Fizik Tedavi Uzmanı Hangi Hastalıklara Bakar?

Fizik tedavi uzmanı hangi hastalıklara bakar, hangi tedavileri uygular? Fizyoterapist kimdir? İşte, Fizyoterapist Necdet Döner'den fizik tedavi hakkında her şey:
Fizik Tedavi Uzmanı Hangi Hastalıklara Bakar?
24 Nisan 2024, 22:12

Fizik tedavi uzmanı, hareket sistemi hastalıklarının muayenesini yapan, tanısını koyan hekimdir. Son zamanlarda Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne başvurma sıklığı giderek artmaktadır. Bu bağlamda fizik tedavi uzmanı ne yapar, fizyoterapist ne yapar bunlardan bahsedeceğim.

Fizik Tedavi Uzmanı Hangi Hastalıklara Bakar?

Fizik tedavi branşı çok geniş rahatsızlıkları kapsamaktadır. Bunlardan başlıcalarını sayacak olursak;

  1. Bel ağrısı, boyun ağrısı ve sırt ağrıları
  2. Bel ve boyun fıtığı
  3. Omuz ve kalça problemleri
  4. Dirsek, el ve ayak bileği
  5. Romatizmal hastalıklar
  6. Kırıklar
  7. Lenfödem gibi problemleri sayabiliriz.


En sık karşılaştığımız rahatsızlıklardan birkaçını açıklayacak olursak bel ve boyun ağrıları kişinin iş hayatını ve sosyal hayatını alt üst eden rahatsızlıklardandır. Kas spazmları (gerginlik), eklem kireçlenmeleri (dejenerasyonu), kemik erimesi(osteoporoz), fıtıklar, romatizmal hastalıklar ve daha bir çok hastalık bel ve boyun ağrısı olarak ortaya çıkabilmektedir.


Kalça ağrılarında ise, kalça eklemi vücudun büyük eklemlerinden ve yük taşıyan eklemdir. Ağrılar ise genellikle kalça eklemini destekleyen yumuşak dokulardan kaynaklı olmaktadır. Fazla kilo varsa binen yük artmasıyla kalça problemleri görülme sıklığı daha fazladır.


Omuz ağrılarında ise omuz eklemi 360 derece dönebilen tek eklem olması nedeniyle yaralanma olasılığı diğer bölgelere nazaran yüksektir. Omuz ekleminde de kemikleri çevreleyen kıkırdak dokunun zedelenmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.


Romatizmal hastalıklarda vücuttaki eklemlerdeki kıkırdak dokunun deforme olması sonucu kemiklerin birbirine sürtmesi sonucu oluşan rahatsızlıktır.



Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Nedir?

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon hareket sistemi hastalıklarının tedavisini, bozulan fonksiyonların eski haline getirilmesini ve hastayı tam tedavi edilmiş bir duruma getirilmesini hedefleyen bir tıp bölümüdür. Hekimin teşhisine göre tedavi programını uygulayan kişiler ise fizyoterapistlerdir. Hastalıkların tedavileri için sıcak, soğuk uygulamalar, elektrik akımları (Tens, ems, vb.), lazer, masaj ve kişiye özel egzersiz programı gibi çeşitli fizik ajanları kullanılır.

Fizyoterapist Kimdir?

Fizyoterapist, fizik tedavi ve rehabilitasyon programını planlayan ve uygulayan, hareket bozukluğuna yol açan her türlü yaralanmada, hastalık ve yaşlılıkta, ağrı ve fonksiyon bozukluklarında uzman hekimin tanısı sonrası fizyoterapi ve rehabilitasyona özgü değerlendirme yöntemlerini kullanan, kişinin yaşam kalitesini arttırılmasında, kişinin fonksiyonel kapasitenin arttırılmasında ve sağlıklı yaş alması açısından son derece katkısı olan sağlık profesyonelleridir.

Rehabilitasyon Nedir?

Rehabilitasyon, tamir etme ve yeniden yerine kazandırma  anlamındadır. Kişinin iş hayatına sosyal hayatına normal hayatına yeniden kazandırmak için yaşam kalitesinin arttırılması maksimum potansiyeline sahip olabilmesi için uygulanan çalışma bütününe rehabilitasyon adı verilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Bacak ağrısına ne iyi gelir?
  2. Diz kapağı ağrısı nasıl geçer?
  3. Kulunç ağrısı nasıl geçer?
  4. Kol ağrısına ne iyi gelir?
  5. Kasık ağrısı neden olur?
Kategoriler
Lezzet Logo