Sebze ve meyveler nasıl daha uzun süre dayanır: Avustralyalı anne kullandığı 8 yöntemi anlatıyor

Akıllı ev tüyolarını internette paylaşmasıyla tanınan ve TikTok'ta Mama Mila olarak tanınan iki çocuk annesi Chantel Mila sebze ve meyvelerin daha uzun süre dayanması için uyguladığı 8 ipucunu anlatıyor. İşte Mila'nın sebze ve meyveler daha uzun süre nasıl dayanır sorusuna yanıtları...
Sebze ve meyveler nasıl daha uzun süre dayanır: Avustralyalı anne kullandığı 8 yöntemi anlatıyor
06 Ekim 2022, 14:43

''Sebze ve meyveler nasıl daha uzun süre dayanır, sebze ve meyveler nasıl saklanır?'' sorusu her dönem internette çok merak edilenler arasında. TikTok'ta daha çok Mama Mila olarak bilinen Chantel Mila, filizlenmeyi önlemek için bir elmayı patatesle birlikte saklamak da dahil olmak üzere kullandığı 8 yöntemi anlattı. Mila'ya göre uyguladığı yöntemlerle yiyecek israfını önlüyor, market faturasını düşürüyor.


domates püresi

  1. Mila, TikTok videosunda yemek pişirirken ihtiyaç duyulan şekilde kullanmak için önce fazladan domates püresini buz kalıplarında dondurmayı öneriyor.


elma patates

  1. Mila, patatesin filizlenmesini önlemek için arasına bir elma koymayı öneriyor. (Yöntem gerçekten çalışır mı bilmiyoruz ama Life Hacks'e göre, taze elmaların ürettiği etilen gazının patateslerde filizlenme sürecini yavaşlattığına inanılıyor.)
  2. Üçüncü yöntemi raf ömrünü uzatmak için domatesleri sapı aşağı gelecek şekilde baş aşağı şekilde  tutmak. Ona göre domateslerden gelen nem, ürünün yumuşak görünmesini sağlayarak gövdeden kaçabilir. Ve baş aşağı çevirmek bu süreci etkili bir şekilde yavaşlatabilir ve domatesin dolgun ve sulu kalmasına yardımcı olabilir.


kıvırcık

  1. Dördüncü önerisi nemi emmesi için yeşillikleri bir kapta veya kasede üzerine kağıt havlu koyarak saklamak.
  2. Beşinci öneri olarak ayrışmayı önlemek için fındık ezmesini baş aşağı şekilde saklıyor.
  3. Ayrıca kerevizi suya koymanın sebzeyi daha uzun süre çıtır tutacağı ve bitkilerin solmasını önlemek için aynı şekilde saklanabileceğini söylüyor.


avokado limon

  1. Chantel kararmayı önlemek için yarım avokadoyu dilimlenmiş limonla buzdolabında saklamayı öneriyor.
  2. Ot türü sebzeleri ise solmayı önlemek için buket halinde plastik bir torba ve su ile dolapta saklayın diyor.


elma

Taze Sebze ve Meyveler Nasıl Dondurulur?

Öte yandan Daily Mail'e konuşan gıda atıkları uzmanı ve Oddbox'ın kurucu ortağı Emilie Vanpoperinghe, taze meyve ve sebzeler için dondurma ve israfı önleme önerileri sunuyor. Vanpoperinghe'nin verdikleri bilgiler şöyle:

  1. Sebzelerin çoğu dondurulabilir, ancak bunu yapmadan önce çoğunun haşlanması gerekir. Bu, pişirme işlemini durdurmak için hemen buz gibi suda soğutmadan önce birkaç dakika hızlı bir şekilde kaynatmak anlamına gelir. Bu, mevcut bakterileri nötralize etmeye yardımcı olur ve bu da bozulma sürecini geciktirir.
  2. Tüm sebzelerinizi önceden doğramak ve (eğer mümkünse) bir tepsi üzerinde düz bir şekilde dondurmak iyi bir fikirdir, böylece bir buz yığınında bir araya toplanmazlar, ardından onları dondurucu paketlerine koyabilirsiniz. Alanınız sınırlıysa, bunları doğrayın ve bunun yerine küçük partiler halinde dondurun.
  3. Suyu yoğun sebzeler iyi donmaz, çünkü su donma işlemi sırasında genleşir ve büzülür, bu nedenle bu sebzelerde su birikintisi olur ve çoğu zaman buz çözüldükten sonra yapılarını kaybederler.
  4. Meyvenizde herhangi bir çürük veya yarık varsa, meyvenizin daha hızlı bozulmasına neden olabileceğinden bunları kesin. Kolaylık sağlamak için küçük ısırık büyüklüğünde parçalar halinde kesin ve önceden meyvenizi kurutmaya/nemi gidermeye çalışın.
  5. Taze meyve ve sebzeleri yalnızca en iyi durumdayken dondurun ve dondurucu yanmasını önlemek için ürünlerinizi iyice sarın. Paketlerden mümkün olduğunca fazla havayı önceden alın.
  6. Yapabildiğiniz kadar etiketlemeyi unutmayın bu, ürünlerinizi ne zaman kullanacağınızı bilmeniz için takip etmenize yardımcı olur.


