Sosların Kıvamı Nasıl Yoğunlaştırılır? Sos Hazırlamanın 10 Püf Noktası

Soslar yemeklerin adeta birer tamamlayıcısıdır. Uygun yemeklere uygun kıvama sos yapmak yemeğin lezzetini arttırır. Bir sosu kıvamlandırmak isterseniz ne yapmak gerekir. İşte, sos kıvamlandırma yöntemleri ve iyi sos yapmanın püf noktaları:
Sosların Kıvamı Nasıl Yoğunlaştırılır? Sos Hazırlamanın 10 Püf Noktası
21 Temmuz 2022, 14:14

Soslar yemeklerin adeta birer tamamlayıcısıdır. Uygun yemeklere uygun kıvama sos yapmak yemeğin lezzetini arttırır. İyi bir sosun özelliklerinden biri, kadifemsi pürüzsüz kıvamıdır - ne çok kalın ne de çok ince. Sosun kıvamı kişisel bir tercih olmakla birlikte genellikle bir tarifi takip ederek yapıyorsanız sosunuzun kıvamı uygun olacaktır. Ancak kendiniz yaratıcılığınız ile sos yapıyorsanız ve nasıl kıvamlandıracağınızı merak ediyorsanız sizler için anlattık. İşte, sos nasıl yoğunlaştırılır:



Sosları Azaltarak Kalınlaştırma

Çok ince bir sosu kalınlaştırmak için en iyi seçeneğiniz, onu azaltmaktır, bu da fazla sıvıyı buharlaştırmak için kapağın altında kaynamaya bırakmak anlamına gelir. Unutmayın, ilk pişirmeden sonra tencerede çok ince görünen bir sos, ocaktan birkaç dakika sonra koyulaşacaktır. Yani sosunuzu hiç koyulaştırmanız gerekmeyebilir. 10 dakika bekletin ve kontrol edin. İstediğiniz kıvama gelene kadar sosunuzu uçurabilirsiniz.

Yoğunlaştırmak İçin Takviyeler


  1. Buğday Unu

Un eklemek, sosları koyulaştırmanın en yaygın yollarından biridir. Ve bunu yapmak için en yaygın teknik roux yapmaktır. Roux Türkçe’de meyane anlamına gelir. Tereyağı ve un ile hazırlanan, tava da kavrulan bu karışım sosunuza eklediğinizde kıvam ve lezzet verecektir.

Roux, sıvı içinde yavaş yavaş karıştırılmalıdır. Damak tadınıza ya da beslenme düzeninize göre un türünü değiştirebilirsiniz.


  1. Glutensiz Unlar

Bir sosu kalınlaştırmanın başka bir yolu da mısır nişastası bulamacıdır. Mısır nişastası, tatlı soslarda ve turta dolgularında olduğu gibi, birçok Çin sosunda ve tavada kızartılmış soslarda olduğu gibi soslara parlak bir parlaklık verir. Bir bulamaç oluşturmak için az miktarda mısır nişastasını soğuk suyla birleştirin ve ardından bunu kaynayan sosunuzla karıştırın. Asit, mısır nişastasının koyulaşma kabiliyetine müdahale ettiğinden, özellikle sosunuz asidikse, ararot veya tapyoka gibi diğer nişastalarla da bir bulamaç yapabilirsiniz.


  1. Yumurta Sarısı

Yumurta sarısı başka bir yaygın sos koyulaştırıcıdır. Hollandaise, Bearnez, mayonez gibi soslar bu şekilde yapılır. Temel teknik, sarıları pürüzsüz olana kadar çırpmak, ardından sıvı yağ veya tereyağında yavaşça çırpmaktır. Bu soslardan biri çok inceyse, en iyi seçeneğiniz yeni bir yumurta sarısı ile başlamak ve sosa ilave bir yumurta sarısı eklemek yerine yavaş yavaş orijinal sosta çırpmaktır.

Bir sosa yumurta sarısı ekleyerek koyulaştırmak için, önce bir bağlantı denilen şeyi oluşturarak, ardından bu karışımı sosa ekleyerek yapabilirsiniz.


  1. Püreli Kıvam Veren Soslar

Son olarak, bir sosu sebze püresi ile koyulaştırabilirsiniz. Bu teknik genellikle çorbaları ve yahnileri kalınlaştırmak için kullanılır, ancak daha kalın bir kıvama aldırmazsanız soslar için de işe yarayabilir. Pişmiş pirinç püresi veya patates püresi kalınlık katacaktır, ancak püre haline getirilmiş sebzeler veya baklagiller de işe yarayacaktır. Sos için uygunsa domates salçası eklemek temelde bu tekniğin bir versiyonudur ve işe yarayacaktır.


  1. Tereyağlı Bitirme Sosları

Tereyağı sadece yağ ve sudan oluştuğu için sosa herhangi bir koyulaşma sağlamaz. Ancak, sonunda bir sos haline getirilmiş, tuzlu veya tuzsuz bir parça tereyağı, bir sosu geçici olarak emülsifiye edebilir, aynı zamanda zenginlik ve parlaklık katabilir, bunların hepsi iyi şeylerdir.

İyi Sos Yapmanın Püf Noktaları

  1. Sosunuzda mutlaka taze ürünleri tercih edin.
  2. Sos içerisinde kullanacağınız su için tavuk ya da et suyu hazırlayın.
  3. Sosunuzu, sos türüne uygun kalınlaştırıcı ile kıvamlandırın.
  4. Uygun sos tavalarından seçin.
  5. Baharat kombinasyonlarını yemeğinizi düşünerek hazırlayın.
  6. Sos ile yemeği iyi eşleştirin.
  7. Sosu yapım aşamalarında sık sık tadın. Aksi giden bir durum varsa düzeltin.
  8. Deglaze edebilirsiniz. Tavada kalan sosa sıvı takviyesi ekleyerek kıvam alana kadar çektirin.
  9. Yeni yeni sos yapmaya başlıyorsanız sosun malzemelerini basit tutmaya çalışın.
  10. Topaklanmaması için sosu iyi karıştırmak gerekir.


Şunlara da göz atın;

  1. Balık sosları
  2. Et marine sosları
  3. Kolay salata sosları
  4. Sebze pişirirken yapılan hatalar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo