Balıkesir Yemekleri: Balıkesir'in 27 Yöresel Yemeği
Balıkesir'in meşhur yemekleri nelerdir? Balıkesir'in hangi yemekleri yöresel? İşte, Balıkesir mutfağı ve Balıkesir'den 27 yöresel yemek tarifi:

Balıkesir'in Yöresel Yemekleri

  1. Sura
  2. Peynirli Patlıcan
  3. Bigadiç Güveci
  4. Düğün Çorbası
  5. Susurluk Ayranı
  6. Edremit Köftesi
  7. Tirit
  8. Keşkek
  9. Balıkesir Mantısı
  10. Börülce Ekşilemesi
  11. Şevketi Bostan
  12. Kabak Çiçeği Dolması
  13. Ayvalık Tostu
  14. Saçaklı Mantı
  15. Rabisa
  16. Ada Köfte
  17. Karanfilli Ekmek
  18. Mafiş Tatlısı
  19. Kadayıf Dolması
  20. Zerde
  21. Höşmerim
  22. Sakızlı Dondurma
  23. Keşküllü Kemalpaşa
  24. Balıkesir Kaymaklısı
  25. Karadut Şurubu
  26. Koruk Suyu
  27. Macaron Çayı

Topraklarının bir kısmı Marmara, bir kısmı ise Ege Bölgesi'nde kalan Balıkesir, meşhur lezzetleriyle turistik bir şehirdir. Bölgenin coğrafi konumu, tarihi yerleri, turistik yerleri ve yemekleri büyük bir ilgi görmektedir. Balıkesir'in meşhur yemekleri arasında hem zeytinyağlılar, hem de etli yemeklere yer verilmektedir. Aynı zamanda tost çeşitleri de kahvaltı sofralarının vazgeçilmez parçasıdır. Öğrencilere de kucak açan bu şehir, birbirinden lezzetli yemeklere ev sahipliği yapmaktadır. Peki, Balıkesir'in meşhur yemekleri nelerdir? İşte, tadına doyamayacağınız Balıkesir yemekleri:

  1. Sura


Balıkesir'in yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de sura yemeğidir. Genellikle kaburga eti ve pilav ile hazırlanır. Yapımında yalnızca 6 malzeme kullanılır.

Tarif için; Sura yemeği

  1. Bigadiç Güveci


İsminden anlaşılacağı gibi Balıkesir'in Bigadiç ilçesiyle özdeşleşen bu güveç, 'oğlak güveci' ismiyle de bilinir. Yapımında hem oğlak, hem de kuzu eti kullanılır.

Tarif için; Bigadiç oğlak güveci

  1. Kabak Çiçeği Dolması


Kabak çiçekleriyle hazırlanan bu dolma, Türk, Yunan ve Kıbrıs mutfağında özel bir yere sahiptir. İç harcı pirinç ile doldurulan kabak çiçekleri, bol zeytinyağı eşliğinde servis edilir.

Tarif için; Kabak çiçeği dolması

  1. Düğün Çorbası


Balıkesir ve çevresinde sık sık rastlayabileceğiniz düğün çorbası, düğün günlerinde gelen misafirlere ikram edilmesiyle bilinir. Yapımında koyun eti, tereyağlı sos ve terbiye kullanılır.

Tarif için; Düğün çorbası

  1. Peynirli Patlıcan


Bostan patlıcanı ile hazırlanan peynirli patlıcan, genellikle ana yemeklerin yanında servis edilir. Patlıcanın içi lor peyniri, kaşar peyniri ve tavuk jambon ile doldurulur.

Tarif için; Peynirli patlıcan

  1. Saçaklı Mantı


Mantı, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Fakat bazı yörelerde farklı çeşitleriyle sunulur. Saçaklı mantı, kalın hamur ve tavuk eti ile hazırlanan bir yemektir.

Tarif için; Saçaklı mantı

  1. Susurluk Ayranı ve Tostu


Susurluk ayranını duymayan yoktur elbet. Balıkesir'in Susurluk ilçesiyle özdeşleşen ve oldukça meşhur olan bu ayran, bol köpüklü olarak sunulur. Yanında mutlaka salçalı ve mihaliç peynirli Susurluk tostu servis edilir.

