Hobi Balkon Bahçeciliğine Nasıl Başlanır?

Son yılların en favori hobilerinden biri olan balkon bahçeciliği nedir? Hobi balkon bahçeciliğine nasıl başlanır, hangi sebzeler ekilebilir? İşte, sürdürülebilir bir yaşam için hobi balkon bahçeciliği hakkında merak edilenler:
Hobi Balkon Bahçeciliğine Nasıl Başlanır?
24 Nisan 2024, 22:13

Dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıllarda evimizde daha fazla vakit geçirmeye başladık. Sokağa çıkma yasakları ve karantina önlemleri nedeniyle evde kaldığımız dönemlerde ise, balkon bahçeciliği olarak bilinen farklı hobiler ilgi görmeye başladı. Stresten uzaklaşmanızı sağlayacak hobi balkon bahçeciliği, özellikle bitki yetiştirmeyi sevenler veya düşünenler için ideal bir aktivitedir. 



Hobi Balkon Bahçeciliğinin Faydaları Nelerdir?

  1. Sağlıklı beslenmenize ve kendi ürünlerinizi yetiştirmenize yardımcı olur.
  2. Çocuklarınızla veya ailenizle birlikte yaparak daha keyifli vakit geçirebilirsiniz.
  3. Çocukların bilgisayardan uzaklaşmasınız, organik hayat ve doğayla ilişki kurmasını sağlar.
  4. Vücudun hareket etmesini sağlar.
  5. Ekonomiktir.
  6. Stresten uzaklaşmanıza yardımcı olur.



Hobi Balkon Bahçeciliğine Nereden Başlanır?

  1. Öncelikle yetiştirmek istediğiniz bitkiler için, evinizde uygun bir alan oluşturmanız gerekir. Teras veya balkonlar, bu iş için idealdir. Ancak balkonunuz yoksa, cam kenarlarını değerlendirmeyi düşünebilirsiniz.
  2. Bahçenin yerini belirledikten sonra saksı olarak geri dönüştürülebilir ürünleri kullanabilir. Plastik kaplar, bardaklar vs. saksı seçenekleri olarak tercih edilebilir.
  3. Saksı tercihini yaparken yetiştireceğiniz bitkiye de dikkat etmelisiniz. Biber, bezelye, çeri domatesi gibi besinler orta boy saksılarda, salatalık, fasulye ve domates gibi ürünler, daha büyük kaplarda yetiştirilebilir.
  4. Balkon bahçeciliği için, gevşek, iyi drene edilmiş, verimli ve besin maddelerince zengin toprakları tercih edin. Toprağı gübrelemek için, evinizdeki organik atıkları kompost edebilirsiniz.
  5. Balkon bahçesinin cephesi, oldukça önemlidir. Günün büyük çoğunluğunda güneş ışığı alan yerler tercih edilmelidir. Doğuya bakan balkonlar sabahtan öğlene kadar, batıya bakan balkonlar ise öğleden sonra güneş ışığı alır. Kuzeye bakan balkonlar daha az güneş ışığı alır.

Balkon Bahçeciliğine Uygun Sebzeler

Doğru koşullar sağlandığında bahçede yetiştirilen sebzeler, balkon bahçeciliği için de uygundur. Balkon bahçeciliği için en uygun olan sebzeleri sizler için listeledik.

  1. Fesleğen


Maydanoz, nane, roka gibi aromatik bitkiler, saksıda en kolay yetiştirilen sebzelerdir. Bu bitkilerin bir parçasını suyun içinde köklendirerek toprağa ekebilirsiniz. Veya direkt tohumlarını da ekmeyi deneyebilirsiniz. Bu bitkiler, diğer sebzelerden daha hızlı büyürler.

Ayrıca bakınız; Fesleğen nasıl yetiştirilir?

  1. Marul


Marul, çok hızlı büyüyen bir sebzedir. Düşük sıcaklık sevdiği için, iklime dikkat edilmelidir. Sıcak iklimlerde, kış mevsiminde marul yetiştirmeye başlamak gerekir. Bitkiler arasındaki boşluk, 15 cm olmalıdır. Toprağın iyi drene edilmesi ve sık sulanması gerektiğini de unutmamanız gerekir.

Ayrıca bakınız; Marul nasıl yetiştirilir?

  1. Domates


Domates, balkonda en kolay yetişen bitkilerden biridir. Ancak balkonun en az 6 saat boyunca güneş ışığı alması gerekir. Domatesin tohumları minimum 30 cm derinlikteki saksılara ekilmelidir. Eğer balkonun tavanı çok yüksek değilse, daha bodur çeşitler seçilmelidir. 

Ayrıca bakınız; Saksıda domates nasıl yetiştirilir?

  1. Salatalık


Salatalık, bol miktarda gübreye, sıcağa ve tam güneş ışığına ihtiyaç duyar. Balkonunuzda yeterince yer varsa, iyi verim alabilmek için bodur ve daha yapraklı çeşitleri tercih edebilirsiniz. 

Ayrıca bakınız; Evde salatalık nasıl yetiştirilir?

  1. Havuç


Havucun saksıları kökün büyümesi için yeterli derinlikte olmalıdır. Toprağı nemli tutmak için de düzenli sulama gerekir. Ayrıca hafif ile tam güneş altında tutulmalıdır. Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.

  1. Turp


Turp, küçük veya orta boy saksılarsa yetiştirilebilir. Balkonda büyürken saksılar 15 cm, daha büyük turplar için de 25 cm derinlikte saksılar kullanılmalıdır. Hasat 1-2 ay içinde yapılabilir.

  1. Biber


Biber, balkonda yetiştirmek için verimli bir sebzedir. Güneşli bir yere ekilirse, daha iyi verim sağlanır. En az 30 cm derinliğindeki saksılar kullanılmalıdır. Biberler, hastalıklara yatkın olduğu için düzenli olarak takip edilmelidir.

Ayrıca bakınız; Kapya biber nasıl yetiştirilir?

  1. Bezelye


Bütün bezelye çeşitleri, balkondaki saksılarda yetiştirilmelidir. Bodur ve gür bezelye çeşitleri daha iyidir. Kaplar 25 cm derinliğinde olmalıdır. Bezelyenin verimli olması için, kış mevsimi seçilmelidir. Saksının toprağı nemli ve gevşek olmalıdır.

  1. Pancar


Pancar, hızlı büyüyen bir bitkidir. 25 cm derinliğindeki orta büyüklükteki kaplar idealdir. Toprağın kompost bakımından zengin ve geçirgen olması gerekir.

  1. Sarımsak


Sarımsak, orta boylu bir saksıya en az 4 diş olacak şekilde ekilmelidir. Saksı, hafif sulanmalı ve güneşli bir alanda olduğu gibi bırakılmalıdır. Sarımsak filizleri 1-2 hafta içinde büyümeye başlar. Hasadı ise 5-6 ay sürer.

Ayrıca bakınız; Sarımsak nasıl yetiştirilir?


Şunlara da göz atın;

  1. Evde ıspanak nasıl yetiştirilir?
  2. Avokado nasıl yetiştirilir?
  3. Çilek nasıl yetiştirilir?
  4. Fasulye nasıl yetiştirilir?
  5. Mandalina nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo