üzerine dökünce, şekerlenmeler meydana gelebilir. Şerbeti normal kıvamına getirmek için, tekrar ocağa alıp üzerine yavaş yavaş sıcak su ekleyerek inceltebilirsiniz.


Akışkan Şerbetin Kıvamı Nasıl Düzeltilir?


Şerbet hazırlarken yapılan hatalardan biri de, kıvamının çok akışkan olmasıdır. Akışkan şerbetin kıvamını koyulaştırmak için, ocakta normalden daha fazla kaynatmak gerekir. Şerbetin kıvamı istediğiniz gibi olduğunda ocaktan alıp, soğumaya bırakabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Şerbetli tatlılar ve kalorileri
  2. Aşurenin kıvamı tutmazsa  ne yapılır?
  3. Kekin içi hamur kalırsa ne yapılır?
  4. Dibi tutan pilav nasıl kurtarılır?
  5. Kinoa nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo