Ramazan ayında metabolizmayı hızlandırmak için 9 öneri

Ramazan ayında metabolizma nasıl hızlandırılır? Bu makalede bir uzman eşliğinde bu sorunun yanıtına bakıyoruz. Hazırsanız başlayalım...
Ramazan ayında metabolizmayı hızlandırmak için 9 öneri
28 Şubat 2024, 15:55

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmek ve az öğün beslenip, hem de metabolizmayı hızlandırmak için gerekli öğün sayısını tamamlamak, sahur öğününü atlamamak gerekir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan, Ramazan ayında metabolizmayı hızlandırmak ve olası problemleri önlemek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Tapan'ın önerileri şöyle:

  1. Sahuru atlamayın

iştahsızlık

Sahur öğününün atlanması veya sadece su ile geçiştirilmesi, kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve dolayısıyla halsizlik ve baş dönmesine sebep olmaktadır. Aksine, sahur öğününde yağ ve karbonhidrat içeriği yüksek yemekler tercih edilirse de, gece (uykuda) metabolizma hızı düştüğü için alınan enerjinin yağa dönüşme hızında (ağırlık artışı) artış olacaktır.

  1. Süt ürünleri tüketin

süt ürünleri

Sahurda, peynir, yumurta, süt, yoğurt, tam tahıllı ekmekler gibi uzun süre tok tutan seçenekler veya çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt, salata gibi lif içeriği yüksek besinler metabolizmayı hızlandırır.

  1. Bakliyatlara yönelin

nohut

Acıkma süresini uzatabilmek için midenin boşalma süresini uzatan yiyecekler tercih edilmesi gerekmektedir. Bu yiyeceklere örnek olarak, kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur gibi protein ve lif içeriği yüksek besinleri verebiliriz.

  1. Bol bol su için

su içen kadın

Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise, su tüketimidir. Vücut için gerekli su miktarını tüketiyor olmak, kabızlığı önlemek gibi birçok fayda sağlayacaktır. Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmesi önem taşımaktadır. Yeterli su içmek metabolizmayı hızlandırır.

  1. İçecek seçimine dikkat edin

maden suyu

Bir diğer konu ise, tüketilen içeceklerin doğru seçimidir. İçecek ihtiyacı duyulduğunda; meyve suyu veya gazlı içecekler yerine ayran, maden suyu veya ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.

  1. Kuru meyveleri unutmayın

kuru meyveler

Ramazan ayı boyunca beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak kabızlık görülebilir. Bunu önleyebilmek amacıyla, sıvı tüketimine, lif oranı yüksek yiyeceklerin (kuru baklagiller, tam tahıllar, sebzeler, meyveler) tüketimine özen gösterilmelidir. Ara öğünlerde ise taze–kuru meyveler, hoşaf, ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar tercih edilebilir. Kabızlığı önlemek metabolizmayı hızlandırır.

  1. Pişirme yöntemini doğru seçin

haşlama

Mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol altına alabilmek için kızartma, kavurma, tütsüleme gibi yöntemler yerine ızgara, haşlama, buğulama, fırınlama yöntemleri tercih edilebilir. Fazla kalori alımı, ramazanda ağırlık artışına yol açar.

  1. Sütlü tatlıları tercih edin

güllaç

Tatlı isteği oluştuğunda şerbetli/yağlı tatlılar yerine sütlü (güllaç, sütlaç, muhallebi) veya meyveli tatlıları (ayva-kabak tatlısı) gibi düşük kalori ve yağ içeriği düşük olan tatlıların tüketilmesi daha yararlı olacaktır.

  1. Egzersiz yapmayı unutmayın

yürüyüş

Yürüyüş ve spor metabolizma hızınızı etkilemektedir. Bu sebeple eğer imkanınız varsa yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.

Şunlara da göz atın;

  1. İftar yemekleri
  2. Sahur yemekleri
  3. Diyet iftar yemekleri
  4. Doyurucu sahur tarifleri
  5. İftar için sütlü tatlılar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo