Kıymalı, peynirli, patatesli, ıspanaklı.. Birbirinden farklı çeşitleriyle Türk mutfağının en sevilen lezzetlerindendir börek tarifleri. Çayın yanına çok yakışan, ana yemekleri tamamlayan, misafir ağırlarken sunulan ve bayram sofralarından eksik olmayan börekler, hem doyurucu, hem de pratikliği ile çok sevilir. Böreği tek başına sunmak istemiyor, yanına tamamlayıcı bir lezzet arıyorsanız, doğru yerdesiniz. Kafalardaki soru işaretlerini gideriyor, 'Böreğin yanına ne gider?' sorusunu sizler için cevaplıyoruz. İşte, böreğin yanında sunabileceğiniz 12 nefis tarif:
Közlenmiş patlıcan, sarımsak, limon suyu ve yoğurt ile hazırlanan patlıcan ezme, ana yemeklerin yanında meze olarak sunulur. Böreğin yanında sunabileceğiniz hafif bir tarif arıyorsanız, yoğurtlu patlıcan ezmeyi afiyetle tüketebilirsiniz.
Börek açlığı bastırsa da, yanına ana yemek hazırlamak isteyenler için nefis mi nefis hünkar beğendi tarifini öneriyoruz. Kuzu eti ve patlıcan ile hazırlanan bu yemeği, özellikle peynirli ve sebzeli börek çeşitleriyle sunabilirsiniz.
Eğe mutfağının en sevilen tariflerinden biri olan börülce, düşük kalorisiyle diyet listelerinin favorisidir. Porsiyonu yaklaşık 120 kalori değerinde olan börülceyi, böreğin yanında servis edebilirsiniz.
Böreğin yanına çok yakışan yemeklerden biri de, sebze kızartmasıdır. Ancak kızartmanın kalori değeri yüksek olduğu için, fırınlama yöntemiyle pişirmenizi öneriyoruz. Ana malzemeleri kabak, patlıcan ve domates olan karışık sebzeyi, sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Börek çeşitlerinin en lezzetli eşlikçileri Türk mutfağının eşsiz dolmalarıdır. Antep mutfağıyla özdeşleşen kuru patlıcan dolması, özellikle peynirli böreklerin yanına çok yakışır, bizden söylemesi.
Patates ve kıyma ile haz��rlanan misket köfte, hafif bir sofra hazırlamak isteyenler için idealdir. Misket köfteyi börekle birlikte sunacaksanız, böreğin iç harcını peynir veya ıspanak ile doldurabilirsiniz.
Eğer böreği gün sohbetleri gibi kalabalık sofralarda sunacaksanız, yanına nefis zeytinyağlı yaprak sarma ekleyebilirsiniz. Pirinçli harçla doldurulan ve incecik bir şekilde sarılan yaprak sarmayı, aperatif olarak sunabilirsiniz.
Çay saatlerinde sofralardan eksik olmayan tariflerden biri börekse, diğeri kısırdır elbette. Ortalama 15-20 dakikada hazırlanan kısırı bol domates, kıvırcık ve taze soğanla zenginleştirebilirsiniz.
Kısır sevmeyenler için, atıştırmalık olarak sunulan nefis mercimek köftesi tarifini öneriyoruz. Böreğin yanına çok yakışan mercimek köftesini, marul ve limon eşliğinde sunabilirsiniz.
Akdeniz mutfağıyla özdeşleşen şakşuka, patlıcan, biber, domates sosu ve süzme yoğurt ile hazırlanır. Meze olarak sunulan şakşuka, kıymalı böreğin yanında sunulabilir.
Böreği çay yerine farklı bir içecekle sunmak istiyorsanız, ev yapımı vişne kompostosunu öneriyoruz. Mevsimin en taze meyveleriyle hazırlanan vişne kompostosunu, buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Türk mutfağına iz bırakmış içeceklerden biri olan limonatayı, bu kez çilek ile zenginleştirdik. Yalnızca 6 malzemeden oluşan çilekli limonatayı, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilir, sıcacık böreklerin yanında sunabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;