Müsli ve Granola Arasındaki Fark Nedir?

Sağlıklı ve hızlı kahvaltı dendiğine akıllara ilk gelen hızlı kahvaltılar müsli ve granoladır. Bu iki atıştırmalığın farkları nelerdir:
Müsli ve Granola Arasındaki Fark Nedir?
20 Mart 2023, 12:59

Sağlıklı ve hızlı kahvaltı dendiğine akıllara ilk gelen hızlı kahvaltılar müsli ve granoladır. İnternette veya sağlıklı ve kolay kahvaltı seçenekleri ararken süpermarketinizin tahıl reyonunda gezinirken muhtemelen müsli ve granola ile karşılaştınız. Belki de oldukça benzer göründüklerini ve içeriklerinin çoğunu paylaştıklarını fark etmişsinizdir, bu da onları neyin farklı kıldığını merak etmenize neden olur. Bu müsli ve granola arasındaki temel farklılıkları ve benzerlikleri açıklamaktadır.

Benzer Kahvaltılık Gevrekler

Hem müsli hem de granola, besin takviyesi olarak oluşturulmuş yulaf bazlı tahıllardır.

  1. Yulaf ezmesi
  2. Ceviz veya badem gibi kuruyemişler
  3. Kuru üzüm, kızılcık, kayısı veya hurma gibi kuru meyveler
  4. Chia, susam veya keten tohumu gibi tohumlar

Ayrıca arpa, kinoa veya darı gibi diğer tahılları da içerebilirler. Ek fındık veya taze meyve gibi ekstra malzemeler eklenerek her iki türün de özelleştirilmesi kolaydır. Bu nedenle, temel farklılıkları, nasıl yapıldıkları ve servis edildikleri ile ilgilidir.

Müsli Nasıl Yenir ve Nasıl Yapılır?

Müsli Nedir?

Belirtildiği gibi müsli, yulaf, fındık, tohum ve kuru meyve karışımıdır. İsviçreli bir doktor ve beslenme uzmanı olan Maximillian Bircher-Benner tarafından yaratılmıştır ve Avrupa'da sağlıklı bir kahvaltı yemeği olarak popülerdir.

Granoladan farklı olarak müslideki malzemeler fırınlanmaz, yani ham ve gevşektirler. Geleneksel olarak bir gecede süt veya meyve suyuna batırılır ve soğuk olarak servis edilir- tıpkı ünlü gece yulafları gibi. Alternatif olarak, mısır gevreğine çok benzeyen sütlü paketinden doğrudan yiyebilir veya sıcak olarak tadını çıkarmak için yulaf lapası yapmak için süt veya su ile kaynatabilirsiniz.

Granola

Granola Nedir?

Granola, Amerikalı doktor James Caleb Jackson tarafından yaratıldı. Bugüne kadar çoğu Amerikan evinde klasik bir kahvaltı ürünü olmaya devam ediyor. Fındık, yulaf ve kuru meyve gibi malzemeleri yağ ve tatlandırıcılarla (genellikle bal, akçaağaç şurubu veya şeker kamışı) karıştırarak ve bunları pişirerek yapılır. Bu, klasik gevrek kümelerini oluşturur. Müsliden farklı olarak granola çoğunlukla soğuk servis edilir. Torbadan çıkardığınız anda atıştırmalık olarak, sütle veya yoğurdun üzerine çıtır çıtır olarak yiyebilirsiniz.

Biri Diğerinden Daha Mı Sağlıklı?

Yulaf bazlı tahıllar olan müsli ve granola sağlıklı beta glukanlar sağlar. Beta glukanlar yulaftaki ana lif türüdür. Çözünürler, yani suyla karıştırıldıklarında bir jel oluşturdukları ve bağırsak sağlığını iyileştirdikleri, kilo kaybını teşvik ettikleri ve kan şekeri, kolesterol ve kan basıncını düşürdüğü bilinmektedir. Bu tür tahılların her ikisi de, kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olan kalp-sağlıklı tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri sağlayan kabuklu yemişler ve tohumlar içerir. Bununla birlikte, hem müsli hem de granola da bazı dezavantajlara sahip olabilir.

İlk olarak, bal veya şurup gibi eklenen tatlandırıcılar, granolanın şeker içeriğini önemli ölçüde artırır. Ayrıca, müsli tipik olarak tatlandırılmasa da bazı markaların tatlandırıldığını görebilirsiniz. Ek olarak, her iki üründe de önemli bir bileşen olan kuru meyve, şeker içeriğini daha da artırır. Kaynağı ne olursa olsun aşırı şeker alımı tip 2 diyabet, aşırı kilo ve kalp hastalığı riskinizi artırabileceğinden, bu akılda tutulmalıdır.

İkincisi, müslideki çiğ yulaf bir fitik asit kaynağıdır. Fitik asit, emilimini bozabilecek çinko ve demir gibi minerallere bağlanan bir anti-besin maddesidir. Neyse ki, geleneksel hazırlama yönteminde yapıldığı gibi müsliyi su, süt veya meyve suyuna batırmak yulafın fitik asit içeriğini önemli ölçüde azaltır ve mineral emilimini artırır.

kahvaltılık gevrek

Hangisini Seçmelisiniz?

Granola müsliden daha fazla kalori içerme eğiliminde olmasına rağmen hem müsli hem de granola'nın yararları ve sakıncaları vardır. Nihayetinde, birini diğerine tercih ederken içeriklerini göz önünde bulundurmalısınız. Düşündüğünüz türün tatlandırılmış olup olmadığını öğrenmek için müslinin içerik listesine bakın ve tatlandırılmamış bir müsliye bağlı kalmaya çalışın. Granola gelince, şeker miktarını daha da artıracağından, şekerlenmiş meyve veya çikolata içermeyen bir tür tercih edin.

Alternatif olarak, şeker içeriğini azaltmak için en sevdiğiniz müsli veya granolanın ev yapımı bir versiyonunu yapabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Granolanın faydaları nelerdir?
  2. Granola nasıl yapılır?
  3. Granola tarifleri
  4. Müsli nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo