Lektin İçeren Besinler Nelerdir?

Lektin nedir, ne işe yarar? Lektin zararlı mı? Hangi besinlerde lektin bulunur? İşte, lektin içeren 6 farklı besin ve lektinin sağlık üzerindeki etkileri:
Lektin İçeren Besinler Nelerdir?
22 Ağustos 2022, 13:27

Lektin, yediğimiz yiyeceklerde ve tüm yaşam formlarında bulunan bir protein türüdür. Küçük miktarda tüketildiğinde sağlık açısından fayda sağlayabilirler. Ancak daha büyük miktarda alınırsa, vücudun besinleri emme yeteneğini azaltabilirler. Lektinler birçok bitki ve hayvan bazlı gıdada bulunur, ancak yediğiniz gıdaların sadece %30'u önemli miktarda içerir. İnsanlar lektinleri sindiremezler, bu nedenle bağırsaklarınızda değişmeden dolaşırlar. Büyük miktarda lektin tüketmek, bağırsak duvarına zarar verebilir. İshal ve kusma gibi semptomlara neden olabilir. Araştırmalar, lektin içeriği yüksek yiyecekleri pişirerek veya fermente ederek, lektin içeriğini kolayca azaltabileceğinizi gösteriyor. İşte, lektin içeriği yüksek 6 sağlıklı gıda:

  1. Kırmızı Barbunya

barbunya

Barbunya fasulyesi, bitki bazlı proteinlerin en zengin kaynaklarından biridir. Glisemik indeksi düşüktür. Kan şekerinde kademeli bir artışa neden olur. Bununla birlikte, çiğ barbunya, fitohaemaglutinin adı verilen yüksek düzeyde bir lektin içerir. Onları çiğ veya az pişmiş yerseniz aşırı mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilirler. Beş çekirdek kadar az bir yanıta neden olabilir.

  1. Soya Fasulyesi

soya fasulyesi

Harika bir protein kaynağı olan soya fasulyesi, bakır ve magnezyum bakımından da zengindir. Soya fasulyesi kolesterolü düşürür ve obeziteyi azaltır. Soya fasulyesini 100 derecede 10 dakika kaynatıldığında, lektin içeriği tamamen devre dışı kalır. Bir çalışma, fermente soya fasulyesinin lektin içeriğini %95 oranında azalttığını buldu. Başka bir çalışma, filizlenmenin lektin içeriğini %59 oranında azalttığını buldu.

  1. Buğday

buğday

Buğday, dünya nüfusunun %35'inin temel gıda maddesidir. Tam buğday benzer bir GI'ye sahiptir, ancak lif açısından daha yüksektir , bu da bağırsak sağlığınıza fayda sağlayabilir. Tam buğday ayrıca, daha düşük kalp hastalığı insidansı ile bağlantılı olan ferulik asit gibi antioksidanlar içerir. Ham buğday, özellikle buğday tohumu, gram başına yaklaşık 300 mcg buğday lektini ile lektinlerde yüksektir. Ancak, pişirme ve işleme ile lektinlerin neredeyse ortadan kaldırıldığı görülmektedir.

  1. Fıstık

fıstık

Fıstık, tekli ve çoklu doymamış yağlarda yüksektir, bu da onları harika bir enerji kaynağı yapar. Ayrıca protein ve biotin, E vitamini ve tiamin gibi çok çeşitli vitamin ve mineraller açısından da zengindirler. Fıstık ayrıca antioksidanlar açısından zengindir ve kalp hastalığı ve safra taşı riskinin azalması gibi sağlık yararları ile bağlantılıdır. Bu listedeki diğer bazı yiyeceklerin aksine, yer fıstığındaki lektinler ısıtılarak azalmaz. Bir araştırma, katılımcıların 200 gram çiğ veya kavrulmuş fıstık yedikten sonra, kanlarında lektinlerin tespit edildiğini ve bunun bağırsaktan geçtiklerini gösterdiğini buldu.

  1. Domates

domates

Domatesler lif bakımından yüksektir ve C vitamini bakımından zengindir ve bir domates günlük değerin yaklaşık %20'sini sağlar. Domatesler de lektin içerir, ancak şu anda insanlarda herhangi bir olumsuz etkisi olduğuna dair bir kanıt yoktur. Sıçanlarda yapılan bir çalışmada, domates lektinlerinin bağırsak duvarına bağlandığı bulundu, ancak herhangi bir hasara neden oldukları görülmedi.

  1. Patates

patates

Bazı insanlar patates yediklerinde olumsuz etkiler yaşadıklarını bildirmektedir. Hayvan ve test tüpü çalışmaları, bunun lektinlerle bağlantılı olabileceğini göstermiştir. Patates, çoğu kişide herhangi bir olumsuz etkiye neden olmaz, hatta bazı patates çeşitleri iltihaplanmaları azaltabilir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Arginin içeren besinler
  2. Nikotin içeren besinler
  3. Laktoz içeren besinler
  4. Sağlıklı yağ içeren besinler
  5. Kükürt içeren besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo