Sırt Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Sırt ağrısı neden olur? Sırt ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte, Fizyoterapist Necdet Döner'den sırt ağrısının nedenleri ve evde uygulayabileceğiniz egzersiz yöntemleri:
Sırt Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?
20 Aralık 2021, 13:08

Sırt ağrısında yapılan çalışmalarda her 10 kişiden  ikisinde sırt ağrısını hayatı boyunca bir kez dahi olsa deneyimlemiştir. Genel olarak adele kaynaklı ve strese bağlı olarak gelişmektedir. Yanlış duruş, yanlış yatış pozisyonu, yanlış beslenme, bilgisayar karşısında uzun süre kalma, sedanter (hareketsiz) yaşam, ani hareketler, soğuk hava koşullarına maruz kalma sırt ağrılarına sebebiyet verebilir. Sırt ağrıları kişinin iş gücünü ve verimliliğini de etkileyen bir sağlık sorunudur. Genellikle kişiler sırt ağrılarına alışır ve o şekilde yaşamaya devam ederler. Ağrılarınız olduğunda önce hekiminize başvurunuz. Erken teşhis  ve tedavi oldukça önemlidir.


Sırt ağrısı yaşayan kişilere genel olarak baktığımızda sırt bölgesindeki adeleler gerginleşir kişinin postürü bozulur hafiften kamburluk da oluşmaya başlar. Bu tür kişilerin yaşam şeklini değiştirmeleri gerekmektedir. Peki nasıl yaşam tarzı nasıl değiştirilmeli? Öncelikle iş hayatınızı kendinize göre ergonomik hale getirin sandalye ve masa boyunu kendinize göre ayarlayın. Postürünüzü bozmadan omuzlar geride başınız dik bir şekilde oturmaya çalışalım. Her 45 dakikada bir ayağa kalkın ve az da olsa gezinin.

Sırt Ağrıları İçin Hangi Egzersizler Yapılır?

Sırt ağrılarından birçoğumuz şikayetçiyiz evde kolayca yapabileceğiniz hareketlerden bahsedeceğim.

  1. Kedi-deve egzersizi

Bu egzersizin amacı sırt bölgesindeki kasları gevşetmek ve esnekliği arttırmaktır. Ellerinizin ve dizlerinizin üzerinde durun. Aşağı doğru bakarken sırtınızı kamburlaştırın 10 saniye tutun ardından başınızı yukarı doğru kaldırın bu kez de sırtınızı aşağı doğru indirmeye çalışın bunu ritmik olarak 10 kez tekrarlayalım.

  1. Balasana hareketi

Yoga hareketlerinden olan balasana sırt ve bel bölgesindeki adelelerinizi esnetmekte oldukça etkilidir. Ellerinizi öne doğru uzatın ve kalçanızı topuklarınıza doğru değdirin. Sırt bölgesindeki gerginliği hissedin 10 saniye tutun bırakın bunu da 10 kez tekrarlayalım.


Ayakta dik duruş pozisyonunda ellerimiz yanlarda ritmik olarak sağ elimizle sağ dizimizin yan tarafına doğru eğiliyoruz ardından sol elimizle sol dizimize doğru eğiliyoruz bunu 20 kez tekrarlayalım.

Sırt Ağrısına Ne İyi Gelir?

  1. Buz küpleri: Temiz bir havlunun içerisine buz küpleri yerleştirip sararak, havluyu sırtınızda 10 dakika bekletin. 10 dakikanın ardından havluyu mutlaka kaldırmanız gerek. Soğuk uygulama sırt ağrılarını hafifletebilir.
  2. Epsom tuzu: Bir litre ılık suyun içerisine 1 yemek kaşığı epsom tuzu ekleyin ve karıştırın. Temiz havluyu bu suya batırın ve sırtınıza yerleştirin. 10 dakika uyguladıktan sonra havluyu kaldırabilirsiniz.
  3. Nane yağı: Sırt ağrısı için, sırtınıza 2-3 damla nane yağı dökerek masaj yaptırabilirsiniz. Masaj, kasların açılmasını ve vücudun rahatlamasını sağlar.
  4. Su içmek: Vücudun susuz kalması, çeşitli yerlerde ağrı oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden gün içerisinde 8 bardak su içmeye özen gösterin.


Şunlara da göz atın;

  1. Bel ağrısı nasıl geçer?
  2. Bacak ağrısına ne iyi gelir?
  3. Varis ağrıları nasıl geçer?
  4. Bilek ağrısı kırık mı, burkulma mı?
  5. Karın ağrısı neden olur?
Kategoriler
Lezzet Logo