ANASAYFA MUTFAK OKULU NİSAN TATLARI

NİSAN TATLARI

Mevsimi, mevsiminde gerçekten var olanla yaşamalı ki, daima bir özlem olsun. Ağır kış yemeklerini bir yana bırakıp bizi yağlardan ve toksinlerden arındıracak bir beslenme tarzını oluşturmalıyız.

Doğanın farklı renklere ve tatlara uyandığı, ağaçların çiçeklerle buluştuğu bir mevsimin ortasıydayız. Geleneksel Çin tıbbına göre doğuda rüzgâr esmeye başladığında bu hareketlerle bitkiler de yeşeriyor. Doğa derin uykusundan uyanıp adeta silkinircesine bedeninde yeni oluşumlara izin veriyor. Bu yenilenmeye bizler de binyıllar boyunca yediklerimizle cevap verdik ve vermeye devam ediyoruz. Mevsimi, mevsiminde gerçekten var olanla yaşamalı. Ki, daima bir özlem olsun. Ağır kış yemeklerini bir yana bırakıp bizi yağlardan ve toksinlerden arındıracak bir beslenme tarzını oluşturmalıyız. Yağlı ve şekerli yiyecekler bu mevsimde metabolizmayı negatif şekilde etkiler. O nedenle vücudu, kışın rehavetinden arındırmak için mevsimin getirdiği bol meyve, sebze ve otlarla başbaşa bırakalım. Nisan, bunun en için en ideal ay. Eğer iyi tanıyorsanız doğadan topladığınız veya pazarlardan satın aldığınız taptaze otlar ve sebzelerle lezzet ve sağlık kürü yapın. Ve bunu bir alışkanlık haline getirip sık sık tekrarlayın.

Nisan'ın en leziz et yemeği


Sebzeli kuzu güveç
Tam mevsimindeyiz kuzu etinin. Nefis tadıyla ve her türlü pişirilmiş şekliyle bahar sofralarında sık sık yer alır. Ben, en çok güvecini severim. Sizlere kısaca tarifini vermek istiyorum. 1 kahve fincanı zeytinyağı, ezilmiş 4 diş sarımsak ve doğranmış 4 soğanı tavada soteleyin. Sırasıyla 4 defneyaprağı ve 1 kg parça kuzu etini ekleyip karıştırarak kavurun. Karışımı güvece alın. Doğranmış patates, sivribiber, 8 kiraz domates ve 2 bardak sıcak suyu ilave edin. Kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve kekikle tatlandırıp 180 derece fırında et ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

~

KUZU ETİ PİŞİRME YÖNTEMLERİ

Fırında

Pastırmalı bütün kuzu pirzola için, 1 kg kuzu pirzolanın üzerini sarımsak ve defneyaprağı ile ovun. 150 gr pastırmayı etin üzerine dizip iple bağlayın. Eti fırın tepsisine alıp üzerine 3 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım su bardağı kırmızı şarap ve yarım bardak su gezdirin. Üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 25 dakika pişirin. Folyoyu çıkarıp 10 dakika daha pişirin.

Izgarada

Sebzeli kuzu şiş için, kuzu etini kuşbaşı doğrayıp yoğurt ve aromatik baharatlı marinatta bekletin. Sırasıyla et, yeşil biber, kırmızı soğan ve limon dilimlerini şişe geçirip tuz ve karabiber serpin. Izgarada çevirerek pişirin.

Tencerede

Milföyde sebzeli pirzola için, 3 kıyılmış soğanı 4 kaşık zeytinyağında hafifçe soteleyin. 1 kg kuzu pirzolayı ekleyip kavurun. Doğranmış 4 havuç, 4 kaşık bezelye, doğranmış 4 kuşkonmaz ve kıyılmış maydanozu ekleyip soteleyin. Yarım bardak sıcak su ekleyip pişirin. 6 kare milföy hamurunu merdane ile inceltip 15 santimlik dairelere kesin. Kalıpların dışını yağlayıp hamurları üzerine yapıştırın. Sıcak fırında 10 dakika pişirin. Kalıplardan çıkarıp içlerine sebzeli pirzolayı paylaştırın.

 

Kuzu etinin özellikleri

Süt kuzusu etinin rengi açık pembe tonda olmalı.Kuzu eti satın alırken yağsız olmasına özen gösterin.Hazmı kolay, kalorisi düşüktür.100 gramında 120 kalori bulunur. Kuzu etini pişirmeden önce marine edin. Tavada ve rosto olarak pişirecekseniz eti zeytinyağı, kekik, sarımsak ve balsamik sirkede 30 dakika bekletin. Tencere yemeği yapacaksınız eti, kırmızı şarap, defneyaprağı ve aromatik otlarla hazırlanmış marinatta bekletin. 
 
 
~
KOKULU DÜŞLER


Fesleğen

Fesleğenin tazesi çok aromatik olduğu için evinizdeki saksılardan eksik etmeyin. Bir de domatesli spagetti tutkunuz varsa fesleğensiz hiç yaşamayın. Eski kaşarpeyniri kullanarak hazırladığınız bir kiş?e eklediğiniz taze fesleğen yaprakları, enfes bir lezzet katıyor. Bir de unutmadan: Halis saf zeytinyağına bir de fesleğen ile aroma katmayı deneyin, bayılacaksınız.

Kekik

Onsuz bir mutfak düşünemiyorum. Dondurma dahil her şeye kattığımız bu otun tazesi kadar kurusu da makbul. Damak tadınızın uyduğu her şeye ekleyebilirsiniz. Lübnanlı anneler, okula giden çocuklarına başarılı olmaları için sabahları kekik ve zeytinyağından yapılmış bir sos sürülmüş ekmek yedirirlermiş. Denemeye değer.

