Kış Hastalıklarına Şifa Olacak 20 Farklı Bitki Çayı
Kış hastalıklarından korunmanızı sağlayacak, içinizi ısıtacak ve şifa olacak birbirinden pratik bitki çaylarını sizler için derledik. İşte, kış aylarında içmeniz gereken 20 farklı bitki çayı:

Soğuk havaların gelmesiyle birlikte, kış mevsimine de yavaş yavaş giriş yapıyoruz. Havaların soğuması grip, nezle gibi kış hastalıklarının artmasına neden oluyor. İşte tam da böyle havalarda, içimizi ısıtacak çorbalar ve bitki çayları yardımımıza koşuyor. Hastalıklara karşı bağışıklığınızı güçlendirmek, sakinleşmek ve dinlenmek amacıyla evde kolayca yapabileceğiniz bitki çaylarını mutfağınızdan eksik etmemeniz gerektiğini hatırlatıyor, şifa olsun diyerek listemize başlıyoruz.

Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, bitki çaylarını içmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir ürün kullanılmamalıdır. 

İçinizi Isıtacak 20 Nefis Bitki Çayı

  1. Papatya Çayı


Bitki çayı denildiğinde ilk akla gelen çaylardan biriyle listemize başlıyoruz. Su ve kurutulmuş papatya ile hazırlanan papatya çayını, bir tatlı kaşığı bal ile birlikte tüketebilirsiniz.

  1. Ayvalı Adaçayı


Ada çayını, bu kez aromatik tadıyla denemeye ne dersiniz? Mevsimin en sevilen meyvelerinden biri olan ayva ile hazırlanan ada çayını, sıcak sıcak içebilirsiniz.

  1. Sumak Çayı


Enfeksiyonlarla mücadele eden sumağı, bu kez bitki çayı yapımında kullandık. Yalnızca 4 malzemeyle hazırlanan bu çayı, 10 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayıp afiyetle içebilirsiniz.

  1. Şifa Çayı


Kuşburnu, ıhlamur, okaliptüs yaprağı, karanfil ve hibiskus ile hazırlanan bu çay, içeriğinde bol miktarda vitamin barındırır. Bal ve limon suyu eklenerek tüketilir.

  1. Zeytin Yaprağı Çayı


Son yılların en popüler çaylarından biri olan zeytin yaprağı çayı, ara öğünlerde tüketilir. Kurutulmuş zeytin yaprakları ve sıcak su ile hazırlanır.

  1. Greyfurt Çayı


Kış meyvelerinden biri olan greyfurt, bağışıklığı güçlendirir. Greyfurt suyu, bal ve yenibahar ile hazırlanan bu çay, vücudun hastalık direncini arttırabilir.

  1. Yasemin Çayı


Yasemin çiçeği, karanfil ve bal ile hazırlanan bu çay, portakal kabukları ile aromalandırılır. Ortalama 10 dakikada hazırlanır, demlendikten sonra sıcak sıcak içilir.

  1. Zencefilli Ballı Çay


Hastalıklardan korunmak için en çok önerilen besinlerden biri de, zencefildir. Taze zencefil ve bal ile hazırlanan bu çayı içerisinde limon sıkarak tüketebilirsiniz.

  1. Aşk Çayı


Kurutulmuş nar çiçeği, elma, kuşburnu, portakal, limon kabuğu, kurutulmuş gül ve vanilya ile hazırlanan aşk çayı, kış aylarında tüketilebilecek çaylardan biridir. Ancak içerisindeki malzemelerden herhangi birine alerjiniz varsa, kesinlikle tüketmemeniz gerekir. 

  1. Egzotik Çay


İsminden anlaşıldığı üzere ananas, mango, yaban mersini, kızılcık gibi egzotik meyvelerle hazırlanır. İsteğe göre vanilya ve yıldız anason eklenebilir.

  1. Narlı Çay


Nar, biberiye ve limon ile hazırlanan bu çay hem hastalıklara karşı korunmanıza yardımcı olur, hem de vücuttaki ödemin atılmasına destek olur.

  1. Gül Çayı


Kurutulmuş güllerle hazırlanan bu çay, özellikle Isparta gülleri ile daha lezzetli bir hale gelmektedir. Bu çayı dilerseniz, gonca gülünün yapraklarıyla da hazırlayabilirsiniz.

  1. Karışık Bitki Çayı


Tarhun otu, biberiye, papatya, limon otu ve su ile hazırlanan bu çay, farklı tadıyla kış aylarında sık sık tercih edilir. İsteğe göre farklı malzemeler de ilave edebilirsiniz.

  1. Kiraz Sapı Çayı


Son yılarda çok popüler olan kiraz sapı çayı, kurutulmuş kiraz sapları ile hazırlanır. Özellikle kilo vermek için kullanılan bu çay, dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.

  1. Mandalina Kabuğu Çayı


C vitamini bakımından çok zengin olan mandalinanın kabuklarını değerlendirmek için çok lezzetli bir önerimiz var. Mandalina kabuklarını çöpe atmak yerine, kurutarak bitki çayı yapımında kullanabilirsiniz.

  1. Nar Kabuğu Çayı


Mandalina sevmeyenler için diğer önerimiz, nar kabukları. Kurutulmuş nar kabukları ve nane yaprakları ile kendinize eşsiz bir bitki çayı hazırlayabilirsiniz.

  1. Tarçınlı Meyan Kökü Çayı


Baklagiller familyasından çok faydalı bir bitki olan meyan kökü, su ve tarçınla bir araya getirilir. Şifa dolu tarçınlı meyan kökü çayını, bal ile tatlandırabilirsiniz.

  1. Turunçgil Çayı


Uzmanların her sene söylediği gibi, kış aylarında turunçgillere soframızda büyük bir yer açmamız gerekiyor. Ancak turunçgilleri sadece yemekle kalmayıp, bir araya getirerek bitki çayı yapımında kullanabilirsiniz.

  1. Zencefilli Karanfilli Kuşburnu Çayı


Zencefil, karanfil, kuşburnu ve bergamotu bir araya getiren bu çay, kışın hastalıklarla savaşmanıza yardımcı olacak niteliktedir.

  1. Zerdeçallı Çay


Zencefilgiller familyasına ait bir bitki olan zerdeçal, hem yemeklerde, hem de bitki çaylarında kullanılır. Vücuttaki enflamasyonu azaltan zerdeçal çayı, stresle başa çıkmanıza da yardımcı olur.

Not: Yukarıda verilen bitki çaylarının günlük kullanımı 1 fincanı geçmemelidir. Aşırı tüketilmesi halinde ciddi problemler görülebilir. Sağlığınızı riske atmamak için bitki çayı tüketmeden önce doktora danışmalı, önerilen günlük dozu aşmamalısınız.

Şunlara da göz atın;

  1. Bitki çayı içerken dikkat edilmesi gerekenler
  2. Rooibos çayının faydaları nelerdir?
  3. Kekik çayı ne işe yarar?
  4. Melisa çayı nasıl yapılır?
  5. Rezene çayının faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Kabarmayan Hamur Nasıl Düzeltilir?
Tayland Mutfağı Yemekleri: Tayland Mutfağından 15 Nefis Tarif
Konserve Nasıl Açılır: 4 Kolay Yöntem
Evde Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?
Ekmek Nasıl Saklanır?
Hıdırellez'in En Meşhur Yemekleri: 17 Nefis Tarif