Nisan Ayında Ne Yenir: Nisan Ayı Sebze ve Meyveleri

Nisan ayında ne yemeliyiz? Nisan ayının sebze ve meyveleri nelerdir? Nisan ayında hangi balıklar yenir? İşte, Nisan ayında mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken besinler:
Nisan Ayında Ne Yenir: Nisan Ayı Sebze ve Meyveleri
02 Nisan 2024, 12:33

Doğanın farklı renklere ve tatlara uyandığı, ağaçların çiçeklerle buluştuğu bir mevsimin ortasındayız. Geleneksel Çin tıbbına göre doğuda rüzgâr esmeye başladığında bu hareketlerle bitkiler de yeşeriyor. Doğa derin uykusundan uyanıp adeta silkinircesine bedeninde yeni oluşumlara izin veriyor. Bu yenilenmeye bizler de binyıllar boyunca yediklerimizle cevap verdik ve vermeye devam ediyoruz. Mevsimi, mevsiminde gerçekten var olanla yaşamalı. Ki, daima bir özlem olsun. Ağır kış yemeklerini bir yana bırakıp bizi yağlardan ve toksinlerden arındıracak bir beslenme tarzını oluşturmalıyız. Yağlı ve şekerli yiyecekler bu mevsimde metabolizmayı negatif şekilde etkiler. O nedenle vücudu, kışın rehavetinden arındırmak için mevsimin getirdiği bol meyve, sebze ve otlarla baş başa bırakalım. Nisan, bunun en için en ideal ay. Eğer iyi tanıyorsanız doğadan topladığınız veya pazarlardan satın aldığınız taptaze otlar ve sebzelerle lezzet ve sağlık kürü yapın. Ve bunu bir alışkanlık haline getirip sık sık tekrarlayın.

Nisan Ayı Sebzeleri Nelerdir?

kuşkonmaz

  1. Enginar
  2. Kuşkonmaz
  3. Bezelye
  4. Bakla
  5. Taze sarımsak
  6. Taze soğan
  7. Semizotu
  8. Madımak
  9. Havuç
  10. Marul
  11. Pancar
  12. Şalgam
  13. Kekik
  14. Roka
  15. Biberiye
  16. Dereotu
  17. Tere
  18. Maydanoz
  19. Kereviz, lahana ve brokoli için son zamanlar

Nisan Ayının Meyveleri Nelerdir?

karadut

  1. Karadut
  2. Malta eriği
  3. Çağla
  4. Yeşil Erik
  5. Limon
  6. Çilek 

Nisan ayında çilek yavaş yavaş tezgahlarda yerini alırken, portakal ve greyfurt gibi turunçgiller azalmaya başlar. 

Nisan Ayı Balıkları Nelerdir?

balık

İzmarit, kalkan, gümüş, barbun, mersin, levrek ve kefal balığının lezzetli olduğu bir aydır. En çok kalkan, levrek ve mercan avlanır. 

Nisan Ayında Mutfaktan Eksik Etmemeniz Gereken Sebzeler

  1. Bakla

bakla

Ona tapanlar "baharı o müjdeliyor" der. Ben de aynı fikirdeyim. Baharın kokusudur bakla. Biraz dereotu, biraz zeytinyağıyla vals yaptı mı ortaya nefis bir görüntü çıkar. Zeytinyağlısı, etlisi, çorbası, salatası bir yana kendi yaratıcılığınızı kullanarak hamur işlerinde de kullanabilirsiniz. Ayrıca baklanın taze sürgünleri Ege?de salatalara konuyor.

  1. Biberiye

biberiye

Nisan'la birlikte taze taze yemeklerimize konuk olur biberiye. Fırın patatesle muhteşem uyum sağlayan keskin aromalı bu otu, et ve tavuk yemeklerinde de kullanabilirsiniz. Ayrıca sirke ve zeytinyağına aroma vermek, ev usulü ekmek hazırlarken de daima elinizin altında olması gerekenlerden biri.

  1. Çilek

çilek

Bir görenin bir daha dönüp baktığı, tadanın vazgeçemediği çilek, hoş aromasıyla çok kısa bir süre için var. O nedenle mevsim çileğini bol bol yiyin. Ancak dikkat! Güçlü bir besin olduğu için bazen alerjiye neden olabiliyor. Labne peyniri ve süt kremasıyla birlikte bir tatlıda yer alıyorsa daha da dayanılmaz oluyor.

  1. Enginar

enginar

Kralların sofrasına layık bir sebze; aslında hep böyle anıla gelmiş. Ege insanının bahar boyunca yemeklerinden eksik etmediği bu lezzet, tam bir vitamin deposu. Özellikle zeytinyağlı ve kuzu etlisi muhteşem. Eğer yeşil yapraklarıyla, yani soyulmamış olarak satın alıyorsanız yapraklarından bir de çay yapmayı deneyin.

  1. Kabak

kabak

Hafif ve sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirenler için ideal bir sebze. Salatasından dolmasına, etlisinden kızartmasına ve zeytinyağlısına kadar pek çok yemeği yapılır. Pek bilinmez ama özellikle körpe kabağı çiğ olarak yemek çok yararlı. Bir de kabak yemeklerine dereotu eklemeyi kendinize alışkanlık edinin.

  1. Salatalık

salatalık


Cacık ve salataların gözdesidir. Ferahlatıcı tadıyla üzerine şöyle çok hafif eklenen tuz ve zeytinyağı ile bahar ve yaz günlerinin ara öğünlerini oluşturur. Hatta kahvaltılar onsuz geçmez. Lezzetinin yanı sıra güzelliğe olan katkısı da hemen herkesçe bilinir.

Şunlara da göz atın;

  1. Düşük karbonhidratlı sebzeler
  2. Etli sebze yemekleri
  3. Dünyadaki en sağlıklı sebzeler
  4. Meyve sebze kabukları nasıl değerlendirilir?
  5. Düşük kalorili meyveler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo