Yüzlerce farklı çeşidi olan mantar, faydaları saymakla bitmeyen besinlerden biridir. Sebze ve et yemeklerinin içerisinde sık sık kullanılan bu besin, demir ve protein açısından zengindir. Bu yüzden vejetaryen menülerinin olmazsa olmazıdır. Bağışıklığı güçlendiren mantar, kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Bununla birlikte kemiklerin güçlenmesinde de etkili rol oynar. Kızartma, kavurma ve fırınlama usulüyle pişirilen mantar, pişirme esnasında hem renk, hem de lezzet kaybına uğrar. Peki, mantar neden kararır? İşte, mantar kararmasının nedenleri:
Mantar, patlıcan, kırmızı et, balık, kabak gibi besinler ısıyla temas ettiği an renk kaybına uğrarlar. Ancak mantar piştikçe önce kahverengiye, ardından siyaha dönebilir. Mantarın dış kısmı süngere benzer ve %90'ı sudan oluşur. Bu özelliğiyle maddeleri içine hapsedebilir. Mantardaki su oranı yüksek olduğu için, ısı çok yüksek olduğunda önce tüm suyunu pişirme kabına salar, ardından yeniden çeker. Bu da mantarın renginde ve tadında değişmeler olmasına yol açar. Bu yüzden mantarlar çok yüksek ısıda pişirilmemeli, mümkünse kısık veya orta ateşte kavrulmalıdır. Aksi takdirde piştikçe rengi koyulaşır.
Mantarın kararmasındaki diğer neden ise doğru ısıda saklanmaması ve açıkta bırakılarak havayla temas etmesidir. Ayrıca mantar doğru şekilde temizlenmediyse, kararması kaçınılmaz olacaktır.
Mantarı doğru bir şekilde temizlemek, kararmalarını önlemek için uygun bir yöntemdir. Daha önce dediğimiz gibi mantar, çok sulu ve sünger bir yapıya sahiptir. Uzun süre su altında tutmak, mantarın bütün kirleri içine çekmesine neden olur. Eğer mantar çok kirli ve topraklıysa, bir kabın içerisinde az miktarda su ve limon suyunu karıştırın. Mantarları bu suyun içerisine daldırıp hızlıca çıkartın. Kesinlikle içinde bekletmeyin. Çıkarttıktan sonra ise nemli bez yardımıyla üzerini temizleyin. Özellikle şapkasının altında kalan kısımları güzelce silmeye özen gösterin.
Mantarın üzerinde eğer varsa, zarlı kısımları çıkartın. Ardından üzerini hafifçe unlayın. Tel süzgece alarak fazla unun dökülmesini sağlayın. Daha sonra isteğe göre doğrayın veya bütün halde bırakın. Mantarları, alüminyum olmayan, döküm, seramik veya çelik bir tavanın içerisine alın. Mantarları kısık ateşte soteleyebilirsiniz. Alüminyum kaplar, mantarın renginde ve tadında değişmelere neden olabilir. Bu yüzden mutlaka çelik, seramik veya döküm tava kullanın.
Mantarlar çok pis değilse, suya batırma işlemini es geçin. Bunun yerine nemli bezle kir kalmayacak şekilde temizleyin. Pişirme esnasında tavaya az miktarda limon suyu ekleyin. Mantarları kısık ateşte istediğiniz gibi pişirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Şunlara da göz atın;