Tarif için; Susurluk ayranı ve Susurluk tostu

  1. Ayvalık Tostu


Tost denildiğinde öne çıkanlardan biri de Ayvalık tostudur. Balıkesir Ayvalık'ta çok meşhur olan bu tosta büyük şehirlerde rastlamak da mümkündür. Yapımında peynir, sucuk, sosis, turşu gibi malzemeler kullanılır.

Tarif için; Meşhur Ayvalık tostu

  1. Tirit


Pide ve dana eti ile hazırlanan tirit, aslında Karadeniz Bölgesi ile özdeşleşmiştir. Ancak Balıkesir'de de sık sık tüketilir. Yapımında pide ve dana eti kullanılır.

Tarif için; Tirit

  1. Şevket-i Bostan


Şevket-i bostan, bir bitki çeşididir. Bu bitki Balıkesir'de zeytinyağlı ve etli bir yemek olarak sunulur. Oldukça faydalı olan şevketi bostan, düşük kalorisiyle sevilen yemeklerin başında yenir.

Tarif için; Şevketi bostan

  1. Tavuklu Mantı


Balıkesir mantısı olarak da bilinen tavuklu mantı, fırında pişirilen bir mantı türüdür. Yapımında tavuk kıyması kullanılır. Salçalı yoğurt ile birlikte servis edilir.

Tarif için; Balıkesir mantısı

  1. Mafiş Tatlısı


Balıkesir'in yöresel tatlıları arasında yer alan mafiş tatlısı, şerbetli bir tatlı çeşididir. Hamurun içi cevizle doldurulur ve üzeri şerbetle ıslatılır. Özellikle bayramlarda sunulur.

Tarif için; Mafiş tatlısı

  1. Höşmerim

Marmara Bölgesi'nin meşhur tatlıları arasında yer alan höşmerim, Balıkesir yöresinde de oldukça popülerdir. 'Peynir tatlısı' olarak da bilinir. Hazırlaması yalnızca 20 dakikadır.

Tarif için; Höşmerim

  1. Zerde


Ana malzemeleri pirinç ve sıcak su olan zerde, eski zamanlardan günümüze miras kalan bir tatlıdır. Balıkesir'in meşhur tatlıları arasında yer alır. 'Astarlı sütlaç' ismiyle de bilinir.

Tarif için; Zerde tatlısı

  1. Sakızlı Dondurma


Süt, damla sakızı ve salep ile hazırlanan sakızlı dondurma, Balıkesir'in sevilen lezzetleri arasında yer alır. Özellikle şerbetli tatlıların yanında sunulmasıyla bilinir.

Tarif için; Damla sakızlı dondurma

  1. Karadut Şurubu


Balıkesir'de en çok tüketilen içeceklerden biri de karadut şurubudur. Sağlık açısından birçok faydası olan karadut şurubu, yemeklerin yanında servis edilir. Yolunuz Balıkesir'e düşerse, yol kenarlarında satılan karadut suyuna rastlayabilirsiniz.

Tarif için; Karadut suyu

  1. Keşkek

Ege'nin en meşhur yemekleri arasında yer alan keşkek, Balıkesir mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Ana malzemeleri buğday ve kırmızı ettir. Özellikle kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir.

Tarif için; Keşkek

Şunlara da göz atın;

  1. Yöresel tarifler
  2. İspanyol mutfağı yemekleri
  3. Çalışanlar için pratik yemek tarifleri
  4. Kök sebzeli tarifler
  5. Patatesli tarifler
  6. Az malzemeli tatlılar

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Hindistan Cevizi Sütünün Yerine Ne Kullanılır: 7 Alternatif
Yaz Meyveleri İle Hazırlanmış 15 Lezzetli Kek Tarifi
Izgara Tavuk Yapmanın 6 Püf Noktası
Eskişehir'de Ne Yenir, Nerede Yenir: En İyi 10 Mekan
Evde Elma Nasıl Kurutulur?
Ağva Kahvaltı Mekanları: Ağva'da Gidebileceğiniz 7 Kahvaltı Mekanı