  1. Soğan

soğan

Parçaları bir tepside dondurmadan önce soğanları doğrayın/dilimleyin (beyazlatmaya gerek yok). Bunlar özellikle yahnilerde, çorbalarda, risottolarda, soslarda vs. iyidir. Soğanın şeklini çok fazla koruması gerekmediği her şey (örneğin salatada) idealdir. Üç aya kadar sürer.

Bakınız; Soğan nasıl saklanır?

  1. Yapraklı Yeşillikler

yeşillik

Bu, ıspanak, lahana ve pazı gibi sebzeleri içerebilir. Sebzelerinizi haşlamak üç aya kadar saklanmalarını sağlarken, taze olarak dondurmak daha çabuk bozulmaları anlamına gelir. Yapraklı yeşillikleri haşlama işleminde çok uzun süre kaynatmak zorunda kalmayacağınızı unutmayın. Taze donuyorsa, bu yapraklı yeşillikler meyve sularında harikadır. Dondurulmuşsa, onları çorbalara ve en sevdiğiniz patates kızartmalarına atabilirsiniz.

Bakınız; Yeşillikler nasıl saklanır?

  1. Brokoli ve Karnabahar

brokoli

Brokoli ve karnabaharı, ısırık büyüklüğünde parçalar halinde kesin. Küçük paketler halinde haşlayın, süzün ve dondurun. Bunlar, yemeğinizin yanında biraz sebze yemek istediğinizde ve ayrıca haşlanmış ve makarna, erişte ve pirinç yemeklerine attığınızda harikadır. Dokuz ila 10 ay arasında sürer.

Bakınız; Brokoli nasıl saklanır?

  1. Patates ve Diğer Kök Sebzeler

patates

Patatesleri, kesin, beyazlatın ve iyice kurulayın. Küçük partiler halinde dondurun.

Bakınız; Patates nasıl saklanır?

  1. Elma

elma

Elmaları dondurmadan önce soymak en iyisidir (elma cipsleri onları tüketmenin harika bir yoludur!), çünkü elma kabukları özellikle bozulmaya yol açabilecek küçük çürüklere ve izlere eğilimlidir. Çekirdek ve ısırık büyüklüğünde parçalar halinde kesin ve paketler halinde dondurun. Turtalarınızın elma sosu tabanı için harika çalışıyorlar. Dokuz ila 10 ay arasında sürer.

  1. Meyveler

kiraz

Meyvelerinizi dondurmadan önce yıkamamak en iyisidir, aksi takdirde nemi hapsederek bir araya toplanma eğilimi gösterirler. Yaparsanız, kurumaya bırakın ve dondurucuya atmadan önce onları aşağı doğru bastırmak için fazladan bir adım atın.

  1. Muz

muz

Muzun kabuklarını soyun, lokma büyüklüğünde doğrayın ve dondurun. Milkshake, dondurma ve muzlu turta için kullanılabilir. İki ila üç ay arasında sürer.

Bakınız; Muz nasıl saklanır?

  1. Üzüm

üzüm

Yumuşamış üzümleri çıkarın, dondurmadan önce iyice yıkayın ve kurutun. Altı ila sekiz ay arasında sürer.

Bakınız; Üzüm nasıl kurutulur?


Şunlara da göz atın;

  1. Taze mantar nasıl saklanır?
  2. Kırmızı meyveler nasıl saklanır?
  3. Taze makarna nasıl saklanır?
  4. Salatayı taze tutma yöntemleri
  5. Kek nasıl dondurulur?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo