ANASAYFA TARİFLER EKMEK TARİFLERİ EV YAPIMI SOMUN EKMEK

Ev Yapımı Somun Ekmek

Tava ekmeği olarak da bilinen somun ekmek, en çok tüketilen ekmek çeşididir. İsteğe göre klasik ekmek biçiminde veya daire şeklinde sunulabilir. Tabanı düz olan somun ekmeğinin üst kısmı kabarıktır. Fırınlarda hazırlanan somun ekmeklerinin gramajı, belediye tarafından belirlenir. Peki, evde tam ölçülü somun ekmek nasıl yapılır? Malzeme listesini tamamladıysanız, ev yapımı somun ekmek tarifine geçebiliriz.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

25 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Ev Yapımı Somun Ekmek Tarifi İçin malzemeler

Malzemeler

  • 1 kg un
  • 500 ml sıcak süt
  • 1 su bardağı ayçiçeği yağı
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yaş maya

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi
  • Yarım çay bardağı su
  • Çörek otu

Ev Yapımı Somun Ekmek Nasıl Yapılır?

  • Maya, tuz ve toz şekeri bir kapta karıştırın. Ayçiçeği yağını ekleyin. Sütü ilave edip iyice karıştırın ve birkaç dakika bekleyin.
  • Ardından unu yavaş yavaş ekleyerek tüm malzemelerin karışmasını sağlayın. Hamur, yumuşak bir kıvam alınca, üzerini bir bezle kapatıp mayalanması için bekleyin.
  • Hamur kabardığında beş parçaya ayırın. Tezgahın üzerine un serpiştirin ve ayırdığınız bezeleri tek tek elinizle açın.
  • Hamur bezelerine ekmek şeklini verin ve bıçağın tersiyle çizgi çekin.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Daha sonra hazırladığınız ekmek hamurlarını, yağlı kağıt serili tepsiye aktarın. 20 dakika bekletin.
  • Üzerine pekmezli su sürün ve çörek otu serpiştirin. 200 dereceye ayarlanmış fırında, ekmeklerinizi pişirin.
  • Ev yapımı somun ekmekleri, yemeklerin yanında sunabileceğiniz gibi ekmek üstü pizza yapımında da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

Evde Somun Ekmek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Mayanın daha çabuk bir şekilde çözünmesi için, kullanacağınız sütün ılık olmasına özen gösterin.
  • Tarifteki süt miktarını ölçülü bir şekilde azaltarak, ılık su da ekleyebilirsiniz.
  • Hamur iyice kabarmadan, üzerini açmayın. 
  • Pişirme esnasında ekmeklerin çıtır çıtır olması için, fırının içerisine bir kap su koyun.
  • Pişirme süresi fırının performansına göre değişiklik gösterse de, ortalama 25-30 dakika arasıdır.

Mis gibi kokusuyla bütün evi saracak lezzetli ekmek tariflerine buradan ulaşabilirsiniz. Zengin besin değerleriyle sunulan tam buğday unlu ekmek ve yumuşacık bazlama yapımına da mutlaka göz atın.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.