Vanilyanın Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Vanilya nedir, ne işe yarar? Vanilya nasıl kullanılır? Vanilya nerede kullanılır? İşte, yemeklere aroma katan, tatlıların vazgeçilmezi olan vanilyanın faydaları ve kullanımı:
Vanilyanın Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
02 Mayıs 2023, 10:25

Kokusu Meksika sınırından dünyanın her tarafına yayılan ve gıdadan kozmetiğe pek çok alanda kullanılan hoş kokulu vanilya, aromasıyla olduğu kadar lezzetiyle de damaklarda cezbedici bir etki yaratıyor. Anavatanı Meksika, Madagaskar, Cava ve Antiller olan vanilya, konu tatlı olunca şüphesiz vazgeçilmezler arasında yerini alıyor.

Vanilya, ticari olarak en çok Meksika kökenli vanilya orkidesinden elde ediliyor. Dünyada en çok vanilya üretilen yer ise Madagaskar. 16’ncı yüzyılda İspanyol ve Portekiz kaşiflerle denizciler vanilyayı Meksika’dan alıp Afrika ve Asya’ya getirmişler. 19’uncu yüzyıl ortalarına kadar Meksika vanilya üretiminde lider ülkeyken şimdilerde Madagaskar bu şanı elinden aldı. Günümüzde kullanılan üç ana vanilya çeşidi bulunuyor; Bourbon-Madagaskar (ince ve tatlı), Mexican (kalın ve baskın aromalı) ve Tahitian (en kalın ama en az aromalı). Hazırlayacağınız tatlılarda vanilya tadını, vanilya özütü ekleyerek veya vanilya çekirdeklerini hazırlanan karışıma pişirmeden önce ilave ederek elde edebilirsiniz. Kullanım miktarına bağlı olarak gıdalara kahverengi veya sarı renk verir.

vanilya

Vanilya Nerelerde Kullanılır?

İçine katıldığı tüm lezzetlere kattığı aromasıyla bizleri peşinden sürükleyen vanilya, vanilya bitkisinin yeşil halde toplanıp, suda haşlandıktan sonra kurutulan meyvelerinden elde ediliyor. Özel kokulu bir vanilya ise ancak fermentatif bir kurutma sonucunda meydana geliyor. Evlerimizde kullandığımız paket içindeki toz vanilya aslında doğal vanilya değil. Marketlerde paketler halinde satılan vanilyalar, bazı işlemlerden geçtikten sonra mutfaklarımıza geliyor. Genellikle de, puding, çikolata, dondurma, bazı tatlı hamur işleri, şekerleme, kahve, kakao, kola, likör gibi ürünlere tat vermek için tercih ediliyor.

Gıdalarda vanilyanın aroma verme özelliğinden başka kullanımları da vardır.

  1. Asit giderici: Ananasın üzerine, turunçgillere, meyve salatalarına birkaç damla vanilya özütü eklendiğinde ekşiliğini yumuşatır ve ekstra bir tat katar. Domates soslarına eklendiğinde ise asit oranı etkisiz hale gelir.
  2. Emülsiyonlaştırıcı: Yumurta içeren hamur karışımlarına, pankek ve waffle hamurlarına veya krema soslarına vanilya özütü eklendiğinde pürüzsüz karışım elde edilir.
  3. Tatlandırıcı: Yeni ve özgün lezzetli tatlar oluşturmak için, mevsimlik, tadı olmayan meyvelere veya diğer tadı az gıdalara vanilya tozu eklenir.
  4. İlave tatlandırıcı: Deniz ürünleri, kümes hayvanları eti ve kırmızı et için pişirme işlemleri sırasında vanilya özütü ilave ederseniz farklı bir tat elde edebilirsiniz. Kozmetik endüstrisinde ise vanilya, parfüm yapımında, vücut kremlerinde, losyonlarda ve duş jellerinde kullanılıyor.

vanilya

Vanilyanın Faydaları Nelerdir?

  1. Mide ve sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkilere sahiptir. Hazmı kolaylaştırır. Vücudu kuvvetlendirir, ateş düşürür.
  2. Afrodizyak özelliği vardır. Sinir bozukluğunu giderir.
  3. Bronşları temizler ve öksürük söktürür.
  4. Ruh bunalımını dindirici etkisi vardır.
  5. Kolesterol seviyelerini düşürebileceği düşünülmektedir.
  6. Antioksidan bakımından zengindir.
  7. Hücre ve dokuların parçalanmasını önler.
  8. Stres seviyelerini azaltır. 
  9. Esansiyel yağ olarak kullanıldığında saç kırılması ve dökülmelerini önler.
  10. Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir.
  11. Antibakteriyel özelliği sayesinde aknelerin tedavisinde kullanılır.
  12. Yanık ve yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
  13. Doğal iştah baskılayıcı özelliği sayesinde kilo verme sürecine destek olur.

vanilya

Vanilya Tozu Zararlı Mı?

Vanilyanın bilinen bir zararı yoktur. Ancak koku hassasiyeti olan kişilerde bazı yan etkilere yol açabilir. Ayrıca her besinde olduğu gibi, vanilyanın da ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Aşırı tüketimi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Vanilya Özütü Nasıl Çıkartılır?

Vanilya bitkisi, bıçak yardımıyla ikiye bölünür. Ortasında bulunan vanilya özleri, bıçağın ucuyla toplanabilir.

Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler vanilya kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Gül suyunun faydaları nelerdir?
  2. Polen ne işe yarar?
  3. Demirhindi nasıl kullanılır?
  4. Ökse otu faydaları nelerdir?
  5. Kakao tozundan çikolata nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo