ANASAYFA TARİFLER ÇİKOLATALI TATLI TARİFLERİ BİTEZ (BİTTER ÇİKOLATALI BODRUM MANDALİNASI)

Bitez (Bitter Çikolatalı Bodrum Mandalinası)

Bitez (Bitter çikolatalı Bodrum mandalinası)

Sevgili yazarımız Gamze Baş @gamzebass damağınızda şahane bir iz bırakacak bir tarifle karşınızdayız. Bodrum mandalinasını, çikolata ile buluşturduk ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Hafif bir atıştırmalık olarak sunulan bitezleri hazırlamak için mandalina dilimlerini şekerle karamelize ediyoruz. Daha sonra erimiş çikolata ile buluşturup servise hazır bir hale getiriyoruz. Listedeki malzemeler tamamsa, Bitez yapımı için tarif detaylarına geçebiliriz.

Farklı bir versiyonu olan portakal dilimli çikolata tarifine ve videolu anlatımına buradan ulaşabilirsiniz. Alternatif olarak ev yapımı raffaello tarifini de deneyebilirsiniz.

Kaç
Kişilik

2 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

20 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Bitez (Bitter Çikolatalı Bodrum Mandalinası) Tarifi İçin malzemeler

  • 2-3 adet iri mandalina 
  • 15 g esmer toz şeker

Çikolata Kaplama İçin:

  • 2 adet tablet bitter çikolata (Kakao oranı %70)

Bitez (Bitter Çikolatalı Bodrum Mandalinası) Nasıl Yapılır?

  • Mandalinayı 1 cm eninde halkalar halinde kesin.
  • Teflon tavaya alarak kızgın ateşte, iki tarafı da kahverengileşmeye başlayana kadar çevirin. Şeker eklemeden kendi suyunu hafifçe çekmesine izin verin.
  • Kahverengileşme başlayınca şekeri azar azar mandalina dilimlerinin üstüne serpin. Serptiğiniz şekerin eridiğine emin olduktan sonra diğer yüzünü çevirin ve aynı işlemi tekrarlayın. Bu şekilde tüm şeker bitene kadar mandalina dilimlerini karamelize edin.Daha sonra pişirme kağıdına alarak dinlendirin.
  • Tablet çikolataları küçük parçalar halinde kesin. Benmari hazırlayıp 3/4 kadarını içinde eritin. Tamamen eriyince benmariden çıkartın ve  tablet çikolatanın geri kalan 1/4’ünü ilave ettikten sonra karıştırarak eritin.
  • Oda sıcaklığına gelen karamelize edilmiş mandalina dilimlerini çikolataya batırın. Fazlasını alarak  pişirme kağıdı üzerinde çikolatanın sertleşmesini bekleyin.

    Şefin Notu
    Bu tarifi uygularken ortam sıcaklığı 25 derecenin altında olmalıdır. Eğer mümkün değilse,  çikolataya batırdığınız mandalina dilimlerini buzdolabında dinlendirebilirsiniz.

    HİKAYESİ
    Bitez’in tabiatına her seferinde ilk kez görüyormuşum gibi iştahla bakıyorum. Aylardan Mayıs, doğa hala coşkun. Mandalina bahçeleriyle ve onları çevreleyen servi ağaçlarıyla süslü yolda yine o kadını gördüm. Bahçesinden topladığı mahsulleri kovalara doldurmuş satıyordu. Bir kova mandalinayı kaptım hemen. Birkaç tane üst üste soyup yiyince, arabanın içi o muhteşem kokuyla doldu. Damağımda parfümü, aklımda bitter çikolata, eve gidip bu tarifi hazırladım. Adını Bitez koydum. Mandalina kabuğunun tadını içine hapsetmek için çok az şekerle karamelize ettim. Yoğun kakaolu çikolatayla birleştirdim. Oldu bitter çikolatalı mandalina. Normalde portakallı bitter çikolata diye satılıyor bunlar. Ama böyle söylemek haksızlık olur. Burada başrol mandalinanın. 

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.