Veloute Sos Nedir, Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Veloute sos nedir? Veloute sos nasıl yapılır ve hangi yemeklerde kullanılır? Veloute sos hangi ülkenin sosudur? İşte, veloute sosun yapılışı ve kullanımı:
Veloute Sos Nedir, Hangi Yemeklerde Kullanılır?
07 Eylül 2022, 12:22

Fransız mutfağının beş ana sosundan biri olan Veloute sos, 'sauce velouté' olarak da bilinir. Fransızcada 'kadife' anlamına gelen bu sos, gastronominin temelini oluşturduğu düşünülen beş ana sosun içinde yer alır. Beşamel sos ile benzerlik gösterir. Dünya mutfağındaki sos çeşitlerinin önemli bir bölümü, Fransız mutfağına dayanır. Veloute sosların türevleri arasında cardinal, supreme, aurora, allemande ve bercy sosları vardır. 


veloute sos

Veloute Sos Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle tereyağı bir sos tenceresine alınır ve kısık ateşte eritilir.
  2. Bu esnada yağın yanmamasına çok dikkat etmek gerekir.
  3. Eriyen tereyağının üzerine un eklenir ve rengi değişene kadar kavrulur. 
  4. Sos aşamada ise sosun üzerine yavaş yavaş tavuk veya et suyu eklenir.
  5. Sos kıvam alana kadar sürekli aynı yönde karıştırılır. 
  6. Ardından ocaktan alınarak baharat eklenir. 
  7. Veloute sosu beşamel sostan ayıran en önemli özellik, sosu açmak için tavuk suyu kullanılmasıdır. Beşamel sos, sütle açılır.
  8. İsteğe göre mantar da eklenebilir.

Veloute Sos Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Bu sos genellikle et ve balık yemekleriyle birlikte servis edilir. Hafif ve yoğun kıvamlı olduğu için, çok sayıda tarife uyarlanabilir. Garnitür olarak servis edilen sebzelerle mükemmel bir uyum içindedir. Farklı çorbaların yapımında da kullanılabilir. Veloute sos, mantar yemeklerini daha lezzetli bir hale getirir.


Şunlara da göz atın;

  1. Köri soslu tarifler
  2. Beşamel soslu tarifler
  3. Tavuk sosları
  4. Balık sosları
  5. Dip sos tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo