Fesleğen Nasıl Yetiştirilir, Fesleğen Bakımı Nasıl Yapılır?

Saksıda fesleğen nasıl yetiştirilir? Evde fesleğen bakımı nasıl yapılır? Kuruyan fesleğen canlanır mı? İşte, evde fesleğen yetiştirme yöntemleri ve fesleğen bakımı:
Fesleğen Nasıl Yetiştirilir, Fesleğen Bakımı Nasıl Yapılır?
24 Nisan 2024, 21:47

Ballıbabagiller familyasına ait bir bitki olan fesleğen, mis gibi kokusuyla tanınır. Ilıman iklim koşullarında yetişen fesleğen, halk arasında 'peslan, rahan, fesliyen ve feslikan' gibi isimlerle de bilinir. Kokusuyla diğer bitkilerden kolayca ayırt edilen fesleğen, yaz aylarının sonlarına doğru çiçeklenir. Fesleğenin farklı türleri mevcuttur. Bu türlere göre yaprakları küçük veya büyük olabilir. Hem süs bitkisi olarak bakılan, hem de yemeklere lezzet vermesi için kullanılan bu bitki, evlerin balkonlarında, bahçelerinde ve pencere kenarlarında yetiştirilebilir. Peki, evde fesleğen nasıl yetiştirilir? İşte, fesleğen yetiştirme yöntemleri ve fesleğen bakımı:

saksıda fesleğen

Evde Fesleğen Nasıl Yetiştirilir?

Öncelikle fesleğeni saksıda yetiştirecekseniz Mart ayında ekmeniz gerekir. Eğer bahçede yetiştirecekseniz Mayıs ayında ekmek idealdir. Fesleğeni bahçede yetiştirecekseniz bezelye ve salatalardan uzak tutmanız gerekir. Ayrıca bahçenizde domates varsa, fesleğeni domatesin yan taraflarına ekebilirsiniz. Fesleğenin keskin kokusu, bitkinizi haşerelerden uzak tutar.

Fesleğeni tohum olarak ekebilir veya fidesini alarak doğrudan saksıya yerleştirebilirsiniz. Tohum olarak ekmek biraz daha zahmetlidir ve bolca zaman gerektirir. Bu nedenle birçok kişi fesleğen fidesi alarak büyüme süresini kısaltır.

saksıda fesleğen

  1. Fesleğeni ekmek için humus bakımından zengin, torflu toprak tercih edin. 
  2. Fesleğeni mutlaka güneş ışığı alan ortamlarda yetiştirin. Fesleğen güneş ışığını sevdiği için, pencere kenarları, bahçe ve teras gibi güneş alan yerlerde yetiştirmeye özen gösterin. Ancak şiddetli rüzgarlara karşı önlem almayı da unutmayın.
  3. Fesleğeni, drenaj delikleri olan orta boyutlarda saksılara ekebilirsiniz. Saksıda drenaj deliklerinin olması, bitkinin sağlıklı büyümesi için çok önemlidir. Eğer bu delikler olmazsa, bitkinin suyu birikir ve çürümeye yol açabilir.
  4. Fesleğen çok sulama gerektiren bir bitki değildir. Ancak toprağını kuru bırakmak, istediğiniz verimi alamamanıza yol açabilir. Fesleğeni haftada 1 kere, toprak hafif nemli kalacak şekilde, sulamanız yeterli olacaktır. Eğer bitkiniz çok güneş alıyorsa, sulama işlemini haftada 2'ye çıkartabilirsiniz.

fesleğen

Fesleğen Nasıl Toplanır ve Budanır?

Fesleğeni toplamak için, doğru bir şekilde budamanız gerekir. Budama işlemi bitkinin gövdesi 10-15 cm uzunluğa geldiği zaman yapılmalıdır. Fesleğenleri toplarken üst kısımlarından toplamaya özen gösterin. Bu sayede bitkiniz bir daha ki sefere daha gür çıkacaktır. Ayrıca fesleğenlerin tamamını toplamayın. Bu durum bitkiden bir daha verim alamamanıza neden olabilir. Bitkiyi toplarken makasla dikkatli bir şekilde kesin. Köklerine ve gövdesine zarar vermeyin. 

Fesleğen Nasıl Kullanılır?

Fesleğen yapraklarını topladıktan sonra kısa süre içinde tüketmeniz gerekir. Yaprakları kuruduktan sonra lezzetini kaybedecektir. Fesleğen yapraklarının taze kalması için, saplarını suyun içerisine koyabilirsiniz.

Fesleğen hem çiğ, hem de pişmiş bir şekilde tüketilebilir. Fesleğenin yaprak ve sap kısımlarını güzelce temizledikten sonra makarna, salata ve sos yapımında kullanabilirsiniz. Dilerseniz, fesleğen soslu makarna, fesleğenli pizza ve fesleğenli pesto sos tarifine göz atabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Fesleğen hangi yemeklerde kullanılır?
  2. Evde salep nasıl yetiştirilir?
  3. Saksıda sarımsak nasıl yetiştirilir?
  4. Çilek nasıl yetiştirilir?
  5. Lavanta bakımı nasıl yapılır?
  6. Saksıda domates nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo