Protein Eksikliğini Anlamanızı Sağlayacak 12 İpucu

Protein eksikliği nedir, nasıl anlaşılır? Protein eksikliği belirtileri nelerdir? İşte, vücudunuzda protein eksikliği olup olmadığını anlamanızı sağlayacak 12 hayati ipucu:
Protein Eksikliğini Anlamanızı Sağlayacak 12 İpucu
24 Nisan 2024, 22:28

Proteinler, açlık anında en son tüketilen organik bileşiklerdir. Kimyasal sindirimleri midede başlar. Hayvansal protein ve bitkisel protein olarak ikiye ayrılır. Vücuda enerji verdiği için oldukça önemlidir. Ayrıca kas kütlesinin artmasını sağlar. Protein eksikliğinde vücutta ciddi belirtiler görünmeye başlayabilir. Eksikliğin boyutuna göre bazı semptomlar gelişir. Bu durumda protein kaynaklı besinler tüketilmeli ve doktor önerisiyle takviyeye başlanmalıdır. İşte, protein eksikliğinde vücutta görülen belirtiler:

  1. Ödem

Protein eksikliğinde, vücutta sıvı birikimi olabilir. Bu durumda el, ayak, bacak ve bilekler başta olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünde ödem oluşur. Eğer herhangi bir hastalığınız yokken vücudunuz ödem toplamaya başlarsa, mutlaka doktorunuza danışın.

  1. Hastalık

Protein eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflar. Grip, nezle gibi kış hastalıklarına yakalanma riski artar. Hatta hastalık süreci eskisinden daha uzun sürebilir. Eğer sık sık hasta oluyorsanız ve hastalık süreciniz normalden uzun sürüyorsa, protein eksikliğiniz olabilir.



  1. Alerjik Reaksiyonlar

Eskiden hiç olmamasına rağmen bir anda vücudunuz alerjik reaksiyonlar göstermeye başlıyorsa, nedeni protein eksikliği olabilir. Bu reaksiyonlar kendini ciltte kızarıklık, gözlerde kanlanma, hapşırık, nefes darlığı gibi gösterebilir.

  1. Yorgunluk ve Halsizlik

Kendinizi aşırı yorgun hissetmeniz, vitamin ve protein eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Eğer kısa bir mesafeyi yürürken bile çok yoruluyorsanız, uyku düzeniniz bozuksa, protein eksikliğiniz olabilir.

  1. Kilo Verme

Kısa sürede ciddi kilolar vermeye başladıysanız ve bu kilolar kastan eksiliyorsa, protein eksikliği çekiyor olabilirsiniz. Kilo vermek hoşunuza gitse bile, aniden aşırı kilolar vermenin sağlığınız için çok tehlikeli olduğunu unutmayın.

  1. Saç Dökülmesi

Saç dökülmesi en başta demir eksikliği olarak değerlendirilse de, protein eksikliği de saç sağlığının bozulmasına sebebiyet veriyor olabilir. Zayıflayan saç kökleri ve uçları, protein eksikliğinden kaynaklanabilir. 

  1. Tırnak Kırılması

Tırnaklarınız çok kırılgan hale geldiyse, özellikle ayak tırnaklarında beyaz çizgiler oluşmaya başladıysa, beslenme programınıza proteinli yiyecekler ekleyebilirsiniz.



  1. Dökülme ve Kızarıklık

Protein eksikliğinin bir diğer belirtisi ise, cildinizin pul pul dökülmesi, aşırı kuruması ve kızarmasıdır. Çünkü amino asitler cilt sağlığını korumada yetersiz kalıyor olabilir. 

  1. Yaraların Geç İyileşmesi

Amino asitler, yaraların hızlı iyileşmesinde büyük bir rol oynar. Protein eksikliği durumunda ise yaralar her zaman olduğundan daha geç iyileşir.

  1. Uykusuzluk

Protein eksikliğinde ilk başta görülen belirtilerden biri de, uykusuzluktur. Eğer hiçbir neden yokken uykuya dalmakta güçlük çekiyor ve bir süredir uykusuzluk yaşıyorsanız, protein eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.

  1. Şiddetli Karın Ağrıları ve Mide Bulantıları

Amino asitler, sindirim sisteminin de sağlıklı bir şekilde işlemesinde büyük rol oynuyor. Proteinlerden yoksun olan vücutta sindirim sistemi gerektiği kadar sağlıklı çalışamıyor. Bu durum karın ağrıları, bulantı ve kusma gibi görülüyor. 

  1. Diş Eti Rahatsızlıkları

Protein eksikliğinin yaygın belirtilerinden biri de diş eti rahatsızlıkları ve dişleri fırçalarken oluşan kanamalardır. 


Önemli Not: Eğer yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaç tanesi sizde varsa, en kısa sürede doktorunuza danışın ve değerlerinize baktırın.


Şunlara da göz atın;

  1. Protein diyeti nasıl yapılır?
  2. Magnezyum eksikliği nasıl anlaşılır?
  3. Kalsiyum eksikliğinde ne olur?
  4. A vitamini eksikliğinde ne olur?
  5. D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo