Avokadonun Faydaları Nelerdir, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Avokado neye iyi gelir, besin değerleri nelerdir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Yavuz, avokadonun 8 mucizevi faydasını anlattı..
Avokadonun Faydaları Nelerdir, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
13 Aralık 2022, 16:25

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Yavuz

Avokado (Persea Americana meyveleri), 1500’lü yılların başlarına kadar sadece Amerika yerlileri tarafından tüketilirken, Amerika Kıtası’nın keşfiyle Avrupa tarafından tanınmış ve sonrasında tüm dünyaya yayılmıştır. Ülkemizde avokado yetiştiriciliği 1970’li yıllardan günümüze artarak gelmiş, ancak bitkinin kültüre alınması 1980’li yıllara dayanmaktadır. Günümüzde, özellikle Antalya, Mersin ve Hatay bölgelerinde P. Americana türünün birkaç varyetesi yetiştirilmektedir.

avokado

Avokadonun Faydaları Nelerdir?

  1. Avokado, besin ögesi bileşimi ve içerdiği biyoaktif bileşenlere bağlı olarak, sağlığı olumlu yönde etkilemektedir. Özellikle kalp damar hastalıklarına karşı korumakta ve lipit profilini düzenlemektedir.
  2. Obezite ve kansere karşı koruyucu olabileceğini düşündüren çalışmalar olmasına karşın, bu etkinin tam olarak ortaya konulabilmesi için kanıt düzeyi yüksek çalışmalara ihtiyaç vardır.
  3. Günde yarım adet avokado (68 g) tüketimi, tekli doymamış yağ asidi, posa, A, C, E, K ve B vitaminleri, potasyum, magnezyum, lutein, zeaksantin, polifenol, fitosterol gibi fitokimyasal alımına önemli katkı sağlayacaktır.
  4. Karotenoid içeriği nedeniyle göz hastalıklarına karşı koruyucudur, DNA hasarını önler ve yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan komplikasyonları azaltabildiği bilinmektedir.
  5. Avokadonun içeriğinde bulunan D ve E vitaminleri sayesinde, Alzheimer hastalığına karşı vücudu koruduğu bilinir.
  6. Kalp krizi, böbrek yetmezliği ve felç riskini düşürür.
  7. Cilt sağlığına olumlu etkileri vardır. Yaşlanmayı geciktirir.
  8. Düşük kalorisi ile diyet listelerinde sık sık yer verilir. İsteğe göre salata ve tatlıların içinde de kullanılır.

avokado

Avokadonun Besin Değerleri

  1. Her ne kadar avokadonun besin değerleri yetiştiği ülkenin topraklarına göre değişse de genel olarak çeşitli bileşiklerden oluşan oldukça kompleks bir içeriğe sahiptir. Yüksek miktarda enerji kaynağı olması, yağ asitleri ve vitaminlerce zengin yapısı sebebiyle dikkat çekmektedir.
  2. “Tereyağı meyvesi” olarak da bilinen avokado, yağ içeriği bakımından oldukça zengindir ve bu içerik olgunlaşma süreciyle artar. Başta tekli doymamış yağ asitleri olmak üzere çoklu doymamış yağ asitleri ve doymuş yağ asitlerince zengindir.
  3. Tek zincirli doymamış yağ asitleri içeriğinin yüksek olması özellikle kardiyovasküler hastalıklardan korumak için bu meyveyi oldukça değerli bir besin öğesi haline getirmiştir.
  4. Yağ içeriğinin yanı sıra avokado, diğer meyvelerin aksine (diğer meyvelerde genellikle %1 oranında protein içerir) %2 oranında protein içermesi; özellikle B, E ve C vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor, antosiyaninler, klorofiller ve karotenoidler, sterol, fenolik bileşikler, içermesi sebebiyle de antioksidan bir meyvedir.

avokado

Avokado Nasıl Tüketilir?

  1. Avokadao sert ve olgunlaşmamış halde alındıysa birkaç gün oda sıcaklığında beklettiğinizde olgunlaşır.
  2. Çabuk olgunlaşmasını istiyorsanız kese kağıdına muz ile birlikte sarabilirsiniz.
  3. Eğer hemen tüketmeyecekseniz 1-2 gün buzdolabında bekletebilirsiniz.
  4. Avokadoyu salatalara ekleyebilirsiniz, diğer meyvelerle karıştırabilirsiniz, yumurta ile birlikte tercih edilebilir.

avokado

Avokadonun Bebek Beslenmesindeki Yeri

  1. Avokado bebekler içinde muhteşem bir meyvedir. İçerdiği tekli doymamış yağ asidi, vitaminler, mineraller, lif ve protein açısından besin değeri yüksek antioksidan bir meyvedir.
  2. Bebeklerin zihinsel, fiziksel ve beyin gelişimini destekler.
  3. 6. aydan sonra bebeklere başlanabilir; ancak alerji potansiyeli yüksek olan bebeklere 1 yaştan sonra başlanması daha uygundur.
  4. Avokadoyu bebeğinize sade püre olarak ya da diğer meyvelerle karıştırıp da verebilirsiniz.

Şunlara da göz atın:

  1. Avokado tarifleri
  2. Avokado nasıl seçilir?
  3. Avokado nasıl saklanır?
  4. Avokado nasıl olgunlaştırılır?
  5. Avokado nasıl yenir?
  6. Avokado nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo