Hormonlara İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Hormonları dengede tutmak için ne yemek gerekir? Hormonlara iyi gelen besinler hangileri? Diyetisyen Muhammed Şahin, hormonlara iyi gelen besinleri ve merak edilenleri anlattı.
Hormonlara İyi Gelen Besinler Nelerdir?
15 Şubat 2023, 10:56

Hormonlar, iç salgı bezlerinden kana geçen ve organların işlemesini düzenleyen maddelerin genel adıdır. Hormonlar, endokrin organlar diye bilinen hipofiz, böbrek üstü bezleri, paratiroit, tiroit, gonatlar gibi kanalsız iç salgı bezlerinde sentezlenir ve kanla taşınır. Hormonlardaki dalgalanmalar, sağlık açısından olumsuz sonuçlara neden olabilir. Hormonları dengelemek ve organların işlevini yerine getirebilmesini sağlamak için, sağlıklı beslenmek gerekir.

Hormonlara İyi Gelen Besinler

makro besinler

  1. Dengeli bir makro besin tüketin

Makrobesinleriniz olarak da bilinen protein, karbonhidratlar ve yağlar, hormon üretimi, hormon sağlığı ve metabolik işlevler için gereklidir. Makro besinlerinizden herhangi birini önemli ölçüde kısıtlayan veya ortadan kaldıran herhangi bir diyet, ciddi hormonal dengesizliklere neden olabilir.

avokado

  1. Enflamasyonu azaltan yiyecekler yiyin

Vücuttaki iltihaplanmayı azaltan besinler açısından zengin bir diyet, hormonlarınızın düzgün çalışmasına yardımcı olabilir. Anti-inflamatuar gıdalar arasında sarımsak, avokado, çilek, domates, zencefil, zeytinyağı ve yağlı balık bulunur. 

yoğurt

  1. Ön ve probiyotik yiyecekler yiyin

Sağlıklı işleyen bir bağırsak, sağlıklı hormon üretimi için gereklidir. Pre ve probiyotikler sağlıklı bir bağırsağı desteklemeye yardımcı olur. Probiyotikler bağırsaklarımızdaki 'iyi' bakterilerdir ve prebiyotikler, probiyotiklerin beslenerek çoğalmalarına yardımcı olan liflerdir.

Prebiyotik gıdalar arasında muz, soğan, sarımsak, kuşkonmaz ve fasulye bulunur. Probiyotik gıdalar arasında yoğurt, soya fasulyesi ve ekşi mayalı ekmek bulunur.

brüksel lahanası

  1. Yeterli lif tüketin 

Lif, yemek yediğinizde insülin gibi hormonları dengelemek ve bağırsaklarınızı sağlıklı tutmaya yardımcı olmak için önemlidir, bu da hormonunuzun çalışmasına yardımcı olur. Lifli gıdalar arasında sebzeler, meyveler, tahıllar, kabuklu yemişler, tohumlar ve baklagiller bulunur. 

mikro besinler

  1. Mikro besinler için gökkuşağı yiyin 

Vitaminler ve mineraller, yani mikro besinler, vücudunuzdaki hormon üreten bezleri desteklemeye yardımcı olmak için gereklidir. Örneğin endorfin, oksitosin, prolaktin, büyüme hormonu üreten hipofiz beziniz iyot, demir, magnezyum ve manganeze ihtiyaç duyar. Gökkuşağı gibi yiyecekler yemek, mikro besin gereksinimlerinizi karşılamanıza yardımcı olacaktır.

sağlıklı beslenme

  1. Yeterli kalori tüketin

Yeterli kalori / kilojul / enerji tüketmezseniz vücudunuz hormon üretemez ve hormonal dengesizlikler yaşarsınız. Hormonlarınızı etkileyebilecek modası geçmiş diyetlerin ve kısıtlayıcı yeme planlarının farkında olun.

enflamatuar

  1. Enflamatuar gıdaları azaltın

Kronik inflamasyon hormon üretimini ve hormon dengesini etkiler. Vücudumuzda iltihaplanmaya neden olabilen ve kaçınılması gereken yiyecekler arasında derin yağda kızartılmış yiyecekler, işlenmiş etler, şekerli alkolsüz içecekler ve rafine karbonhidratlar bulunur.

Yazar:

Diyetisyen Muhammed Şahin

instagram.com/dytmuhammedsahin

Şunlara da göz atın;

  1. Tiroid hormonu eksikliğinin nedenleri
  2. Testosteron hormonunu artıran besinler
  3. Leptin hormonunu çalıştırmanın yolları
  4. Östrojen içeren besinler
  5. Besin değeri en yüksek yiyecekler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo