Köri sosu, Hint mutfağından çıkıp dünya çapında pek çok tarifin vazgeçilmez lezzeti haline geldi. Hafif acılığı, yoğun aroması ve iştah açan rengiyle sade yemekleri bile lezzet şölenine dönüştüren bu özel sos, özellikle tavukla özdeşleşmiş olsa da yaratıcılığa açık bir malzeme. Patates, makarna, deniz ürünleri ve hatta et yemeklerinde bile harikalar yaratabiliyor. İşte kör sosla yapılan 7 nefis lezzet.
Malzemeler
Köfte için:
500 g kıyma
2 çay bardağı galeta unu
1 yumurta
1 rendelenmiş soğan
Tuz, karabiber, kimyon
Kızartmak için sıvı yağ
Sosu için:
200 ml krema
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı köri
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
Tuz
Birkaç dal maydanoz ve dereotu (ince kıyılmış)
Pilav için:
1 su bardağı basmati pirinci
1,5 su bardağı sıcak su
Tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Köfte malzemelerini yoğurup buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Harçtan küçük yuvarlak köfteler yapıp kızgın yağda kızartın. Sosu hazırlamak için süt ve kremayı ısıtın. Baharatları ve zencefili ekleyip karıştırın. Köfteleri sosa ekleyin, 5 dakika pişirin. Ocaktan alınca yeşillikleri ilave edin. Pilav için pirinci yarım saat suda bekletip süzün. Tereyağında kavurun, sıcak su ve tuz ekleyip kapağı kapalı şekilde kısık ateşte pişirin. Pilavın üzerine kremalı köfteleri ekleyerek servis edin.
Malzemeler
1 demet semizotu (yalnızca yaprakları)
500 g haşlanmış patates
2 kereviz sapı
3 taze soğan veya 7-8 dal frenk soğanı
Sosu için:
1 tatlı kaşığı köri4 yemek kaşığı mayonez
Yarım limonun suyu
Tuz, karabiber
Çörek otu (üzeri için)
Yapılışı:
Haşlanmış patatesleri kabuklarını soyup küp doğrayın. Kereviz sapı ve soğanları ince dilimleyin. Semizotu yapraklarını yıkayıp salata kasesine alın, üzerine sebzeleri ekleyin. Sosu bir kapta karıştırın, salatanın üzerine gezdirin. Çörek otu serpip servis edin.
Malzemeler
500 g haşlanmış barbunya
2 patates (küp doğranmış)
2 soğan (yarım ay doğranmış)
1 tatlı kaşığı köri
2 yemek kaşığı zeytinyağı
150 g rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber
50 ml eritilmiş tereyağı
4 ince yufka
Yapılışı:
Zeytinyağında soğanları soteleyin. Patatesleri ekleyip yumuşayana kadar pişirin. Köri, barbunya, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın. Soğumaya bırakın. Yufkaları 8 parçaya bölün. Her parçaya tereyağı sürün, harç ve peynir koyup sigara böreği gibi sarın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. 200°C fırında kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin.
Malzemeler
1 orta boy tavuk göğsü
1 avuç arpacık soğan
100 ml sıvı krema (yarım kutu)
1 çorba kaşığı parmesan (isteğe bağlı)
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı köri
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kekik
Az karabiber
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Zeytinyağını tavada kızdırın. Küp doğranmış tavukları ilave edip suyunu salmadan, aralıklı şekilde pişirin. Tavuklar altın rengini alınca arpacık soğanları ekleyin. 2-3 dakika sonra köri, kırmızı biber, kekik ve karabiberi ilave edin. Kremayı ve tuzu da ekleyip 2-3 dakika karıştırarak pişirin. İsteğe bağlı olarak parmesanla lezzetlendirin. Sıcak servis edin.
Malzemeler
100-150 ml krema
2 parça tavuk göğsü
4 adet mantar
Yarım paket makarna
Tuz, karabiber, köri
Zeytinyağı
(İsteğe bağlı) rendelenmiş peynir
Yapılışı:
Makarnayı tuzlu suda haşlayın. Tavukları küp doğrayın, zeytinyağında soteleyin. Dilimlenmiş mantarları ekleyip yumuşayana kadar pişirin. Krema, köri ve baharatları ekleyip birkaç dakika pişirin. Haşlanmış makarnayı süzüp tavaya alın, karıştırın. Üzerine peynir serpip sıcak servis edin.
Malzemeler
1 kg tavuk göğsü
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı köri
2 kırmızı elma
2 soğan
3 kapya biber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Taze soğan (servis için)
Yapılışı:
Soğanları doğrayıp zeytinyağında soteleyin. Kapya biberleri ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Tavukları doğrayıp tavaya alın ve suyunu salıp çekene kadar pişirin. Küp doğranmış elmaları ekleyin, ardından köri, tuz, karabiber ve sütü ilave edin. Karıştırarak 20 dakika pişirin. Servis tabağına alıp taze soğanla süsleyerek sıcak servis yapın.
Malzemeler
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
2 yemek kaşığı köri
2 soğan (doğranmış)
3 limon otu (ezilmiş)
6 kakule tanesi
1 yemek kaşığı hardal tohumu
1 kg balkabağı (küp doğranmış)
250 ml sebze suyu
400 ml Hindistan cevizi sütü
400 g haşlanmış nohut
1 limonun suyu
Nane yaprakları (servis için)
Yapılışı:
Soğanları yağda pembeleşene kadar kavurun. Köri, limon otu, kakule ve hardal tohumunu ekleyip 2-3 dakika soteleyin. Balkabaklarını ekleyin, ardından sebze suyu ve Hindistan cevizi sütünü ilave edin. Kaynamaya başlayınca nohutu ekleyin ve kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Limon suyunu ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın, üzerini nane yapraklarıyla süsleyerek servis edin.