Nane

Serinletici aromasıyla yaz-kış yemeklerimizi süsler. Özellikle tazesi, salata ve tatlılarda çok güzel oluyor. Naneyle tatlandırılmış buz gibi limonata ve ufak bir kadeh nane likörünü sık sık yudumlayın.


~

 
Sivridilli biberiye

Nisan'la birlikte taze taze yemeklerimize konuk olur biberiye. Fırın patatesle muhteşem uyum sağlayan keskin aromalı bu otu, et ve tavuk yemeklerinde de kullanabilirsiniz. Ayrıca sirke ve zeytinyağına aroma vermek, ev usulü ekmek hazırlarken de daima elinizin altında olması gerekenlerden biri.
Ayrıca keçi peynirini biberiyeyle tatlandırmak hoşunuza gidecektir. Nasıl mı? Küp küp kestiğiniz peyniri, taze biberiye yaprakları ve sarımsak dişleriyle birlikte bir kavanoza doldurun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağı ekleyip buzdolabında 1 hafta kadar bekletin. Kullanmak istediğiniz zaman yağını hafifçe süzerek tabağa alın, çok seveceksiniz. Biberiyeli ekmek için ise 1 tatlı kaşığı toz maya, yeterince tuz ve 450 gr unu bir kapta harmanlayın. 300 ml ılık su ve 75 ml zeytinyağını ekleyip yoğurun. Üzerine nemli bir bez örtüp 1 saat bekletin. Hamuru tekrar yoğurup hafifçe unlanmış bir zemine alın. Merdaneyle 1 cm kalınlığında açın. Üzerine zeytinyağı sürün. Taze biberiye yaprakları ve deniztuzu serpiştirin. Sıcak fırında 25-30 dakika pişirin. Kare kare dilimleyip servis yapın.
 

 

MEVSİMİ BAŞLIYOR

 
Enginar

Kralların sofrasına layık bir sebze; aslında hep böyle anıla gelmiş. Ege insanının bahar boyunca yemeklerinden eksik etmediği bu lezzet, tam bir vitamin deposu. Özellikle zeytinyağlı ve kuzu etlisi muhteşem. Eğer yeşil yapraklarıyla, yani soyulmamış olarak satın alıyorsanız yapraklarından bir de çay yapmayı deneyin.

Salatalık

Cacık ve salataların gözdesidir. Ferahlatıcı tadıyla üzerine şöyle çok hafif eklenen tuz ve zeytinyağı ile bahar ve yaz günlerinin ara öğünlerini oluşturur. Hatta kahvaltılar onsuz geçmez. Lezzetinin yanı sıra güzelliğe olan katkısı da hemen herkesçe bilinir.

~
Bakla

Ona tapanlar "baharı o müjdeliyor" der. Ben de aynı fikirdeyim. Baharın kokusudur bakla. Biraz dereotu, biraz zeytinyağıyla vals yaptı mı ortaya nefis bir görüntü çıkar. Zeytinyağlısı, etlisi, çorbası, salatası bir yana kendi yaratıcılığınızı kullanarak hamur işlerinde de kullanabilirsiniz. Ayrıca baklanın taze sürgünleri Ege?de salatalara konuyor.

 


Erik
Mayhoş aromaya sahip yeşil erik tam bir B vitamini kaynağı. Sade olarak yemeyi çok seviyorsunuzdur. Bir de üzüm yaprağıyla yapılan sarmanın içinde yer verin ona, beğeneceksiniz.




Kabak

Hafif ve sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirenler için ideal bir sebze. Salatasından dolmasına, etlisinden kızartmasına ve zeytinyağlısına kadar pek çok yemeği yapılır. Pek bilinmez ama özellikle körpe kabağı çiğ olarak yemek çok yararlı. Bir de kabak yemeklerine dereotu eklemeyi kendinize alışkanlık edinin.

Çilek

Bir görenin bir daha dönüp baktığı, tadanın vazgeçemediği çilek, hoş aromasıyla çok kısa bir süre için var. O nedenle mevsim çileğini bol bol yiyin. Ancak dikkat! Güçlü bir besin olduğu için bazen alerjiye neden olabiliyor. Labne peyniri ve süt kremasıyla birlikte bir tatlıda yer alıyorsa daha da dayanılmaz oluyor.

~

Pazaryeri dolusu yeşillik

"Topraktan bedene sağlık", demek geliyor içimden, yabani otlar için. Taze taze ve yeşilin bin bir tonuna sahip. Bu kentte yaşayan İstanbullular olarak ısırgan, kazayağı, madımak, arapsaçı gibi yenebilir otlara olan ilgimiz çok eski değil. Bir moda gibi başlayan bu akım geçecek gibi de görünmüyor. Yemek konusundaki bilinçlenmeyle birlikte özellikle şehir insanları pazarlarda köylülerin sattığı ot çeşitlerini demet demet satın alıyor. Mevsiminde bu otları birçok semt pazarlarından satın alabilirsiniz. Her pazartesi Göztepe; salı, Kadıköy; çarşamba, Bostancı; cumartesi Beşiktaş ve Bakırköy, pazar günü ise Kasımpaşa'da kurulan İnebolu pazarı bu konuda tam bir cennet. Bir de Edremit Havran'da kurulan Havran pazarında her şeyi bulmak mümkün. Peki bu otları doğru bir şekilde pişirmeyi biliyor muyuz? Bazı otları (hindiba) söyleyeceğimin dışında tutarsak genelinin kaynar suyun içinde haşlanma süresi sadece 3-4 dakika. Rengini koruması için de bir süre buzlu suda bekletmek gerekiyor. Öyle çok limon suyu ve zeytinyağına da boğmaya gerek yok. Sahip olduğu gerçek tadını hissederek yemeli.
 

 


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!