Kekik Nasıl Yetiştirilir: Evde Kekik Yetiştirme Teknikleri

Saksıda kekik nasıl yetiştirilir? Kekik nasıl çimlenir? Kekik ne kadar sulanır? Kekik kaç günde köklenir? İşte, mis gibi kokusuyla evinizin havasını değiştirecek, saksıda kekik yetiştirme yöntemleri:
Kekik Nasıl Yetiştirilir: Evde Kekik Yetiştirme Teknikleri
08 Şubat 2023, 15:34

Ballıbabagiller familyasına ait bir bitki olan kekik, genellikle baharat olarak kullanılır. Hem taze, hem de kuru olarak tüketilen kekik, çorba, salata, et yemekleri gibi birbirinden farklı yemeklerin içerisinde tercih edilir. Keskin kokusu ve nefis aromasıyla yemekleri güzelleştiren bu bitkiyi, evde kendi elleriyle yetiştirmek isteyenleri böyle alalım. İşte, evde kekik yetiştirme yöntemleri..

kekik yetiştirme

Kekik Nasıl Yetiştirilir?

  1. Toprak seçimi: Kekik, toprak bakımından çok seçici değildir. Bu yüzden mümkünse killi-kumlu, gübreli topraklar tercih edilmelidir. Torf bakımından zengin topraklar, kekik yetiştiriciliği için uygundur. 
  2. Saksı seçimi: Plastikten seramiğe her türlü saksıda yetiştirilebilen kekikler için, en uygun olanı toprak saksılardır. Saksı, orta boyutlarda olmalı, altında fazla suyun akması için drenaj delikleri bulunmalıdır.
  3. Ekim: Kekiği tohumdan veya fide olarak ekebilirsiniz. Kekik tohumlarının tutmama ihtimali olduğu için, fide olarak ekmek daha iyi olacaktır. Ekim işlemi için saksının dibine irili ufaklı taşlar koyun ve üzerine bolca toprak ekleyin. Kekik fidesini dikkatli bir şekilde saksıya yerleştirin ve üzerine yeniden toprak ekleyin. Ancak eklediğiniz toprağı çok fazla bastırmayın. Aksi takdirde kekik fidesinin kökleri zarar görecektir. Ekim işleminden sonra ilk can suyunu verin.
  4. Sıcaklık: Kekik Akdeniz bitkisi olduğu için sıcağı ve güneşi sever. Bu yüzden kekik saksılarını güneş gören yerlerde muhafaza edin. Ancak saksıyı koyduğunuz bölgenin rüzgar ve yağmur almadığından emin olun. Şiddetli rüzgar bitkinize zarar verebilir. 
  5. Sulama: Kekik çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymaz. Bu yüzden haftada bir kez sulamanız yeterlidir. Sulama sıklığına karar vermek için toprağın nemine bakabilirsiniz. İşaret parmağınızı toprağa batırıp çıkardığınızda nemli çıkıyorsa sulamayı ertesi güne bırakın. Eğer tamamen kuru çıkıyorsa, bitkinizi sulayabilirsiniz.

kekik yetiştiriciliği

Kekik Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  1. Saksının alt kısmında mutlaka drenaj delikleri olmasına özen gösterin.
  2. Saksının altındaki tablada biriken suyu hemen dökmeniz gerekir. Yoksa kökler çürüyebilir.
  3. Kekik fidelerini aynı saksıya dikecekseniz, aralarında mesafe bırakın.
  4. Bitkiden verim almak için, yılda 1-2 kez gübrelemeniz gerekir. 

kekik yetiştiriciliği

  1. Sulama işlemini mümkünse aynı gün ve saatlerde yapmaya özen gösterin.
  2. Sulama için doğrudan musluk suyu kullanmayın. Musluk suyunu bir gün dinlendirerek kireçsiz su elde edebilirsiniz.
  3. Kekik, yılda 2-3 kez hasat edilebilir. Ancak bakımın doğru bir şekilde yapılması gerekir.
  4. Kekiğin ekonomik ömrü yaklaşık 7 yıldır. Çok iyi bakım yapıldığında bu süre 10 yıla kadar uzayabilir.
  5. Kekiği kurutacaksanız, bitki çiçeklendikten hemen sonra makas yardımıyla dallar kesilmeli, doğrudan güneşe maruz kalmayacakları bir yerde 4-7 gün bekletilmelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Taze soğan nasıl yetiştirilir?
  2. Şeftali nasıl yetiştirilir?
  3. Kayısı nasıl yetiştirilir?
  4. Patates nasıl yetiştirilir?
  5. Domates nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo