Patates Kızartması Sosları: 10 Nefis Sos Tarifi

'Patates kızartması hangi sosla yenir?' diyenler için birbirinden lezzetli sos tariflerini yazımızda derledik. İşte, patates kızartmasına çok yakışan 10 farklı sos tarifi:
Patates Kızartması Sosları: 10 Nefis Sos Tarifi
24 Nisan 2024, 22:03

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan patates kızartması, küçük büyük demeden her zevke hitap eder. Özellikle öğrencilerin sık sık tercih ettiği bu yemek, ekonomik ve pratik olduğu için sofralarımızda özel bir yere sahiptir. Ancak patates kızartmasını tek başına yemek istemeyenler için, evde kolayca hazırlayabileceğiniz sos tariflerini yazımızda derledik. İşte, çıtır çıtır patatesleri bandırarak yiyebileceğiniz 10 nefis sos tarifi:

  1. Mayonez


Malzemeler;

  1. 1 adet yumurta sarısı
  2. 1 yemek kaşığı sirke
  3. 1 çay kaşığı hardal
  4. 200-300 ml zeytinyağı ya da sıvıyağ
  5. ½ limon suyu
  6. Tuz

Yapılışı: Yumurta sarısı, sirke, hardal ve limon suyu bir kapta çırpılır. Yavaş yavaş yağ eklenir ve bir yandan çırpılmaya devam edilir. Kıvam alan mayoneze tuz eklenerek servis edilir. 

Detaylı tarif için; Ev yapımı mayonez

  1. Ketçap


Malzemeler;

  1. 600-700 gram domates
  2. 1 adet kırmızı soğan
  3. 2 diş sarımsak
  4. ½ çay bardağı sirke
  5. 1 yemek kaşığı şeker
  6. 1 tatlı kaşığı tuz
  7. 1 tatlı kaşığı karabiber
  8. 4 yemek kaşığı zeytinyağı 

Yapılışı: Domates, soğan ve sarımsak gelişi güzel doğranır. Zeytinyağı tavaya alınır ve ısınınca sırasıyla soğan, sarımsak ve domates atılır ve domatesin suyunu salması beklenir. Sulanan domatese kalan malzemeler eklenerek blenderdan geçirilir. Tel süzgeçten geçirilir ve soğuduktan sonra servis edilir.

Detaylı tarif için; Ev yapımı ketçap

  1. Ranch Sos


Malzemeler;

  1. 100 gr mayonez
  2. 50 gr yoğurt
  3. 2 diş sarımsak, ezilmiş
  4. 2 dal maydanoz, kıyılmış
  5. 2 dal fesleğen, kıyılmış
  6. 1 çay kaşığı tuz
  7. 1 çay kaşığı karabiber
  8. 1 tatlı kaşığı limon suyu 

Yapılışı: Bir kap içerisine bütün malzemeler eklenir ve homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır. Elde edilen sos servis edilir. 

Detaylı tarif için; Ranch sos

  1. Guacamole Sos


Malzemeler;

  1. 2 adet avokado, kabukları ve çekirdeklerinden ayrı
  2. 1 adet limon suyu
  3. 1 çay kaşığı tuz
  4. 1 adet kırmızı soğan, küçük küp küp doğranmış
  5. 1 adet domates, küp küp doğranmış
  6. 2 adet sarımsak, ezilmiş
  7. 1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı: Bir kap içerisinde avokado ezilir. Kalan malzemeler eklenerek karıştırılır ve homojen bir dağılım olunca servis edilir.

Detaylı tarif için; Guacamole sos

  1. Soğanlı Ekşi Krema


Malzemeler;

  1. 100 gr ekşi krema
  2. 2 diş sarımsak, ezilmiş
  3. ½ adet limon suyu
  4. 2 dal taze soğan, ince doğranmış
  5. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  6. 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Bütün malzemeler bir kap içerisinde bir araya getirilir. Homojen bir kıvam alana kadar karıştırılır, servis edilir.

  1. Ballı Hardal


Malzemeler;

  1. 1 yemek kaşığı hardal
  2. 1 yemek kaşığı bal
  3. 1 yemek kaşığı mayonez
  4. 2 çay kaşığı sirke 

Yapılışı: Malzemeleri bir kapta birleştirin ve karıştırın. 

  1. Gravy Sos


Malzemeler;

  1. 2 su bardağı tavuk suyu
  2. 1 yemek kaşığı tereyağı
  3. 1 çay kaşığı karabiber
  4. 4 yemek kaşığı un
  5. 1.5 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Tavada tereyağını eritin ve unun kokusu çıkana kadar kavurun. Baharatlar ve tavuk suyunu ilave edin. Kıvam aldıktan sonra sıcak ya da soğuk olarak servis edin.

Detaylı tarif için; Gravy sos

  1. Peynirli Sos


Malzemeler;

  1. 1 yemek kaşığı tereyağı
  2. 1 yemek kaşığı un
  3. 120 ml süt
  4. 1 su bardağı eriyen peynir
  5. Karabiber
  6. Tuz

Yapılışı: Tencere içerisine tereyağı ve un alınarak kokusu çıkana kadar kavrulur. Süt eklenerek kıvam aldırılır, kıvam alan sosa peynir ve baharatlar eklenerek servis edilir.

  1. Sarımsaklı Mayonez


Malzemeler;

  1. 1 adet yumurta sarısı
  2. 1 yemek kaşığı sirke
  3. 1 çay kaşığı hardal
  4. 200-300 ml zeytinyağı ya da sıvıyağ
  5. ½ limon suyu
  6. 4 diş sarımsak, ezilmiş
  7. Tuz

Yapılışı: Yumurta sarısı, sirke, hardal ve limon suyu bir kapta çırpılır. Yavaş yavaş yağ eklenir ve bir yandan çırpılmaya devam edilir. Kıvam alan mayoneze tuz ve sarımsak eklenir, servis edilir. 

  1. Tatlı Ekşi Sos


Malzemeler;

  1. 1 su bardağı mayonez
  2. ¾ su bardağı ketçap
  3. 1 yemek kaşığı turşu sosu
  4. 1 çay kaşığı toz biber
  5. 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Bütün malzemeleri bir kaba koyarak karıştırın ve servis edin. 


Şunlara da göz atın;

  1. Patates kızartmasının yanına ne gider?
  2. Patates kızartması tekrar nasıl ısıtılır?
  3. Et sosları
  4. Makarna sosları
  5. Salata sosları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo