ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER KEKİN İÇİ NEDEN HAMUR KALIR, NASIL KURTARILIR?

KEKİN İÇİ NEDEN HAMUR KALIR, NASIL KURTARILIR?

Kekin içi hamur kalırsa ne yapılır? Kek neden ıslak kalır? İçi çiğ kalan kek nasıl kurtarılır? İşte, içi hamur kalan keki kurtarma yöntemleri:
Kekin İçi Neden Hamur Kalır, Nasıl Kurtarılır?

Daha pişmeden kokusu tüm mutfağa yayılan kek harcı, isteğe göre limon, portakal, çikolata, vanilya gibi çeşitlerle sunulur. Çay saatlerinin en lezzetli eşlikçisi olan kek tarifleri, misafir ağırlarken de sofralardaki yerini alır. Genellikle yumurtanın çırpılıp şekerle birleştirilmesiyle hazırlanan kek harcı, elenmiş un ile kıvam alır. Hazırlanan harç tarif detaylarında verilen süreye göre fırına verilir ve geriye sadece pişmesini beklemek kalır. Ancak büyük bir hevesle pişmesini beklediğimiz kekin içi kimi zaman hamur kıvamında kalabiliyor. Peki, kekin içi neden çiğ kalır ve kek nasıl kurtarılır? İşte, içi hamur kalan keki kurtarma yöntemleri:


Kekin İçi Neden Hamur Kalır?

  • Kekin hamur kıvamında kalmasının ilk nedeni, tarif ölçüleri doğru uygulamaktır. Veya tarif yeterince güvenilir değilse, ölçüleri tutturmak konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Kek harcının cıvık bir kıvamda olması, kekin tam kıvamlı olmasını engeller. Bu yüzden mutlaka güvenilir tarifler uygulanmalıdır.
  • Tarifi hazırlarken malzemeleri göz kararıyla eklemek yerine, ölçüleri doğru bir şekilde kullanmaya özen gösterin. Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz.
  • Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır. Eğer kekiniz daha çok kabarsın diye kabartma tozunu fazla kullandıysanız, bu durum kekin kısa sürede kabarmasına ve içinin çiğ kalmasına yol açar.
  • Keki orantılı bir şekilde pişirmek için, mutlaka fırını önceden ısıtın. Pişirme işlemi sırasında fırının kapağını açmayın.
  • Kek piştikten sonra, hemen dilimlemeyin. Bunun yerine oda sıcaklığında en az 10 dakika dinlendirin. Bu sayede pişirme işleminden sonra da sıcaklığını koruyacak ve içinin çiğ kalma ihtimali düşecektir.
  • Kullandığınız fırının performansı ve kullandığınız kek kalıpları da, kekin ıslak kalmasına yol açabilir. 




Kekin İçi Hamur Kalırsa Ne Yapılır?

Diyelim ki, henüz yapım aşamasındasınız ve kek harcının çok cıvık olduğunu düşünüyorsunuz, hemen üzerine elenmiş un ekleyin. Bu sayede kek harcının kıvamını koyulaştırabilirsiniz.


Keki fırına atıp pişirdikten sonra mutlaka kürdan testi yapın. Eğer kürdan testinde kekin içinin pişmediğini fark ettiyseniz, kek kalıbının (tepsi, borcam) üzerine başka bir kek kalıbı ile kapatın veya kek kalıbını tencerenin içerisine yerleştirin ve kapağını kapatın. Keki tekrar fırına alın ve fırın derecesini 120'ye kadar düşürün. Fırının üst kısmını kapatın, sadece alt kısmını çalıştırın. Kekinizi düşük ısıda 15 dakika daha pişirin. Bu sayede üzeri yanmayacak ve içi pişecektir. İçi hamur kalan kekinizi bu yöntemle kurtarabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!