ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER EVDE İSTİRİDYE MANTARI NASIL YETİŞTİRİLİR?

EVDE İSTİRİDYE MANTARI NASIL YETİŞTİRİLİR?

İstiridye mantarı nedir, evde istiridye mantarı (kavak) nasıl yetiştirilir? İstiridye mantarının faydaları nelerdir? İşte, adım adım anlatımıyla evde istiridye mantarı yetiştiriciliği
Evde İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Almanya'da 1. Dünya Savaşı esnasında halkın geçimini sağlayabilmesi için ekilen istiridye mantarı, kavak mantarı olarak da bilinir. Hem görüntüsü, hem de lezzetiyle dünyaya yayılan istiridye mantarı, ticari bir besin olarak da değer görmektedir. Doğada kavak ve kayın ağaçlarının gövdesinde yetişen bu mantar, yemeklerin içerisinde en çok kullanılan türlerden biridir. Yemeklerinize lezzet katmak için mantarlı yemekler sayfamızdan birbirinden lezzetli tariflere göz atabilirsiniz. Peki, evde istiridye mantarı nasıl yetiştirilir? İstiridye mantarı nasıl pişirilir? İşte, istiridye mantarı yetiştiriciliği hakkında merak edilenler:


İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

İstiridye mantarı yetiştirmek için gereken malzemeler, 250 gram mantar tohumu, 10 kg ağaç talaşı ve büyük boy çöp poşetidir. Evde istiridye mantarı yetiştirmek için uygulamanız gereken adımlar şu şekildedir;


  • Öncelikle çöp poşetinin içerisine ağaç talaşını doldurun ve ıslatın. Talaşın içerisine mantar tohumlarını serpin.
  • Üzerine ince bir tabaka halinde tekrardan talaş koyun ve nemlendirerek tohum serpiştirin.
  • Üst üste tohumlar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın ve çöp poşetini doldurun.
  • Poşeti balkona alarak 20 gün boyunca hiç ellemeden bekletin.
  • 20 günün sonunda poşetin kenarlarına jiletle kesikler atın. 
  • Kesikleri attıktan 10 gün sonra bu boşluklardan mantarlar yetiştiğini göreceksiniz.
  • Mantarları topladıkça kesik olan bölgelere su serpiştirin.
  • Hazırladığınız kiti 3 ay boyunca kullanabilirsiniz. 3 ay sonra tekrardan hazırlayarak yeni mantarlar toplayabilirsiniz.


Kütükte İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

  • İlk olarak mantarı yetiştirmek için uygun bir kütük bulmanız gerekir. Kavak veya kayın ağacından elde edilen kütükler, istiridye mantarı için en ideal seçim olacaktır.
  • Kütüğün uzunluğu 35-40 cm, çapı ise 20 cm olması yeterlidir.
  • Kütüğün üzerine aralıklı olacak şekilde 5 cm derinliğinde ufak delikler açın.
  • Kuru bir kütükse nemlenmesi için bir süre suda bekletebilirsiniz. Eğer yeni kesildiyse nemi yeterlidir.
  • Kütüğün üzerinde açtığınız deliklere samana sarılmış mantar tohumları yerleştirin.
  • Bu şekilde 20 gün boyunca bekletin. Bekleme süresinin sonunda deliklerden çıkan mantarları toplayabilirsiniz.


İstiridye Mantarının Faydaları Nelerdir?

  • Antioksidan olduğu için vücudun toksinlerden arınmasını sağlar.
  • Kötü kolesterolün düşmesini sağlar. İyi kolesterolü dengede tutar.
  • Yüksek oranda demir, protein ve B vitamini içerir. Besin değerleri bakımından zengindir.
  • Antibakteriyel özelliği sayesinde vücudu bakterilerden arındırır.
  • Yüksek lifli olduğu için diyet listelerinde kullanılabilir.
  • Vücut direncini güçlendirerek bağışıklık kazanmanızı sağlar.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!