Mantar, mutfakların en lezzetli ve tartışmalı malzemelerinden biri. İçeriğinde bulunan protein değeri, etle kıyaslanabilecek derecede yüksek. Bu yüzden vejetaryen menülerinin de önemli bir yere sahip. Ancak mantarın yıkanıp yıkanmaması da birçok tartışmaya yol açan bir konu. Kimisi kesinlikle yıkanmadan temizlenmeli derken, kimisi de yıkanması gerektiğini savunuyor. Peki, mantar yıkanır mı? Mantarın sapları kullanılır mı? Mantar nasıl temizlenir ve nasıl doğranır? Bu soruları sizler için cevapladık. Tezgahtan mutfaklarımıza kadar uzanan mantar nasıl temizlenir, nasıl kullanılır görelim.
Mantar Yıkanır Mı?
Öncelikle bu konuya bir açıklık getirelim. Mutfakta sebze ve meyveleri yıkayarak kullanmaya hepimiz alışkınız. Ancak mantar, bunlara dahil değil. Mantarın süngere benzeyen yapısı, su ile temas ettiğinde su içerisine giriyor ve pişme esnasında su fazlasıyla dışarı çıkarak mantarda lezzet kaybına yol açıyor. Bu sebeple mantarın yıkanması çok önerilmiyor. Peki, mantarı nasıl temizleyeceğiz?
Mantar Temizleme Yöntemleri
Mantarı temizlemek için 3 farklı yöntem kullanabilirsiniz.
Mantarı temizlerken en çok başvurulan yöntem kuru bir bez veya kağıt havlu kullanmaktır. Kuru bezle mantarın üzerinde hafifçe ovalayarak çamurlarından arındırabilirsiniz. Eğer kağıt havlu kullanacaksanız, her mantara bir adet kağıt havlu kullanmanız daha iyi sonuç verecektir. Ancak bezle temizlemek yeterli gelmediyse, diğer yöntemlerimizi deneyin.
Bu yöntemde ilk olarak mantarların şapkalarını saplarından ayırmanız gerekiyor. Şapkanın altında bulunan siyah ince zarları ise ince bıçak veya cımbız yardımıyla temizleyebilirsiniz. Eğer kuru bez, mantarın üzerindeki kirleri çıkartmıyorsa, nemli temiz bez kullanabilirsiniz. Ancak bezin ıslak olmamasına, nemli kalmasına dikkat edin.
Son zamanlarda en çok uygulanan yöntem ise sebze temizleme fırçası kullanmak. Eğer bu fırçadan bulamıyorsanız, hiç kullanılmamış diş fırçası da işinizi görecektir. Fırça ile mantarın şapka kısımlarını kolayca temizleyebilirsiniz. Ancak, işiniz bittikten sonra fırçayı dezenfekte edip temiz bir yere kaldırın.
Mantar Sapları Kullanılır Mı?
Mantar sapı, genelde kullanılmadan kesilerek atılıyor. Mantarın şapka kısmı doğranması hem daha pratik hem de daha estetik olsa da mantarın sapı ile şapkası arasında bir lezzet farkı yok. bu sebeple israt etmemek adına saplarını da kullanabilir ya da saplarını ayırarak çorba yapımında kullanabilirsiniz. Mantar saplarını kullanmak için, uç kısmını bir miktar kesin ve atın. Kalan kısımları uzunlamasına doğrayabilir veya halka halka dilimleyebilirsiniz. Peki, mantar sapları hangi yemeklerde kullanılır? Mantar saplarını, ufak ufak dilimleyerek çorbaların içinde ve etli mantar sote yapımında kullanabilirsiniz.
Mantar Nasıl Saklanır?
Satın aldığınız kültür mantarlarını naylon poşette saklamayın. Kese kağıdının içerisine yerleştirin ve ağzını sıkıca kapatın. Böylelikle mantarlarınız 3 gün boyunca tazeliğini koruyacaktır. Temizleyip dilimledikten onra porsiyonlar halinde derin dondurucu da saklayabilirsiniz. Aynı şekilde yarı pişmiş halde suyuyla birlikte derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;