ANASAYFA MUTFAK OKULU KIŞLIK KAFTAN MANDALİNA...

KIŞLIK KAFTAN MANDALİNA...

Kışlık Kaftan Mandalina...

Mandalina, ılıman iklimde yetişen turunçgiller familyasına ait bir meyve. Turuncu, sarı renklerde olan mandalina, etli ve sulu bir yapıya sahiptir. Ülkemizde en çok Akdeniz, Ege bölgesinin kıyı kesimlerinde ve Karadeniz Bölgesi’nde Artvin ve Rize'de yetiştirilmektedir. Mandalina, portakala nazaran daha yumuşak kabuklu bir meyvedir. Meyve olarak tüketildiği gibi suyu sıkılarak içilebilir.

Mandalinanın tangerina, nova, kinnow, fremond, klausellina, robinson, okitsu, satsuma, ankor, klemantin, fortune, yerli, lee, fairchild marisol, minneola, ortanik, kara, ovari gibi çeşitleri bulunur.

Tüm turunçgiller gibi sıcağı sever. Ama soğuğa karşı dayanımı portakal, limon gibi turunçgillerden daha yüksektir, özellikle de satsuma (Rize mandalinası) cinsi.

Mandalinanın faydalarına gelince; zengin C ve B vitamini içerir. Kanı temizler, hastalıklara özellikle de gribe karşı koruyucudur. Damar sertliği ve felçli hastalara faydalıdır. Bağışıklık sistemini korur. Yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürmede faydalıdır.

Mandalina likörü
6 KİŞİLİK | HAZIRLAMA: 20 dakika

6 mandalinanın kabuklarını soyup süzün. 1 litre konyakla birlikte kavanoza doldurun. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp güneş görmeyen serin bir ortamda 40 gün bekletin. 40 gün sonra mandalinalı konyağı temiz bir tülbentten süzüp kavanoza doldurun. 500 gr toz şeker ve 1 su bardağı suyu kaynatıp şurup hazırlayın. Şurubu ılındırıp kavanoza ilave edin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp güneş görmeyen serin bir yerde 1 hafta bekletin. Likör kadehlerinde servis yapın.
~
Mandalina reçeli
8-10 KİŞİLİK HAZIRLAMA: 10 dakika | PİŞİRME: 40 DAKİKA

2 kg küçük boy mandalinayı kaynar su dolu tencerede 2-3 dakika bekletin. Suyunu süzüp, aynı işlemi 3 kez daha tekrarlayın. Mandalinaların üzerine karanfil saplayıp, 2 kilo toz şeker serpin ve 2 gün dinlendirin. 750 ml su ilave edip kıvam alıncaya kadar kaynatın. Yarım limon suyu ekleyip 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Cam kavanozlara doldurun. Servis yapın.

Mandalina soslu muhallebi
6-8 KİŞİLİK | HAZIRLAMA: 10 dakika PİŞİRME : 20 dakika

Derin bir kapta 2 yumurta sarısı ile 1 su bardağı toz şekeri mikserle 3 dakika çırpın. Ayrı bir kapta 2 yemek kaşığı buğday nişastasını 4 kaşık suyla ezip karışıma ekleyin. 2 yemek kaşığı un ve 1 paket vanilyayı ilave edin. 8 su bardağı sütü üzerine döküp düzgün bir karışım elde edinceye kadar çırpın. Hazırladığınız karışımı derin bir tencerede kısık ateşte karıştırarak pişirin. Muhallebi koyulaşıp kaynamaya başlayınca 3 yemek kaşığı çekilmiş badem ve 50 gr tereyağını ekleyip karıştırın. Muhallebiyi karıştırmadan birkaç dakika daha pişirin. Ocaktan alıp üzeri kaymak tutmaması için soğuyuncaya kadar mikserle çırpın. Kaselerin yarısına gelecek şekilde paylaştırın. Buzlukta 5 dakika bekletin.Sos için, 5 su bardağı taze sıkılmış mandalina suyu, 2 su bardağı su, 6 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı ince kıyılmış mandalina kabuğu ve yarım su bardağı toz şekeri tencerede karıştırın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pelte kıvamında pişirin. Soğuyunca katılaşan muhallebinin üzerine paylaştırın. Katılaşması için buzlukta 5 dakika bekletin. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. Kaselerin üzerini süsleyip servis yapın.

Mandalinalı ve zeytinyağlı yer elması
4 KİŞİLİK HAZIRLAMA: 20 dakika | PİŞİRME : 20 dakika

1 kg yer elması ve 4 patatesi soyup çubuk şeklinde kesin. Limonlu suda bekletin. 3 soğanı soyup doğrayın. 2 diş sarımsağı soyup ezin. 3 havucu temizleyip çubuk şeklinde kesin. 1 mandalinayı kabuklu olarak halka şeklinde dilimleyin. Yarım su bardağı zeytinyağını tencerede ısıtıp soğan ve sarımsağı soteleyin. Sırasıyla havuç, süzülmüş patates ve yer elmasını ekleyip 2-3 dakika karıştırarak pişirin. 1.5 su bardağı mandalina suyu, 1 kesme şeker ve tuzu ilave edin. Kaynamaya başlayınca 2 yemek kaşığı pirinci ekleyip üzerini mandalina dilimleriyle kaplayın. Tencerenin kapağını kapatıp sebzeler ve pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alıp kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Dereotu ve jülyen doğranmış mandalina kabuğuyla süsleyip servis yapın.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.