Çay saatlerinin vazgeçilmezi olan poğaçalar, mayasız halleriyle çok daha pratik hale geliyor. Maya beklemeden, dakikalar içinde yoğurulup pişirilebilen bu tarifler hem zamandan kazandırıyor hem de lezzetten ödün vermiyor. Peynirli, patatesli, zeytinli ya da dereotlu… İşte her damak zevkine uygun mayasız poğaça seçenekleri!
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
3–3,5 su bardağı un
İç harç: Beyaz peynir, ince doğranmış maydanoz
Üzeri için: Çörek otu
Yapılışı:
Yoğurt, sıvı yağ, yumurta akı ve tuzu bir kaba alın. Karıştırın. Kabartma tozunu ekleyin, ardından unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, ortasını açın. Peynirli harcı ekleyin, kapatıp yuvarlayın. Üzerine yumurta sarısı sürün, ve çörek otu serpin. 180°C fırında 20–25 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
3–3,5 su bardağı un
İç harç: 2 haşlanmış patates, 1 küçük soğan, karabiber, pul biber, tuz
Yapılışı:
Patatesleri ezin, soğanı küçük doğrayıp kavurun, baharatlarla karıştırın. Hamuru yoğurun, şekil verin, iç harcı ekleyin, kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürün, 180°C fırında pişirin.
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
İç: Kaşar peyniri rendesi
Üzeri için: Susam
Yapılışı:
Yoğurt, tereyağı ve yumurtayı çırpın. Kabartma tozunu ve unu ekleyerek hamuru yoğurun. Parçalar alıp içine kaşar koyun, kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin, 180°C’de pişirin.
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
3–3,5 su bardağı un
İç: Lor peyniri
Yapılışı:
Yoğurt, yağ ve yumurtayı karıştırın. Dereotunu ekleyin, kabartma tozu ve unu azar azar ekleyerek yoğurun. Hamuru açın, lor ekleyin, kapatın. Yumurta sarısı sürüp 180°C fırında pişirin.
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
İç: Zeytin ezmesi
Üzeri için: Susam, çörek otu
Yapılışı:
Hamuru hazırlayın. Hamurdan parçalar alın, ortasına zeytin ezmesi sürün, kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürün susam ve çörek otu serpin. 180°C fırında kızarana kadar pişirin.
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 tatlı kaşığı çörek otu
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
Yapılışı:
Tüm malzemeleri karıştırarak hamuru yoğurun. Minik parçalar koparıp yuvarlayın. Üzerine yumurta sarısı sürün çörek otu ve susam serpin. 180°C fırında pişirin.
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2–2,5 su bardağı un + 1 paket kabartma tozu
İsteğe bağlı: Beyaz peynir
Üzeri için: Susam
Yapılışı:
Yoğurt, yağ ve unla hamur yoğurun. Hamuru parçalara ayırın, peynir ekleyin, kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin, pişirin.
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
Üzeri için: Yumurta akı + kavrulmuş susam
Yapılışı:
Hamuru yoğurun. Simit şekli verin, önce yumurta akına sonra susama bulayın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. 180°C fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Malzemeler:
125 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
2,5–3 su bardağı un
Üzeri için: Çörek otu
Yapılışı:
Malzemeleri yoğurun, yumuşak bir hamur elde edin. İsterseniz şekil verin veya kurabiye kalıbı kullanın. Üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpin, 180°C’de pişirin.